8 Αυγ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Οι «φλόγες» των ανταγωνισμών υψώνονται απειλητικές για τους λαούς

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι «φλόγες» των ανταγωνισμών υψώνονται απειλητικές για τους λαούς
  • Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουσεν ανακοίνωσε από το Κίεβο αναστολή της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας και την οργάνωση ειδικής Συνόδου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας
  • Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο στο Ντόνετσκ



Βομβαρδισμένο το νοσοκομείο Βισνέβσκι (άποψη από την Οδοντιατρική Κλινική) στην πόλη του Ντόνετσκ
Associated Press
ΚΙΕΒΟ.-- Ετοιμο να στηρίξει την Ουκρανία και να ενισχύσει πολύμορφα τη συνεργασία μαζί της δηλώνει το ΝΑΤΟ, του οποίου ο γενικός γραμματέας Αντερς Φον Ράσμουσεν βρέθηκε χτες στο Κίεβο και τιμήθηκε μάλιστα από τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέδρο Ποροσένκο με ανώτατο παράσημο «για την ελευθερία».
Ο Ράσμουσεν δήλωσε μεταξύ άλλων πως το NATO «έχει όλες τις απαιτούμενες δυνατότητες να διασφαλίσει αποτελεσματική προστασία όλων των συμμάχων μας. Υπογράμμισα ότι η παράνομη ρωσική συμπεριφορά δημιούργησε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό». Επιπλέον, ο Ράσμουσεν επισήμανε ότι η Ρωσία «δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ειρηνευτική δράση ως ένα πρόσχημα για να κάνει πόλεμο» και ανακοίνωσε αφενός ότι «έχουμε αναστείλει την πρακτική μας συνεργασία με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς», αφετέρου ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει σε λιγότερο από ένα μήνα (4-5 Σεπτέμβρη) στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς «αποφασίσαμε να έχουμε μια ειδική συνάντηση με την Ουκρανία στην επικείμενη Σύνοδο».
Στο ίδιο πλαίσιο, έγινε γνωστό ότι Ουκρανία και ΝΑΤΟ σχεδιάζουν «περισσότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, μεγαλύτερη συνεργασία, πιο πολλή κοινή εκπαίδευση και επιμόρφωση», ενώ εξετάζουν «μακροπρόθεσμη βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συναντιέται με το φασίστα «πρωθυπουργό» του Κιέβου, ενώ συνεχίζεται το μακέλεμα του λαού
Αντιδρώντας εκ μέρους της Μόσχας, ο Βίκτορ Οζεροφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ότι «η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ ήταν περισσότερο στα χαρτιά», ενώ παρομοιάζοντας τη συνεργασία Ρωσίας - ΝΑΤΟ με έναν αποτυχημένο γάμο, σχολίασε ότι «δεν υπάρχει περιουσία να χωρίσουμε».
Θέλουν να εγκλωβίσουν τους λαούς
Η επίσκεψη και οι δηλώσεις Ράσμουσεν γίνονται ενώ η Συμμαχία επαναλαμβάνει τις τελευταίες μέρες την «ανησυχία» της για την αυξημένη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, σε μια περίοδο που η Μόσχα προχωρά σε διευρυμένες στρατιωτικές ασκήσεις και ενώ τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία δουλεύουν πυρετωδώς για να εγκλωβιστούν οι λαοί σε σχέδια επικίνδυνα για τους ίδιους και ξένα προς τα δικά τους συμφέροντα. Σ' αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και μια σειρά δημοσκοπήσεις που γίνονται σε διάφορες χώρες το τελευταίο διάστημα (π.χ. Ρωσία, Γερμανία), εμφανίζοντας σε επίπεδα «ρεκόρ» τη δημοτικότητα των αντίστοιχων ηγετών και θέτοντας ευθέως στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας.
Είναι ολοφάνερο πως η «κόντρα», που εκδηλώθηκε με αφετηρία τις συμμαχίες της ουκρανικής αστικής τάξης, αποκτά διαρκώς νέες διαστάσεις και στο φόντο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης αποκτά όλο και πιο επικίνδυνες για τους λαούς προεκτάσεις, αναζωπυρώνοντας άγριες «κόντρες» που γεννούν τα συγκρουόμενα συμφέροντα μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως ακόμα δεν είναι απαραίτητη η αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «αν αρχίσετε να βλέπετε μια ενδεχόμενη εισβολή από τη Ρωσία, κάτι τέτοιο αποτελεί μια τελείως διαφορετική κατηγορία ερωτήσεων».
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με την οποία γίνεται ενημέρωση για συνομιλία που είχε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Πέτρο Ποροσένκο, γίνεται λόγος για «δηλώσεις της Ρωσίας, η οποία προτείνει ένα ρόλο για ρωσική "ειρηνευτική δύναμη" στην Ουκρανία», για τις οποίες - σύμφωνα με το Λευκό Οίκο - «οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους».
Την ίδια στιγμή, πολλά δημοσιεύματα αστικών εφημερίδων εμφανίζουν τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην «αντιμετώπιση της κρίσης», έχοντας απανωτές συνομιλίες τις τελευταίες μέρες και με τον Πούτιν, προσπαθώντας να ισορροπήσει και μεταξύ των «αντιρρήσεων» πολλών Γερμανών επιχειρηματιών για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Είναι άλλωστε καθαρό πως η ίδια η στάση απέναντι στη Ρωσία αποτελεί πεδίο ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης, που κατευθύνονται από τις ιδιαίτερες επιδιώξεις των μονοπωλίων που εκπροσωπούν.
Βομβαρδίστηκε και νοσοκομείο!
Ολα αυτά τα «παζάρια» συνθέτουν μια εκρηκτική βάση δεδομένων, σε διπλωματικό, οικονομικό, πολιτικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο, από τη στιγμή που οι διαφορετικές πλευρές δηλώνουν έτοιμες να «στηρίξουν» στρατιωτικές επιχειρήσεις που αιματοκυλούν το λαό της Ανατολικής Ουκρανίας.
Χτες, το ουκρανικό πρακτορείο «Ιντερφαξ» μετέδωσε ότι τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν και άλλα πέντε τραυματίστηκαν όταν βόμβα έσκασε δίπλα σε στάση λεωφορείου, στην πόλη Γκόρλιφκα όπου πρόσφατα σκοτώθηκαν πέντε παιδιά και κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.
Ακόμα, οβίδα έπληξε νοσοκομείο στο κέντρο του Ντόνετσκ, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και άλλοι δύο να τραυματιστούν, σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών. Επίσης, βόμβες έπληξαν τουλάχιστον ένα σπίτι.
Χτες το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι καταρρίφθηκε ένα στρατιωτικό καταδιωκτικό αεροπλάνο που πετούσε σε χαμηλό ύψος, κοντά στη Γκντάνιβκα, περίπου 40 χλμ. ανατολικά του Ντόνετσκ, κοντά στον τόπο της συντριβής του «Μπόινγκ» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών».
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανέστειλε την κατάπαυση του πυρός γύρω από το σημείο της συντριβής, μετά τη διακοπή των ερευνών της διεθνούς αποστολής ειδικών. Τη διακοπή των ερευνών ανακοίνωσε προχτές ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών εντοπίζονταν πολύ συχνά στην περιοχή και ανάγκαζαν τους ερευνητές να σταματούν.
Τέλος, χτες, ο Αλεξάντερ Μποροντάι, πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ανακοίνωσε ότι παραιτείται, αφήνοντας τη θέση του στον Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, παραμένοντας ωστόσο αντιπρόεδρος.
  • Χτες επίσης στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, τη λεγόμενη πλατεία Ανεξαρτησίας, το «Μεϊντάν», έγιναν συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτούς που έχουν παραμείνει με σκηνές και σε δυνάμεις της αστυνομίας που θέλησαν να διαλύσουν την κατασκήνωση. Οι παραμένοντες στην πλατεία, κυρίως φασίστες του «Δεξιού Τομέα», έκαψαν λάστιχα και απέτρεψαν τη διάλυση της κατασκήνωσης, ενώ υπήρξαν 50 τραυματίες και έγιναν 7 συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ