10 Οκτ 2014

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ιμπεριαλιστών

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ιμπεριαλιστών
Είκοσι έξι οι νεκροί Κούρδοι στις συγκρούσεις με την τουρκική αστυνομία



Από τις συγκρούσεις στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΙΡΑΚ.--
Εντείνονται από χτες τα σκληρά παζάρια στην Αγκυρα μεταξύ της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, του ειδικού απεσταλμένου της κυβέρνησης Ομπάμα για την αντιμετώπιση των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), στρατηγού ε.α. Τζον Αλεν και του βοηθού του, Αμερικανού πρέσβη Μπρετ Μακ Γκαρκ. Ταυτόχρονα κλιμακώνονται οι μάχες και οι επιδρομές στο Κομπανί, στα σύνορα της βόρειας Συρίας με την Τουρκία, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις των Κούρδων της Τουρκίας με τις δυνάμεις ασφαλείας και τις παραστρατιωτικές ισλαμικές ομάδες της οργάνωσης «Hizbullah» (δε έχει σχέση με τη «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου) σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 26 τους νεκρούς και σε πολλές εκατοντάδες τους τραυματίες από την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 6/10.
Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τους δυτικούς αξιωματούχους καταγράφηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Τσαβούσογλου, αποκαλύπτοντας τρόπον τινά το είδος των πιέσεων που του ασκήθηκαν χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» την προσδοκία κάποιων να προχωρήσει η Τουρκία μονομερώς σε χερσαία επέμβαση κατά των «τζιχαντιστών» του «ΙΚ» στο Κομπανί. Αφησε, βεβαίως, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας ότι «διεξάγονται συνομιλίες» και ότι «όταν υπάρξει κοινή απόφαση, η Τουρκία δεν θα αποστεί από το να διαδραματίσει το ρόλο που της αντιστοιχεί».
Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» σημείωναν πως η «Αγκυρα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να θέσει στην ατζέντα του το θέμα της δημιουργίας χερσαίας και εναέριας ζώνης "ασφαλείας" και απαγόρευσης πτήσεων». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα θέσει επίσημα το τουρκικό αίτημα προς συζήτηση μεταξύ των ΝΑΤΟικών εταίρων στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε πως κάθε επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να συνοδευτεί με σαφείς σχεδιασμούς για την ανατροπή του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».
Ο γγ του ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, απάντησε πως το τουρκικό αίτημα δεν έχει προς το παρόν τεθεί στους εταίρους της Συμμαχίας. Ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει απλή και εύκολη λύση στο πρόβλημα της Συρίας γύρω από το Κομπανί». Χαιρέτισε όμως με νόημα «τις αποφασιστικές ενέργειες από αρκετές χώρες στο διεθνή αγώνα κατά του "ΙΚ" μέσω των αεροπορικών επιδρομών». Εξήρε, τέλος, όσα έχει κάνει η Τουρκία στο θέμα των εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων και την πρόσφατη απόφασή της για τη συμμετοχή της σε «στρατιωτική δράση» κατά του «ΙΚ».
Ερντογάν: «Απόπειρα υπονόμευσης» των συνομιλιών οι διαδηλώσεις
Το ίδιο διάστημα, ακατάπαυστα παραμένουν τα σοβαρά επεισόδια και οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, ενόπλων της παραστρατιωτικής οργάνωσης σουνιτών ισλαμιστών «Hizbullah» και Κούρδων. Εως χτες βράδυ, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις κατά των «τζιχαντιστών» στο Κομπανί είχε ανέβει σε τουλάχιστον 26. Οι τραυματίες ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες.
Η κατάσταση, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα μέτρα αστυνόμευσης και τις περιπολίες του στρατού σε ορισμένες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, παρέμενε σοβαρή, σε σημείο που να αναγκάσει τον Πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να χαρακτηρίσει τα επεισόδια βίας «απόπειρα υπονόμευσης των εύθραυστων συνομιλιών» που διεξάγονται μεταξύ της Αγκυρας και των Κούρδων ανταρτών.
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του σημείωσε: «Δεν θα ανεχθούμε την παραμικρή πράξη απειλής ή εκφοβισμού που θα απειλήσει την ειρήνη στην Τουρκία, τη σταθερότητά της και την ασφάλειά της και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πολεμήσουμε ενάντια σε όλους αυτούς που διαπράττουν τέτοιες μισαλλόδοξες ενέργειες».
Επιδρομές στο Κομπανί
Στο μεταξύ, και χτες οι ΗΠΑ συνέχισαν σε συνεργασία με τους Αραβες συμμάχους τους τις αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων «τζιχαντιστών» στο Κομπανί της βόρειας Συρίας. Για πρώτη φορά χτες διαφάνηκε συνεργασία των ΗΠΑ με δυνάμεις των Κούρδων, αφού η κατάληψη ενός αστυνομικού τμήματος σε ανατολικό προάστιο της πόλης από τους «τζιχαντιστές» συνοδεύτηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς των Αμερικανών, που είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του συγκεκριμένου κτιρίου.
Εως χτες το βράδυ, οι Κούρδοι φαινόταν να συνεχίζουν σθεναρά τις μάχες με τους «τζιχαντιστές», παρά το γεγονός πως οι τελευταίοι ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους με δεκάδες μισθοφόρους, τους οποίους μετέφεραν από μεθοριακές συριακές πόλεις της επαρχίας Χαλέπι.
Αναθεώρηση Σένγκεν εξετάζει η ΕΕ
Παράλληλα, χτες, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, μιλώντας στη Σύνοδο των ομολόγων του της ΕΕ στο Λουξεμβούργο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ενωση να χρειαστεί να αναθεωρήσει το σύστημα ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων που προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή των υπηκόων των χωρών της που πολεμούν στο πλευρό των «τζιχαντιστών» κι επιστρέφουν στις χώρες τους.
Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου 3.000 Ευρωπαίοι έχουν πολεμήσει στη Συρία και το Ιράκ στο πλευρό των «τζιχαντιστών» και έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση εκρηκτικών και όπλων.
Παράλληλα, η ΕΕ προσπαθεί να αποτρέψει τη στρατολόγηση πολιτών της από τους «τζιχαντιστές» επιβάλλοντας διάφορα μέτρα λογοκρισίας στο διαδίκτυο. Την Τετάρτη εκπρόσωποι των εταιρειών Google, Facebook, Twitter και Microsoft δείπνησαν με υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, δείχνοντας (σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό, Αντζελίνο Αλφάνο) «μεγάλη προθυμία» να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της απειλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ