27 Αυγ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Διαπραγματεύσεις στο Μινσκ και μάχες στις ανατολικές περιοχές

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαπραγματεύσεις στο Μινσκ και μάχες στις ανατολικές περιοχές
Συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας



Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μινσκ
Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ έγινε χτες η συνάντηση των Προέδρων της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με την εκπρόσωπο της ΕΕ επικεφαλής της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, Κάθριν Αστον, και εκπροσώπους της Ευρασιατικής Τελωνειακής Ενωσης (της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης όπου συμμετέχουν Ρωσία, Λευκορωσία και Καζαχστάν).
Ιδιαίτερα προβλήθηκε από τα ΜΜΕ η χειραψία Πούτιν και Ποροσένκο λίγο πριν τη συνάντηση, που πρόκειται για τη δεύτερη μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Νορμανδία της Γαλλίας πριν 2,5 μήνες. Ωστόσο, είναι φανερό ότι η συνάντηση ανέδειξε για άλλη μια φορά τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συγκρούονται με «Μήλον της Εριδος» την Ουκρανία για τον πλούτο που αυτή έχει και τη γεωστρατηγική της θέση. Ετσι, οι συζητήσεις γίνονται σε μια περίοδο που ανταλάσσονται απειλές και κυρώσεις, την ίδια ώρα που λόγω της αλληλοσύνδεσης των καπιταλιστικών οικονομιών επιδιώκεται και ένας νέος συμβιβασμός, που θα μπορούσε να συγκεράσει συμφέροντα έστω προσωρινά. Ειδικά στο καυτό και επείγον, λόγω του επερχόμενου χειμώνα, ζήτημα της Ενέργειας συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο τριμερής διάλογος ανάμεσα σε Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ με συναντήσεις υπουργών και του Επιτρόπου για την Ενέργεια της Ενωσης, Γκίντερ Ετινγκερ με συνάντηση τόσο στο Μινσκ όσο και στη Μόσχα μέσα στη βδομάδα.
Ο οικοδεσπότης Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αρχικά δήλωνε ότι δε θεωρεί πιθανό να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη Σύνοδο. Αργότερα από την προεδρία της Λευκορωσίας επιβεβαιώθηκε ότι έγινε συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Λουκασένκο διαβεβαίωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. «Οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών σε κάποια σημεία είναι "θεμελιωδώς αντίθετες μεταξύ τους"» και πρόσθεσε «όλοι θα επιθυμούσαμε να υπάρξει σημαντική πρόοδος αλλά και το γεγονός ότι έγινε η σύνοδος αυτή συνιστά επιτυχία». Επίσης, δήλωσε ότι οι συναντήσεις όλων των πλευρών που πήραν μέρος στην χτεσινή σύνοδο που κράτησαν πάνω από 6 ώρες, συμφωνήθηκε να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό ακόμα και σήμερα Τετάρτη.
Αναφερόμενος στην αντζέντα της διμερούς συνάντησης Πούτιν - Ποροσένκο, που ήταν σε εξέλιξη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι περιλαμβάνει την ανθρωπιστική βοήθεια (η Ρωσία έχει πει ότι θα στείλει νέο κονβόι) στις ανατολικές περιοχές, η κατάσταση των προσφύγων στη Ρωσία και ο πιθανός εσωτερικός διάλογος. Πάντως, η ουκρανική πλευρά έθετε ως κυρίαρχο τον πλήρη έλεγχο των συνόρων και τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών.
Δηλώσεις αντιθέσεων αλλά και αναζήτησης συμβιβασμού
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι σήμερα (η ουκρανική κρίση) δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω μιας περαιτέρω κλιμάκωσης της στρατιωτικής δράσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ζωτικής σημασίας συμφέροντα των νοτιοανατολικών επαρχιών της χώρας και χωρίς έναν ειρηνικό διάλογο με τους εκπροσώπους τους», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πούτιν στην πολυμερή συνάντηση.
Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η οικονομία της χώρας του θα απολέσει περίπου 100 δισεκατομμύρια ρούβλια (2 δισ. ευρώ), αν ευρωπαϊκά προϊόντα φτάσουν στη ρωσική αγορά μέσω της Ουκρανίας, μετά την υπογραφή από το Κίεβο μιας εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρακάμπτοντας τους δασμούς που επιβάλλει η Μόσχα στα ευρωπαϊκά αγαθά. «Σε αυτήν την περίπτωση η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει αδρανής και απλώς θα αναγκαστούμε να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσουμε την αγορά μας», υπογράμμισε ο Πούτιν. Παράλληλα, σχολιάζοντας τη συμφωνία σύνδεσης που έχει συνάψει το Κίεβο με την ΕΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε ότι η Μόσχα «πάντα σεβόταν και σέβεται» τις επιλογές των κρατών, όμως αυτές δεν θα πρέπει να γίνονται εις βάρος άλλων κρατών. Επίσης, ανέφερε ότι έχει αποδείξεις ότι ήδη αυτό γίνεται μέσω Λευκορωσίας, όπου προϊόντα από χώρες που είναι σε εμπάργκο (π.χ. Πολωνία) επανεξάγονται στη Ρωσία, αλλάζοντας ταυτότητα προέλευσης.
«Η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης αποφασίζεται στη διάρκεια αυτής της συνάντησης στο Μινσκ. Ετσι το βλέπω», δήλωσε νωρίτερα ο Πέτρο Ποροσένκο.
Από την πλευρά της, η Αστον επεσήμανε ότι αποστολή της στη σημερινή σύνοδο είναι να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα, με σαφείς αιχμές προς τη ρωσική πλευρά.
Συνέχεια βομβαρδισμών στην ανατολή Κατηγορία για εισβολή Ρώσων στρατιωτών
Λίγο πριν τη συνάντηση στο Μινσκ, η κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται 4 φερόμενοι ως Ρώσοι στρατιώτες - αλεξιπτωτιστές, να αιχμαλωτίστηκαν σε ουκρανικό έδαφος. Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας παραδέχτηκε το γεγονός, αλλά το απέδωσε σε λάθος. Στη Μόσχα, μια στρατιωτική πηγή δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι μια ομάδα στρατιωτών παραδόθηκε στις ουκρανικές αρχές αφού διέσχισε τα σύνορα κατά λάθος.
Το Κίεβο απέρριψε αυτήν την εξήγηση, λέγοντας ότι «δεν ήταν ένα λάθος, αλλά εκτελούσαν μια ειδική αποστολή» και ήταν 10 καταδρομείς της 98ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, όπως είπε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού. Παράλληλα, ο Λισένκο δήλωσε σήμερα ότι ρωσικά ελικόπτερα Mi - 24 εξαπέλυσαν επιδρομή την προηγουμένη εναντίον ενός συνοριακού φυλακίου στην περιοχή της Λουγκάνσκ, σκοτώνοντας τέσσερις συνοριοφύλακες. Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο έχουν σκοτωθεί 12 Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ από την αρχή των μαχών στην Ανατολική Ουκρανία σχεδόν 800.
Η ουκρανική πλευρά κατηγορεί ότι επιχειρεί να ανοίξει από τα νότια και την Μαριούπολη νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του στρατού.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η δράση των φασιστών του «Δεξιού Τομέα», τα μέλη της οποίας σκοτώνουν το λαό στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ισχυρίζεται ότι συνέλαβε δύο δημοσιογράφους οι οποίοι εργάζονται για μια εφημερίδα της Κριμαίας και έκαναν ρεπορτάζ στην περιοχή, και πρόσθεσε ότι θα απελευθερωθούν σύντομα.
Τέλος, οι βομβαρδισμοί από την ουκρανική κυβέρνηση εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων συνεχίστηκαν, κοντά στην πόλη του στο Νοβοαζόφσκ ενώ χτυπήθηκε και ένα νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ