10 Οκτ 2014

ΚΥΠΡΟΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εξελίξεις γεμάτες κινδύνους για τους λαούς

ΚΥΠΡΟΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εξελίξεις γεμάτες κινδύνους για τους λαούς
  • «Διευκολύνσεις» στους γαλλικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ αποφάσισε η Λευκωσία, μέσα από τη χρήση αεροπορικής βάσης στην Πάφο
  • Εντείνονται οι επαφές για το Κυπριακό και αυξάνονται οι εταιρείες που εκφράζουν ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων
  • Ναυτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Κύπρου
  • Το ελληνικό ΥΠΕΞ κυνικά προωθεί την εμπλοκή στους τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του «Ισλαμικού Κράτους»

Από την υπογραφή του μνημονίου για την Ενέργεια ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ
Eurokinissi
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--
Νέα δεδομένα προστίθενται καθημερινά στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες που με αιχμή και το Κυπριακό εντείνονται στην Ανατολική Μεσόγειο γεννώντας νέους κινδύνους για τους λαούς όλης της περιοχής.
Η ανακοίνωση από Αγκυρα και Κατεχόμενα ότι ετοιμάζουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και η απόφαση της κυπριακής πλευράς να αναστείλει τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις με το ψευδοκράτος έδωσαν νέα ώθηση σε διαβουλεύσεις (παρασκηνιακές και μη) αλλά και τοποθετήσεις που καθόλου τυχαίες δεν είναι. Το αυξημένο ενδιαφέρον του «διεθνούς παράγοντα» (π.χ. ΗΠΑ) για το Κυπριακό και η διαρκής επισήμανση ότι η Κύπρος μπορεί να αναδειχτεί σε κρίσιμο «παράγοντα σταθερότητας» εκφράζονται ενώ ενεργειακά μονοπώλια δηλώνουν ενδιαφέρον ή ήδη ξεκίνησαν να «επιχειρούν» με στόχο την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του κυπριακού λαού (όπως η ιταλο-κορεατική ΕΝΙ-ΚΟGAS, που άρχισε έρευνες πριν από λίγες μέρες).
Καθόλου άσχετη, αλλά και ενδεικτική της όξυνσης των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή είναι και η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να παραχωρήσει «διευκολύνσεις» στη γαλλική πολεμική αεροπορία που συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ (σ.σ. στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του «Ισλαμικού Κράτους») μέσα από τη χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.
Κλήση του Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα
Στην Τουρκία, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων που πήρε η Κυπριακή Δημοκρατία «σαφή ένδειξη της ανειλικρίνειας της ελληνικής πλευράς στη διαδικασία που συνεχίζεται από το 2008 σχετικά με το Κυπριακό». Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου αφενός προβαίνοντας σε μονομερείς προσπάθειες επί των φυσικών πηγών, με την αυταπάτη ότι είναι ο μοναδικός κύριος του Νησιού και αφετέρου αφήνοντας αναπάντητες τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς περί δίκαιης κατανομής, δείχνει ότι δεν είναι έτοιμη για την ιδέα της εξεύρεσης λύσης στο Νησί στη βάση του συνεταιρισμού». Καλεί δε «την άλλη εγγυήτρια χώρα, τη γειτονική μας Ελλάδα, να καταβάλει δίχως καθυστέρηση προσπάθεια για να προτρέψει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου για την επίλυση». Προχτές, ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα, Κυριάκος Λουκάκης, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ως απάντηση στην κλήση (μια μέρα πριν) του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, και το διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας σχετικά με την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX.
Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, επανέλαβε ακόμα μια φορά ότι «αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της», αλλά και ότι «όλοι οι φυσικοί πόροι του (νησιού) θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Και πιστεύουμε ασφαλώς ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Βεβαίως, το ενδιαφέρον των αμερικανικών μονοπωλίων για την Κύπρο και τους πόρους της εκφράζεται και πολύ συγκεκριμένα. Αυτό επιβεβαίωσε στο περιθώριο της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Μιλάνο ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, εξηγώντας ότι η Λευκωσία συνεχίζει να προωθεί απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της και σημειώνοντας ότι «ενώ ήταν σε εξέλιξη η τουρκική προκλητικότητα, εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας "Noble" επισκέφθηκαν τη Λευκωσία και παρουσίασαν στο υπουργείο Ενέργειας τις προτάσεις της εταιρείας για αξιοποίηση του κοιτάσματος "Αφροδίτη"». Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν αναλύσεις και τοποθετήσεις από διπλωμάτες και άλλους «παράγοντες», σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία δεν αποτελεί «αξιόπιστο σύμμαχο» της Δύσης και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δουλέψουν για την «επανόρθωση» των πραγμάτων στην Κύπρο.
Είναι ολοφάνερο ότι διεξάγονται εντατικά παζάρια, με την εμπλοκή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και ότι η «επίλυση» του Κυπριακού συνδέεται όλο και στενότερα με εξελίξεις σε μια σειρά μέτωπα, ενώ οι φλόγες του πολέμου δυναμώνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις βαθαίνουν.
Χτες, η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι για πρώτη φορά καταγράφεται στην έκθεση η έκκληση της Ενωσης για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών - μελών της επί των χωρικών υδάτων τους.
«Αναβάθμιση» της Κύπρου
Οσον αφορά την κυπριακή εμπλοκή στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις που έκανε στο ΡΙΚ την 1η Οκτώβρη (μετά την παρέλαση για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας), υπογράμμισε ότι η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και η συνειδητή απόφαση για συνδρομή στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας κατά των «τζιχαντιστών» έχουν αναβαθμίσει τη θέση της χώρας, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ασπίδα στις προσπάθειες της Τουρκίας για υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κυπριακά ΜΜΕ - που εξηγούσαν ότι είναι η πρώτη φορά που κυπριακή βάση παραχωρείται στις γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις - αναφέρονταν και σε δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Χριστόφορου Φωκαΐδη, σύμφωνα με τον οποίο «η Κύπρος, εξαιτίας της γεωγραφίας της, βρίσκεται σε καλή θέση για να βοηθήσει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», ενώ πρόσθεσε ότι «ο ρόλος μας θα περιοριστεί στην παροχή διευκολύνσεων», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Πλειοδοτεί το ελληνικό ΥΠΕΞ για λογαριασμό της αστικής τάξης
Σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει για άλλη φορά τη συνεχή προσπάθεια της αστικής τάξης της χώρας να συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς διεκδικώντας μερίδιο από τη λεία. Λέει χαρακτηριστικά: «Είναι λυπηρό και παράδοξο το γεγονός ότι η Τουρκία σε μία περίοδο κατά την οποία, πρώτον, η προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας είναι στραμμένη στον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και στην αντιμετώπιση των πολλών εστιών κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και, δεύτερον, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 (σ.σ. συμφωνία Αναστασιάδη - Ερογλου) και έχει μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αποφάσισε να προκαλέσει νέα ένταση που υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού». Στη συνέχεια αφού κάνει αναφορά στην «άσκηση των δικαιωμάτων», στο «Δίκαιο της Θάλασσας», στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνημένης λύσης για το Κυπριακό, στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης θα ανήκουν τα θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του ορυκτού πλούτου καθώς και τα ζητήματα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είναι, συνεπώς, απολύτως αντιφατικό να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για στοιχειώδεις πράξεις ενεργοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, όταν είναι η Τουρκία αυτή η οποία, με την παράνομη αγγελία της (NAVTEX), απειλεί να θίξει αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα».
  • Το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε «με επιτυχία» διεθνής άσκηση έρευνας - διάσωσης με την ονομασία «CYPUSA-02/14» στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της. Στην άσκηση πήραν μέρος και αεροναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ