3 Ιουν 2014

Ακονίζουν μαχαίρια για διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες

Ακονίζουν μαχαίρια για διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες



Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας
Eurokinissi
Με φόντο την κρίση στην Ουκρανία και τη συνολικότερη σύγκρουση ευρωατλαντικών και ρωσικών μονοπωλίων για διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των Υπουργών Αμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «η Σύνοδος αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Συμμαχίας εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου (σ.σ. στην Ουαλία με αντικείμενο την προσαρμογή της λυκοσυμμαχίας στις σύγχρονες συνθήκες, με ακόμα επιθετικότερο δόγμα ενάντια στους λαούς). Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ θα ασχοληθούν με την πρόοδο στην ανάπτυξη των συμμαχικών δυνατοτήτων και των μέτρων παροχής διαβεβαιώσεων ασφαλείας στους συμμάχους. Σημαντικές ενότητες της Συνόδου θα αποτελέσουν η κυβερνοάμυνα και η θαλάσσια στρατηγική της Συμμαχίας».
Ο Ελληνας υπουργός θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας (όργανο που στήθηκε ακριβώς για να προωθήσει τις ευρωατλαντικές θέσεις στην Ουκρανία), «όπου αναμένεται να συζητηθούν οι στρατηγικές επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην αμυντική διάταξη της Συμμαχίας». Η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη συζήτηση αυτή αντανακλά τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης να παίξει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αναζητώντας σημαντικότερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία.
Σύμφωνα με ανώτατη ΝΑΤΟική πηγή στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο θα συζητηθούν επίσης οι προετοιμασίες για την ολοκλήρωση της αποστολής της ISAF στο Αφγανιστάν και η έναρξη της επόμενης αποστολής εκεί, με την ονομασία «Resolute Support» («Αποφασιστική Υποστήριξη»).
Τονίστηκε, επίσης, ότι οι υπουργοί Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους της Ουκρανίας και της Γεωργίας, στην πρώτη τέτοια συνάντηση από την αρχή της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η ίδια ΝΑΤΟική πηγή διευκρίνισε ότι η συζήτηση σήμερα θα εστιάσει «στα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας που είχαν ληφθεί μετά την έναρξη της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εξετάζοντας και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας». Θυμίζουμε ότι με την κρίση στην Ουκρανία είχε ασχοληθεί και η προηγούμενη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στα τέλη Φλεβάρη.
Αύριο, Τετάρτη, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν με σύσκεψη της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας, όπου θα συζητηθεί το πώς προωθήθηκαν στη Γεωργία μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Αμυνας και πώς θα ενισχυθεί παραπέρα η συνεργασία ΝΑΤΟ - Γεωργίας, η οποία χαρακτηρίζεται «μακροχρόνιος εταίρος του ΝΑΤΟ».
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι και η ΕΕ, είτε συμπληρωματικά είτε και σε αντίθεση κατά περιπτώσεις με το ΝΑΤΟ, επιχειρεί μέσω της περιλάλητης «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας» και ειδικά με την «Ανατολική Εταιρική Σχέση» να «μπει» σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ