17 Οκτ 2014

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ Αρνητικές εξελίξεις για το λαό της περιοχής

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Αρνητικές εξελίξεις για το λαό της περιοχής



Προάγγελο αρνητικών εξελίξεων αποτελεί η προχτεσινή κίνηση του δημάρχου, Ηλ. Ψινάκη να ανακοινώσει παύση πληρωμών, καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει φράγκο», γεγονός που απέδωσε σε «16χρονο πάρτι εκατομμυρίων της προηγούμενης δημοτικής αρχής». Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε από αναφορές ότι ο δήμος δεν μπορεί να πληρώσει τη μισθοδοσία του προσωπικού και από υποσχέσεις για συγκέντρωση χρημάτων από χορηγίες και ιδιωτικά κεφάλαια. Η συγκεκριμένη υπόθεση - στοιχεία της οποίας σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες Ψινάκη μπορεί να έχουν βάση - δημιουργεί πολλά ερωτήματα, αφού συνοδεύεται από εξαγγελίες για εμπλοκή επιχειρηματιών και χορηγών.

Πάντως, η κατάσταση που περιέγραψε ο δήμαρχος Μαραθώνα και που παρόμοια είναι σε πολλούς δήμους της χώρας, δηλαδή: αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων, ταμειακό πρόβλημα, χρεωμένος δήμος, σταμάτημα υπηρεσιών προς τους δημότες, είναι αποτέλεσμα του ίδιου του χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης, δήμων και περιφερειών ως κομματιών του κρατικού μηχανισμού. Δηλαδή, πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, επιβολής φόρων, δανειοδότησης για έργα και υπηρεσίες που αναλαμβάνουν επιχειρηματίες και ιδιώτες. Και σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί η διαχρονική παρακράτηση πόρων από το κεντρικό κράτος που βέβαια τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, έχει ενταθεί, με περικοπές στη χρηματοδότηση που ξεπερνούν το 60%, με ανάθεση σε ιδιώτες υπηρεσιών, κλείσιμο παιδικών σταθμών, σταμάτημα προγραμμάτων Πρόνοιας κ.λπ.
Επιπλέον, όσα προτείνει ως διέξοδο ο δήμαρχος Μαραθώνα είναι ακριβώς όσα προβλέπει η πολιτική της ΕΕ και ο «Καλλικράτης». Δηλαδή: δήμοι που θα λειτουργούν με ίδια έσοδα και σε συνεργασία με επιχειρηματίες. Κάτι ανάλογο με το «Save Marathon» που ανακοίνωσε, ως «καλός μάνατζερ», ο δήμαρχος για να ανακουφίσει τους συμπολίτες του, όπως είπε.
Η πολιτική αυτή αποτυπώνεται καθαρά και στη δράση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο επιβάλλει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αν ένας δήμος αποκλίνει επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα από τους στόχους των εσόδων που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.
Χτες, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε προκαταβολή των τακτικών ετήσιων πόρων που λαμβάνει ο Δήμος Μαραθώνα, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας. Σχετική συνάντηση είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Α. Ντινόπουλος με τον Ηλ. Ψινάκη. Οπως ενημέρωσε δε ο Ηλ. Ψινάκης, στη διάρκεια του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν εξασφαλιστεί οι μισθοί των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2014. Μετά, δηλαδή, βλέπουμε...
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ν. Στεφανίδης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατήγγειλε τη σημερινή δημοτική αρχή ότι συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική της προκατόχου της, που συρρικνώνει και αποδομεί τις δομές του δήμου και προχωρεί σε ιδιωτικοποιήσεις.
Ανακοίνωση Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με αφορμή την εξέλιξη στον Μαραθώνα προειδοποιεί για αρνητικές εξελίξεις τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την τοπική κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι το όποιο «πάρτι» έκανε το μεγάλο κεφάλαιο στο δήμο δεν πρέπει να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι των 600 και 700 ευρώ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Για πτώχευση του Δήμου μιλάει τώρα ο Δήμαρχος κος Ψινάκης, βάζοντας στο κάδρο και τους μισθούς των εργαζομένων.
Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με το πλαίσιο που υπάρχει για την ύπαρξη οικονομικού παρατηρητηρίου (κάτι σαν τρόικα) σε δήμους που δεν πιάνουν τους οικονομικούς στόχους, δρομολογεί αρνητικές εξελίξεις, τόσο για τους εργαζόμενους (απληρωσιά, ιδιωτικοποιήσεις) στο Δήμο, όσο και για την τοπική κοινωνία (περικοπή υπηρεσιών, αύξηση φορολογίας κ.λπ).
Καλούμε τους συναδέλφους του Δήμου Μαραθώνα να μπουν μπροστά, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Μέσα από γενικές συνελεύσεις και άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εργασία και στην πληρωμή τους, να μην ιδιωτικοποιηθεί καμιά υπηρεσία του Δήμου.
Το όποιο "πάρτι" έκανε το μεγάλο κεφάλαιο, τα μεγάλα ή μικρά συμφέροντα εδώ και χρόνια, δε θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι των 600 και 700 ευρώ. Ούτε η σωτηρία των δήμων θα έρθει μέσα από μαζικές απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής θα στηρίξει και θα συμπαρασταθεί στον αγώνα των συναδέλφων του Δήμου Μαραθώνα.
Ενιαία πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Οργανώνουμε τον αγώνα όλοι οι εργαζόμενοι μαζί.
Ενας για όλους και όλοι για έναν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ