7 Αυγ 2014

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Στη Γάζα υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη Γάζα υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση
Παρέμβαση του βουλευτή του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής


Η δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου υπήρξε και ενημέρωση από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλου, που - όπως αναμενόταν - κινήθηκε στη γνωστή γραμμή των ίσων αποστάσεων από το θύτη και το θύμα.
Την ξεκάθαρη καταδίκη του ΚΚΕ του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος του Ισραήλ στη Γάζα, ανέπτυξε ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, που σημείωσε: «Τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να τις δούμε ως κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ, το οποίο το συνθέτουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς. Από αυτήν την άποψη, η "Αραβική Ανοιξη" στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στη Συρία με την ιμπεριαλιστική επέμβαση, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και, βεβαίως, τα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας αναδεικνύουν αυτό το παζλ των εύθραυστων ισορροπιών και της όξυνσης των αντιθέσεων, σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια να επαναχαραχτούν τα σύνορα και να ελεγχθούν οι αγορές και οι δρόμοι μεταφοράς.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, εμείς ως ΚΚΕ είμαστε ξεκάθαροι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιμπεριαλιστικό έγκλημα, αυτό που συμβαίνει σήμερα στο λαό της Γάζας και της Παλαιστίνης, οι αιτίες του οποίου είναι οικονομικές και γεωστρατηγικές. Είναι ο φυσικός ορυκτός πλούτος, είναι η ΑΟΖ της περιοχής, με τα οικόπεδα στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν θέλουν οι Ισραηλινοί με τίποτα να περιέλθουν σε αυτήν και να χάσουν την ευκαιρία και είναι η Ενέργεια και οι δρόμοι μεταφοράς. Σε τελική ανάλυση, είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και το μονοπωλιακό κέρδος και, από αυτήν την άποψη, πρέπει να καταδικαστεί η εγκληματική επιθετικότητα του Ισραήλ χωρίς δεύτερη κουβέντα, να εκφραστεί η αμέριστη αγωνιστική αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, η οποία πρέπει να πάρει και έμπρακτα χαρακτηριστικά και βεβαίως να αποκαλυφθεί και να καταδικαστεί ο ρόλος και οι τεράστιες ευθύνες που έχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Τη στιγμή που στα λόγια καταδικάζουν οι ΗΠΑ το βομβαρδισμό των σχολείων του ΟΗΕ, την ίδια στιγμή εξοπλίζουν το Ισραήλ, αλλά και η ΕΕ, με τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει αναπτύξει με το Ισραήλ στο πλαίσιο της πολιτικής της γειτονίας.
Ομως, κατά τη γνώμη μας, και η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνες. Δεν έχει επιδείξει αφωνία. Εχει πάρει έμπρακτα το μέρος του Ισραήλ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Από αυτή την άποψη, εδώ πρέπει να δούμε τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις συνεργασίας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα έντονα, η ελληνική κυβέρνηση με το κράτος του Ισραήλ, που αφορούν το οικονομικό, το εμπορικό και το στρατιωτικό επίπεδο, με κοινές ασκήσεις προσομοίωσης, αλλά και σχέσεις που εστιάζουν στα επίπεδα της Ενέργειας. Ο ενεργειακός άξονας Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδος και τα "πανηγύρια" της εγχώριας αστικής τάξης γιατί απομονώνεται ο ρόλος της του Τουρκίας, το εμπόριο όπλων, οι κατασκευές και ο τουρισμός βρίσκονται στο επίπεδο αυτών των συμφωνιών.
Τέλος, κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, είναι εγκληματική η λογική των ίσων αποστάσεων, ότι φταίει και η "Χαμάς" και το Ισραήλ. Αυτή η λογική της εξίσωσης του θύτη με το θύμα αποθρασύνει το θύτη, δηλαδή το Ισραήλ, απενοχοποιεί τους ιμπεριαλιστικούς κύκλους και, δυστυχώς, δεν την έχει μόνο η επίσημη πολιτική της ΕΕ, αλλά και διάφορες άλλες δυνάμεις στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, όπως το κατάπτυστο ψήφισμα μιας σειράς νομπελιστών, ακαδημαϊκών και πρώην και νυν ευρωβουλευτών, όπου φιγουράρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Die Linke και του KEA, που ακριβώς αναπαράγουν αυτήν την επικίνδυνη λογική της ίσης απόστασης ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα. Από αυτήν την άποψη, για μας είναι παράλογη η λογική της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν υπάρχει καμία ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχει μια ιμπεριαλιστική επέμβαση που γεννά δεκάδες, εκατοντάδες και χιλιάδες θύματα».
Ο Ευάγ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά ότι η συγκυβέρνηση κάνει ό,τι και η διεθνής κοινότητα στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Σημείωσε ότι «σταθερή ελληνική θέση, αλλά και η ευρωπαϊκή είναι μια λύση δύο κρατών που σέβεται το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους που σέβεται την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και του δικαιώματός του στην ασφάλεια, που σέβεται τα σύνορα του 1967 και που βεβαίως πρέπει να υποστηριχθεί από όλη τη διεθνή κοινότητα και ιδίως από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών». Δηλαδή η ασφάλεια του Ισραήλ ή το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι το βασικό. Το γεγονός ότι αποκρύβεται η εγκληματική κατοχή, ο αποκλεισμός και η προσπάθεια στραγγαλισμού του Παλαιστινιακού λαού δείχνει και τις επιλογές που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης στις αναβαθμισμένες σχέσεις της με το Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών εκθείασε την αμερικανική πρωτοβουλία του υπουργού Τζ. Κέρι, γιατί «συνοδευόταν από ένα ενδελεχές στρατιωτικό σχέδιο ασφαλείας, που είχαν επεξεργαστεί οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις με όποια τεχνογνωσία έχουν» και συνέχισε «βέβαια τώρα έφτασε χθες (σ.σ. τη Δευτέρα) ο κ. Λίμπερμαν να προτείνει ο ίδιος να τεθεί η Γάζα υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη ένα περιθώριο πρωτοβουλιών του ΟΗΕ, αλλά πάντως η μόνη πρωτοβουλία εκεχειρίας είναι η αιγυπτιακή, υπό την αμερικανική στήριξη και η μόνη πρωτοβουλία για συνομιλίες, εάν ξεπεράσουμε την κρίση και επανέλθουμε κάποια στιγμή εκεί που είχαμε μείνει πριν από μερικούς μήνες, είναι αυτή που είχε επεξεργασθεί ο κ. Κέρι, για να είμαστε πρακτικοί και σοβαροί για την περιοχή και για τα προβλήματά της».
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Χατζηλάμπρου, ενώ επέμεινε να καταγγελθεί η εγκληματική δράση του Ισραήλ, αν και ζήτησε μόνο πάγωμα των συνεργασιών με τη χώρα αυτή, «όσο έχει μία τέτοια εγκληματική στάση απέναντι σε άμαχους», μίλησε για αφωνία του υπουργείου Εξωτερικών και για έλλειψη πρωτοβουλιών. Είπε επίσης ότι χρειάζεται μια μεγάλη ανθρωπιστική πρωτοβουλία για τη Γάζα.
Για τα «συμφέροντα της χώρας» σε ένα συσχετισμό που αλλάζει, αλλά και για τον κίνδυνο της «ισλαμικής τρομοκρατίας» μίλησαν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων μη αμφισβητώντας τη συνεργασία με το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ