4 Ιουν 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αιματοκύλισμα, απειλές και παζάρια

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αιματοκύλισμα, απειλές και παζάρια



Από τις μάχες στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ
ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--
Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στείλει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις κατά του πληθυσμού, ενώ σφοδρές μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της πόλης του Σλαβιάνσκ. Από τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση που ξεκίνησε από τον Απρίλη και μπήκε σε πιο εντατική φάση τις τελευταίες 10 μέρες, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έκανε ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ολεγκ Μαγκνίτσκι, «έχουν σκοτωθεί 181 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 59 στρατιώτες, ενώ έχουν τραυματιστεί 292». Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά είναι προφανώς υποτιμημένα καθώς από τους συνεχείς βομβαρδισμούς με μαχητικά από τον αέρα και πυροβολικό, σε κατοικημένες περιοχές υπάρχουν καθημερινά θύματα άμαχοι και μέλη των δυνάμεων αυτοάμυνας.
Στο Λουγκάνσκ, τη Δευτέρα, από το αεροπορικό πλήγμα στα γραφεία της τοπικής διοίκησης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί. Στην ίδια πόλη συνεχίζονται οι μάχες στο στρατόπεδο της συνοριοφυλακής. Οι πολιτοφύλακες, πάντως, αναφέρουν ότι χτες κατέρριψαν άλλο ένα ελικόπτερο και ένα μαχητικό «Σουχόι-25».
Ενώ οι μάχες συνεχίζονται στην ανατολική Ουκρανία πανηγυρικά απορρίφθηκε το σχέδιο απόφασης της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να φτάσει βοήθεια σε άμαχο πληθυσμό σε πόλεις που έχουν αποκλείσει οι δυνάμεις του Κιέβου. Η κίνηση αυτή της Ρωσίας (είναι και στην κυκλική προεδρία του Συμβουλίου), που γίνεται βέβαια για την εξασφάλιση των δικών της συμφερόντων στην περιοχή, απαντήθηκε από τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών χωρών κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «υποδαυλίζει την αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία».
Απειλές Ομπάμα από την Πολωνία
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, από τη Βαρσοβία, όπου βρέθηκε, χτες, στο πλαίσιο των αντικομμουνιστικών εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από τις υποτίθεται «πρώτες ελεύθερες εκλογές», που έγιναν εν μέσω της αντεπανάστασης από τα πάνω στην Πολωνία. Ο Ομπάμα, που συμμετείχε σε συνάντηση με ηγέτες κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ευρώπη, πράγμα που απέδωσε στην επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ανακοίνωσε πρωτοβουλία για ενίσχυση των αμερικανικών χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, που περιλαμβάνει και τη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα, το κόστος της οποίας θα φτάσει το 1 δισ. δολάρια. Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οι προσπάθειες αυτές δεν θα γίνουν σε βάρος άλλων αμυντικών προτεραιοτήτων, όπως της προσήλωσής μας στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού». Κάλεσε δε τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.
Η πρωτοβουλία, διευκρίνισε, «θα βοηθήσει να αναπτυχθούν οι δυνατότητες χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία». Το ζήτημα της θωράκισης του ΝΑΤΟ συζητάνε από χτες οι υπουργοί Αμυνας στις Βρυξέλλες (δες σχετικό θέμα σελίδα 3). Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, είπε ότι οποιασδήποτε νέα ρωσική «πρόκληση» στην Ουκρανία θα σημάνει την επιβολή νέων κυρώσεων από μέρους της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της. Το ζήτημα βέβαια των κυρώσεων είναι ένα θέμα όπου υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις λόγω του διαφορετικού βαθμού διασύνδεσης των επιμέρους μονοπωλίων των χωρών με τα ρωσικά μονοπώλια.
Στην Πολωνία χτες βρέθηκε και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ουκρανίας, μεγαλοεπιχειρηματίας Πέτρο Ποροσένκο, που είχε συνομιλίες με την εκεί ηγεσία.
Νέες συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Νορμανδία
Οι ιμπεριαλιστές ηγέτες των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών (G7) αναμένεται να βρεθούν αύριο στις Βρυξέλλες, για μια συνεδρίαση που ουσιαστικά αντικαθιστά τη συνάντηση του G8 που είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρωσία αλλά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία ακυρώθηκε. Ο Ομπάμα, που θα παραβρεθεί επίσης την Παρασκευή στις εκδηλώσεις για την απόβαση στη Νορμανδία, τις οποίες οργανώνει η γαλλική Προεδρία, όπου θα βρεθεί και ο Ρώσος Πρόεδρος, κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντηθεί με τον Πέτρο Ποροσένκο, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση. Οπως πάντως ανακοινώθηκε ήδη, ο Πούτιν θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, κάτι που «κλείστηκε» μετά και από χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.
Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την Ενέργεια
Από την προχτεσινή τριήμερη συνάντηση Ρωσίας, κυβέρνησης του Κιέβου και της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, για το ζήτημα του φυσικού αερίου (ζήτημα οφειλών και τιμής των 1.000 κ.μ.) το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Μετά τη μερική πληρωμή των 786 εκατ. δολαρίων προς το ρωσικό κολοσσό «Γκαζπρόμ» και την παράταση έως τις 9 Ιούνη της διορίας της Ρωσίας για να διακόψει την παροχή του φυσικού αερίου αν δεν πληρωθεί το χρέος για παραδοθείσες ποσότητες έως τον Απρίλη, που φτάνει τα 2,24 δισ. δολάρια, φαίνεται ότι γίνονται κάποια βήματα προσέγγισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ