21 Ιουλ 2014

Αυτη ειναι η δημοκρατια τους.Συγκρούσεις, τραυματισμοί και συλλήψεις στο Παρίσι, με φόντο τη Γάζα

Συγκρούσεις, τραυματισμοί και συλλήψεις στο Παρίσι, με φόντο τη Γάζα


Συγκρούσεις μεταξύ νεαρών και αστυνομικών κοντά στο Παρίσι σημειώθηκαν την Κυριακή, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στο πλαίσιο διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων την οποία είχαν απαγορεύσει οι γαλλικές αρχές.  Το Σαρσέλ, ένα προάστιο που είναι γνωστό για την πολυπολιτισμικότητά του λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού, αποτέλεσε το θέατρο νέων επεισοδίων βίας που συνδέονται με τα γεγονότα στη Γάζα, με ρίψεις αντικειμένων εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, αυτοκίνητα πυρπολημένα και λεηλασίες σε ορισμένα καταστήματα να συνθέτουν το σκηνικό της βίας. 
Η ένταση ξέσπασε έπειτα από μια ήρεμη διαδήλωση εκατοντάδων ανθρώπων υπέρ των Παλαιστινίων που η νομαρχία είχε απαγορεύσει. Νεαροί διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πυροτεχνήματα και καπνογόνα. Το απόγευμα της Κυριακής, οι νεαροί επιτέθηκαν εναντίον ενός φαρμακείου το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες την ώρα που ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πραγματοποιούσε περιπολίες από ψηλά. Οι δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών έκαναν χρήση δακρυγόνων και έριξαν πλαστικές σφαίρες στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πλήθος, ενώ απέκλεισαν την πρόσβαση σε μια συναγωγή.
Κάποιοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των διαδηλωτών, που πήραν τον εξοπλισμό ενός εικονολήπτη τηλεοπτικού δικτύου, ενώ ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε ελαφρά. Το Σάββατο στο Μπαρμπέ, μία λαϊκή συνοικία βόρεια του Παρισιού σημειώθηκαν συγκρούσεις για πολλές ώρες μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών και των διαδηλωτών μετά την έναρξη μιας διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε έπειτα από το κάλεσμα ενός κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς και οργανώσεων υπέρ των Παλαιστινίων. Συνολικά, 17 μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών τραυματίστηκαν και 44 άνθρωποι συνελήφθησαν.
Κοινό σημείο των επεισοδίων βίας στις δύο συνοικίες: ξέσπασαν με αφορμή την απαγόρευση διαδηλώσεων που είχαν επιβάλει οι αρχές την ώρα που πολλές πορείες, με την άδεια των αρχών, πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία χωρίς να υπάρξουν σοβαρά επεισόδια.
Συγκεντρώσεις στήριξης των Παλαιστινίων σημειώθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως η Βιέννη, το Άμστερνταμ και η Στοκχόλμη, μόνο όμως  η Γαλλία απαγόρευσε τις διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που δέχθηκε σφοδρή κριτική από την Αριστερά για μια πολιτική που κρίθηκε ως υπερβολικά "φιλοισραηλινή", δικαιολόγησε αυτήν την απαγόρευση- που δεν επιβλήθηκε σε όλες τις συγκεντρώσεις- από τον φόβο για ενδεχόμενα «προβλήματα στη δημόσια τάξη» και προκειμένου να εμποδίσει την έκφραση συνθημάτων ή τις ενέργειες αντισημιτικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ