3 Ιουν 2014

ΔΝΤ - «ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» Μόνιμα τα βάρβαρα μέτρα για την καπιταλιστική ανάκαμψη

ΔΝΤ - «ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Μόνιμα τα βάρβαρα μέτρα για την καπιταλιστική ανάκαμψη
Επιβεβαιώνεται ότι η όποια «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους δεν αναιρεί την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής


Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για τη «δημοσιονομική προσαρμογή», «μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα» έτσι ώστε να διασφαλιστεί η «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, παραπέρα συμπίεση του «μισθολογικού κόστους» των επιχειρηματιών, ιδιωτικοποιήσεις και «απελευθερώσεις» συγκαταλέγονται στις κεντρικές προτεραιότητες του ΔΝΤ, σύμφωνα με την «έκθεση αξιολόγησης», όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή διευθυντή του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, Ν. Σινοχάρα.
Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ανταγωνισμοί με την πλευρά της ΕΕ, σχετικά με τους τρόπους και το ύψος της «ελάφρυνσης» που θα δοθεί στο κρατικό χρέος, ζήτημα το οποίο θα «επιλυθεί» στα παζάρια με τη νέα ηγεσία της Κομισιόν. Να σημειωθεί ότι η ίδια η «έκθεση αξιολόγησης» δε δόθηκε στη δημοσιότητα, πιθανόν, λόγω της «εκκρεμότητας» που υπάρχει γύρω από τη συγκρότηση της «νέας» Κομισιόν και των συσχετισμών που θα διαμορφωθούν σε αυτή.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε έδωσε το στίγμα, τονίζοντας ότι εάν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, η μεταρρυθμιστική διαδικασία είναι απαραίτητη. Εκτίμησε ότι για μια ακόμη φορά η Ελλάδα θα χρειαστεί «περιορισμένη βοήθεια», προϋπόθεση για την οποία είναι να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους της τρόικας (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Παράλληλα, με αφορμή την Ελλάδα, φρόντισε να υπενθυμίσει στους «εταίρους» της ΕΕ, ότι «η νομισματική ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες».
Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα», και πως σε ό,τι αφορά την περίοδο 2015 - 2016 «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
Εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε επανήλθε χτες με νέες δηλώσεις, διευκρινίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός «επί της ουσίας δεν είπε κάτι καινούργιο» και «εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει για το εάν επιθυμεί νέα βοήθεια».
Οι άξονες της «αξιολόγησης» του ΔΝΤ
Η «έκθεση αξιολόγησης» του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, περιλαμβάνουν τους παρακάτω άξονες:
Μισθοί - ανταγωνιστικότητα: «Παρά τη σημαντική προσαρμογή των μισθών, η απόδοση του εξαγωγικού τομέα παραμένει συγκριτικά αδύναμη». Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουν την «ανάγκη» για παραπέρα «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος». Λόγος γίνεται για την εντατικοποίηση των προσπαθειών στην «απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών», στην «άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό και στη μεταρρύθμιση της έκδοσης αδειών για επενδύσεις».
Δημοσιονομική προσαρμογή: Είναι ζήτημα, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Σχετικά επισημαίνεται ότι «είναι αναγκαία η επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση στο κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας», όπως ονομάζουν τα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που οξύνεται από την πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσουν την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, τη «βελτίωση του ελέγχου» στις κρατικές δαπάνες, την αποτελεσματική λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τις «μεταρρυθμίσεις» στη Δημόσια Διοίκηση.
Κρατικό χρέος: Καλούν τους «εταίρους» τους στην ΕΕ, να «εξετάσουν περαιτέρω μέτρα για την παροχή βοήθειας και για τη μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022», με προϋπόθεση την εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος. Σημειώνουν ότι το κρατικό χρέος «θα παραμείνει υψηλό κατά την τρέχουσα δεκαετία, παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».
Τράπεζες: Σημαντική προτεραιότητα είναι «η αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων», δείχνοντας τόσο στην κατεύθυνση άρσης της όποιας παρεχόμενης προστασίας για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και ανάκτησης των μεγάλων δανείων που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούν «κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη, οι τράπεζες να αναγνωρίσουν τις ζημιές με βάση ρεαλιστικά σενάρια για την ανάκτηση δανείων». Επίσης, κρίνουν απαραίτητη τη διατήρηση των αποθεματικών που έχουν προβλεφθεί για την ενίσχυση των τραπεζών, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν για τυχόν απρόοπτες εξελίξεις.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το «χρηματοδοτικό κενό» που βλέπει το ΔΝΤ για τη διετία 2015 - 2016 φτάνει σε 13 δισ. ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Για προσγείωση στη «σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα» κάνει λόγο σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, επικαλείται την ανακοίνωση του ΔΝΤ, προκειμένου να εκφράσει τους καημούς των ντόπιων μονοπωλίων, σημειώνοντας ότι «η κατάρρευση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν βοήθησε τις εξαγωγές, που παραμένουν χαμηλές», καθώς και ότι «ακόμα κι αν το Μνημόνιο εφαρμοστεί πλήρως, θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους για να καταστεί βιώσιμο».
Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, για μια ακόμη φορά συσκοτίζουν την πραγματικότητα. Επιχειρούν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι ο στόχος της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, στη μία ή την άλλη μορφή της, δεν αφορά τα λαϊκά προβλήματα, αλλά την εξασφάλιση «ρευστότητας» για τα μονοπώλια, ενώ σε κάθε περίπτωση θα συνοδεύεται με τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων, ακριβώς γιατί αυτά αποτελούν προϋπόθεση για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ