21 Ιουλ 2014

Σφοδρές συγκρούσεις στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας

Σφοδρές συγκρούσεις στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας


Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι είδε δύο τανκς των δυνάμεων των αυτονομιστών να κατευθύνονται προς το σιδηροδρομικό σταθμό του Ντονέτσκ, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, και ότι ο δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή έχει αποκλεισθεί. Νωρίτερα, αυτήκοος μάρτυρας είχε δηλώσει στο ίδιο πρακτορείο ότι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν από το κέντρο του Ντονέτσκ.
Η ανακατάληψη της πόλης, που αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, είναι βασικός στόχος των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων δήλωσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε "ενεργό στάδιο" και ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέρχονται στο Ντονέτσκ.
Εν τω μεταξύ, σφοδρές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού στο κέντρο του Ντονέτσκ, όπου αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στήλες καπνού και ισχυρές εκρήξεις. Αρχηγός των φιλορώσων αυτονομιστών δήλωσε ότι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις προσπαθούν να εισβάλουν στο Ντονέτσκ, ενώ κάτοικοι προσπαθούν να διαφύγουν από τη ζώνη των συγκρούσεων 

.Διπλωματικός «πόλεμος» για την πτώση του Μπόινγκ στην Αν. Ουκρανία - Μάχες στο Ντόνετσκ
Πηγή AP
Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού για την κατάληψη του Ντόνετσκ, το οποίο ελέγχουν οι ρωσόφωνοι, την ίδια ώρα που οξύνεται και η ενδοιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με αφορμή την πτώση του Μπόινγκ των μαλαισιανών αερογραμμών στην Ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλούνται ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο κέντρο της πόλης του Ντόνετσκ ακούστηκαν εκρήξεις, ενώ δύο τεθωρακισμένα των ρωσόφωνων κατευθύνονται στο σιδηροδρομικό σταθμό. Εκπρόσωπος του Κιέβου δήλωσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε «ενεργό στάδιο», αποφεύγοντας να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.
Παράλληλα με τις στρατιωτικές μάχες, μαίνεται και ο διπλωματικός «πόλεμος» ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία με αφορμή τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών. 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για προσπάθεια αξιοποίησης της συντριβής  για την εξυπηρέτηση «μισθοφορικών στόχων», ενώ απέδωσε ευθύνες στο Κίεβο, αναφέροντας ότι «αυτή η τραγωδία σίγουρα δεν θα είχε συμβεί», εάν η ουκρανική κυβέρνηση είχε παρατείνει την εκεχειρία, αντί να αποφασίσει τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. 
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από «ομάδα εμπειρογνωμόνων» που θα ανήκει στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, ο οποίος ανήκει στον ΟΗΕ. Επίσης, προέτρεψε τους ρωσόφωνους να εγγυηθούν την ασφάλεια των παρατηρητών.
Απόψε θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η Αυστραλία και το οποίο ζητάει «από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή -ανάμεσά τους τη Ρωσία- να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης».
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστραλία, Βλαντίμιρ Μοροζόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει το σχέδιο, εφόσον δεν επιρρίπτει ευθύνες στη Ρωσία ή τους ρωσόφωνους.
Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ισχυρίστηκε στο CNN ότι οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει συνομιλίες που καταδεικνύουν πως η Ρωσία μετέφερε αντιαεροπορικό σύστημα SA-11 (παλαιά εκδοχή του συστήματος Buk) στους ρωσόφωνους που δρουν στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους βίντεο, στο οποίο φαίνεται να μεταφέρεται ένας εκτοξευτήρας στη Ρωσία, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους.
Μετά από τέσσερις μέρες απομακρύνθηκαν από τον τόπο της τραγωδίας οι σοροί που εντοπίστηκαν. Συνολικά βρέθηκαν 251 πτώματα και 86 ανθρώπινα μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ