14 Ιουν 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Νέες επιχειρήσεις καταστολής στις ανατολικές περιοχές

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες επιχειρήσεις καταστολής στις ανατολικές περιοχές



Ρωσόφωνος πολιτοφύλακας στο Σλαβιάνσκ
ΚΙΕΒΟ.-- Ενώ ο μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο παρουσίασε υποτίθεται στο Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν το «ειρηνευτικό» του σχέδιο για τη «δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ανατολική Ουκρανία, συνεχίζεται η επιχείρηση καταστολής όσων δεν αναγνωρίζουν την πραξικοπηματική κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου. Οι στρατιωτικές δυνάμεις περικύκλωσαν χθες τα ξημερώματα τη Μαριούπολη και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών ανακαταλήφθηκαν κτίρια που έλεγχαν οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες. Στις σφοδρές μάχες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τουλάχιστον 5 πολιτοφύλακες.
Η Μαριούπολη είναι το μεγαλύτερο ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα και σημαντικό βιομηχανικό κέντρο στη χαλυβουργία.
Στο Ντονέτσκ στόχος επίσης έγινε το αυτοκίνητο του αυτοανακηρυγμένου προέδρου της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, όπου όμως δεν επέβαινε ο ίδιος. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 2 άντρες της φρουράς του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.
Στην περιοχή του Σλαβιάνσκ, που δέχτηκε σφοδρούς βομβαρδισμούς τις προηγούμενες μέρες, όσοι κάτοικοι έχουν παραμείνει είναι αναγκασμένοι να ζουν χωρίς νερό και συχνά χωρίς ηλεκτρικό.
Ρωσικές πιέσεις, αλλά και συνέχεια του παζαριού
Η Ρωσία αύξησε επίσης την πίεση στο ζήτημα του φυσικού αερίου μετά την αποτυχία των συνομιλιών που έγιναν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ η Ουκρανία απορρίπτει τη μείωση της τιμής που προτάθηκε από τη Μόσχα, με κίνδυνο να διακοπούν οι προμήθειες, κάτι που φοβούνται οι Ευρωπαίοι.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Γκαζπρόμ» Αλεξέι Μίλερ δήλωσε χθες πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση της προθεσμίας και ζήτησε άλλα δυο δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τη Δευτέρα.
Ο Αντρέι Κομπόλεφ, πρόεδρος της ουκρανικής «Ναφτογκάζ», που διαχειρίζεται το ρώσικο φυσικό αέριο, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να πληρώσει 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία στην τιμή των 1.000 κ.μ. η οποία θεωρεί ότι πρέπει να είναι στα 326 δολάρια. Η τιμή αυτή είναι πάνω από τα 286,5 δολάρια που η κυβέρνηση του Κιέβου διαπραγματευόταν αρχικά και κάτω από τα 385 δολάρια (δηλαδή την κατά 100 δολάρια μειωμένη τιμή σε σχέση με τη σημερινή τιμή πώλησης) που έχει προτείνει η ρωσική πλευρά. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ρωσίας είπε χαρακτηριστικά ότι αυτή είναι η τελική τιμή - τα 385 δολάρια - και είναι «προσφορά προς εταίρους», ωστόσο είναι φανερό ότι το παζάρι κορυφώνεται, ενώ αναμένονται εξελίξεις μετά τη Δευτέρα.
Ο Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τα 326 δολάρια ως ενδιάμεση τιμή που «προτείνεται επίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν είναι η τιμή της αγοράς, παρ' όλα αυτά η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμφωνήσει με το συμβιβασμό και να κλειστεί μια τελική συμφωνία με την "Γκαζπρόμ" τουλάχιστον για 18 μήνες, ειδάλλως η Ουκρανία θα προσφύγει στα δικαστήρια για να διευθετηθεί το ζήτημα».
Από την πλευρά του ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Γκίντερ Οτινγκερ, δήλωσε πως περιμένει ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και το Κίεβο για το φυσικό αέριο θα επαναληφθούν σήμερα Σάββατο, ωστόσο από την πλευρά της Ρωσίας δεν επιβεβαιώνεται ότι θα υπάρξει συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ