7 Αυγ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Οξύνονται οι εντάσεις και οι κατηγορίες

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οξύνονται οι εντάσεις και οι κατηγορίες
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Μόσχα ίσως χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα μια «ανθρωπιστική αποστολή» για να στείλει στρατό στην Ουκρανία



Εκατοντάδες συγκροτήματα σπιτιών έχουν ισοπεδωθεί στην Ανατολική Ουκρανία
ΚΙΕΒΟ.-- Στο Κίεβο αναμένεται να φτάσει σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φον Ράσμουσεν, μετά από πρόσκληση του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και με στόχο - σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα - την προετοιμασία συνόδου μεταξύ της Ουκρανίας και μιας Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Η επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ πρόσφατα αποκαλύφτηκε ότι υπάρχουν σκέψεις (που στηρίζει ειδικά η Ουάσιγκτον) για περαιτέρω προσέγγιση του Κιέβου με τη λυκοσυμμαχία, της οποίας δεν είναι επίσημο μέλος ακόμα. Χτες, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «ανησυχία» που προκαλεί στο «Βορειοατλαντικό Σύμφωνο» η αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, την οποία, άλλωστε, ο Ράσμουσεν, αλλά και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικαλέστηκαν πρόσφατα για να ζητήσουν αύξηση των πολεμικών δαπανών των κρατών - μελών της Συμμαχίας, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου, ανέφερε ότι «προκαλεί έντονη ανησυχία» το ότι «η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιωτικούς στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας» και πρόσθεσε πως «η νέα αύξηση των στρατευμάτων της Ρωσίας κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση και υπονομεύει τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση. Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση». Στη σχετική ανακοίνωση, το NATO επισήμανε πως η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει «το πρόσχημα μιας ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής ως μια δικαιολογία για να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις (της) στην Ανατολική Ουκρανία».
Στη Νέα Υόρκη, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει «μέτρα επείγοντος χαρακτήρα», επικαλούμενος τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε χτες πως τα γεγονότα στην Ανατολική Ουκρανία αποσιωπούνται εσκεμμένα, αλλά και ότι δημοσιογράφοι από δυτικά κράτη αρνήθηκαν να συναντηθούν με Ουκρανούς στρατιώτες που ζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία και να μάθουν «τι αντιμετώπισαν στην περιοχή της "αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης" που στην πραγματικότητα είναι εμφύλιος πόλεμος».
Ισοπεδώνονται σημαντικές υποδομές
Κι ενώ οι τόνοι μεταξύ των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων υψώνονται συνεχώς, στην Ανατολική Ουκρανία ο λαός βιώνει τις τραγικές συνέπειες των ανταγωνισμών των μονοπωλίων και της «αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης» του Κιέβου.
Η δημοτική αρχή στο Ντόνετσκ κατήγγειλε ότι προχτές το βράδυ, τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν, ενώ οι κάτοικοι άκουγαν «ισχυρές εκρήξεις» και «ανταλλαγές πυρών». Επίσης, πρακτορεία μετέδωσαν ότι η πόλη δέχτηκε την πρώτη αεροπορική επίθεση. «Η περιοχή του Καλίνινσκι δέχθηκε τη νύκτα αεροπορικό πλήγμα, που άνοιξε τρύπα διαμέτρου 4 και βάθους 1,5 μέτρου στο δρόμο... δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών», ανακοίνωσε η δημοτική αρχή.
Συνολικά, στην περιοχή του Ντονμπάς, σύμφωνα με ενημέρωση εκπροσώπων της αυτοανακηρυχθείσας «Ενωσης των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ», έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 156 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, 7 αγωγοί φυσικού αερίου, 5 αγωγοί ύδρευσης, 258 συγκροτήματα κατοικιών και 41 γέφυρες.
Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ουκρανία που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους ελπίζοντας ότι θα σώσουν τις ζωές τους και καταφεύγοντας στη γειτονική Ρωσία. Ρωσικά ΜΜΕ έχουν κάνει λόγο μέχρι και για 750.000 πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ