4 Ιουν 2014

ΔΑΝΙΑ Απολύουν εργάτες τα μονοπώλια

ΔΑΝΙΑ
Απολύουν εργάτες τα μονοπώλια


ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ.--
Η «Danish Crown», εταιρεία επεξεργασίας κρέατος, συνεχίζει τις απολύσεις. Από το 2005 μέχρι σήμερα έχει απολύσει πάνω από 7.000 εργαζόμενους, με τη δικαιολογία ότι τα μεροκάματα στη Δανία είναι ψηλότερα απ' ό,τι σε άλλες χώρες, ενώ στην ίδια περίοδο τα ετήσια κέρδη της εταιρείας ξεπερνούν το 1,5 δισ. κορώνες. Η διοίκηση περίμενε την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών για να ανακοινώσει το κλείσιμο ενός ακόμα εργοστασίου στη νήσο Μπορνχόλμ, που σημαίνει ότι πάνω από 200 εργαζόμενοι θα πεταχτούν στον δρόμο.
Η εταιρεία είχε εκβιάσει τους εργαζόμενους να σπάσουν τη συλλογική σύμβαση με μειώσεις μισθών ύψους 8,5% για να μην κλείσει το εργοστάσιο, πράγμα που δε δέχτηκαν. Ο δανέζικος ΣΕΒ ήλπιζε ότι θα υποκύψουν ώστε αυτό το παράδειγμα να επεκταθεί και σε άλλες εταιρείες και κλάδους.
Στην υποχωρητικότητα των εργαζομένων στηρίχτηκε και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αυτή άλλωστε είναι και η λογική τής ανταγωνιστικότητας. Τα τελευταία χρόνια στη Δανία υπάρχουν μια σειρά χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Το Φλεβάρη του 2009, οι 200 εργαζόμενοι στην «Jydsk Aluminium Industri» δέχονται, ύστερα από εκβιασμούς, μείωση του μισθού κατά 5% και μια μέρα το μήνα απλήρωτης δουλειάς για να μη γίνουν απολύσεις. Το επόμενο φθινόπωρο απολύθηκαν 30.
Την ίδια περίοδο, οι 90 εργαζόμενοι στην εταιρεία κατασκευής μπετόν «EJ Βadekabiner» αποδέχονται μισθολογική μείωση ύψους 8% για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Τον επόμενο Νοέμβρη η εταιρεία μετέφερε την παραγωγή στην Αγγλία και έκλεισε το εργοστάσιο, πετώντας στο δρόμο και τους 90.
Τον Οκτώβρη του 2010, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία παραγωγής εργαλείων «Unimerco» δέχτηκαν μισθολογικές μειώσεις ύψους 15%. Το 2011 η εταιρεία πουλήθηκε στην ιαπωνική «Kyocera», η οποία αγνόησε τις προηγούμενες συμφωνίες και προχώρησε σε απολύσεις.
Ακόμα, στην εταιρεία αλλαντικών «Kreatina» το 2011 οι 22 εργαζόμενοι αποδέχονται μείωση του μισθού τους κατά 10% για να μην απολυθούν 5 συνάδελφοί τους. Δύο μήνες μετά την αποδοχή της συμφωνίας η διοίκηση απόλυσε 7. Το 2012 η σουηδική «HK SCAN», που ήταν και ιδιοκτήτης της «Kreatina», αποφάσισε το κλείσιμό της.
Τον Οκτώβρη 2012, η εταιρεία «JYSK» άλλαξε εκβιαστικά τη σύμβαση, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δεχτούν μείωση 25.000 κορώνες το χρόνο. Το ίδιο η αλυσίδα οικιακών ειδών «Inspiration».
Το Μάρτη 2011, η ασφαλιστική «Τryg» απαίτησε από τους ασφαλιστές μειώσεις 50%, που κατέληξε να δεχτούν μειώσεις 5% κάθε χρόνο.
Δηλαδή η εργοδοτική επίθεση με αφορμή την κρίση είναι ενιαία και αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας, ανεξαρτήτως των οικονομικών αποτελεσμάτων. Την επίθεση διευκολύνει και η στάση των ξεπουλημένων εργοδοτικών σωματείων. Και στη Δανία αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για τους εργαζόμενους να πιστέψουν στη δύναμή τους, στην πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ