5 Οκτ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Κλιμάκωση βομβαρδισμών και διαρκές παζάρι συμφερόντων

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση βομβαρδισμών και διαρκές παζάρι συμφερόντων

Σωστικά συνεργεία μεταφέρουν σκοτωμένους από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς του στρατού στο Ντονέτσκ
Κλιμακώνονται καθημερινά οι μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας, που τυπικά εξακολουθεί να ισχύει η εκεχειρία που υπογράφτηκε στις 5 Σεπτέμβρη και συμπληρώθηκε στις 19 Σεπτέμβρη στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες των επαρχιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που έχουν αυτοανακηρυχτεί «Λαϊκές Δημοκρατίες», επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο εύθραυστος είναι αυτός ο συμβιβασμός. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ότι η ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί, καθώς πρόκειται για σύγκρουση μονοπωλιακών ομίλων για μερίδια αγοράς, ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς τους και σφαιρών επιρροής, με τον ουκρανικό λαό να έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της διαπάλης που πληρώνει και με το αίμα του, ενώ βρίσκεται εγκλωβισμένος στα συμφέροντα τμημάτων της πλουτοκρατίας που επιλέγουν διαφορετικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, είτε με ΗΠΑ και ΕΕ είτε με την καπιταλιστική Ρωσία.
Βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών
Στη διάρκεια της βδομάδας είχαμε την αντιπαράθεση στη ΓΣ του ΟΗΕ, τη ρητή απόφαση της κυβέρνησης του Κιέβου να ενισχύσει τη μαχητικότητα του ουκρανικού στρατού, όπως, επίσης, και τη διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών, Αρσεν Αβάκοφ, ότι προχωράνε οι σχεδιασμοί για την κατασκευή τείχους στα ουκρανο - ρωσικά σύνορα, στα πρότυπα του τείχους ΗΠΑ - Μεξικού, διαβεβαίωση που συνδυάστηκε και με τη διαπίστωση ότι η Ουκρανία δεν ελέγχει 200 χιλιόμετρα συνόρων, ενώ και άλλα 1.500 χιλιόμετρα χρειάζονται καλύτερη επιτήρηση, επίσης, ο Πρόεδρος της χώρας απέλυσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων «στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του τομέα», όπως είπε. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, όμως, είχαμε και κλιμάκωση των βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών του Ντονέτσκ, ενός σχολείου την πρώτη μέρα των μαθημάτων, μιας στάσης λεωφορείου και ενός εμπορικού κέντρου, όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Αποτέλεσμα, 11 σκοτωμένοι άμαχοι, 40 τραυματίες στο σχολείο και τη στάση και ο νεκρός εργαζόμενος του Ερυθρού Σταυρού, Λωράν Ντουπεσκιέ. Ολοι αυτοί οι στόχοι βομβαρδίστηκαν, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες στις περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων, από θέσεις του ουκρανικού στρατού στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζει αυτούς τους βομβαρδισμούς ως ενέργειες των πολιτοφυλάκων για να απαξιώσουν τον ουκρανικό στρατό, δηλαδή λέει ότι είναι μια στημένη προβοκάτσια. Οι μάχες, επίσης, είναι όλο και πιο διευρυμένες γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, που πολιορκείται από τους πολιτοφύλακες και σε ένα μέρος του έχει ταμπουρωθεί μια μονάδα του ουκρανικού στρατού (πληροφορίες αναφέρουν και ενεργή συμμετοχή ομάδων της λεγόμενης Εθνικής Φρουράς που πρωταγωνιστούν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα»).
Οξυνση και της ενδοαστικής σύγκρουσης
Το σίγουρο πάντως είναι ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι και πάλι σαν ένα καζάνι που βράζει λίγο πριν εκραγεί. Ειδικά σε μια περίοδο που οξύνονται τα οικονομικά προβλήματα, ενώ προετοιμάζονται από την κυβέρνηση του Κιέβου πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 26 Οκτώβρη, οι οποίες δηλώνεται ότι θα γίνουν και στις ανατολικές περιοχές, σε αυτές τουλάχιστον που ελέγχουν οι ουκρανικές δυνάμεις. Τις εκλογές αυτές δεν αναγνωρίζουν οι πολιτοφυλακές, που έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε δικές τους προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές στις 2 Νοέμβρη, οι οποίοι αγνόησαν την πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή μόνο τοπικών εκλογών στις 7 Δεκέμβρη και επιμένουν στο στόχο της ανεξαρτητοποίησης των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ή της «Νέας Ρωσίας», όπως επίσης λέγονται οι 2 περιοχές από τους ηγέτες τους. Οι αστοί αυτοί πολιτικοί, με διάφορες διαδρομές, έχουν για σύμβολό τους το δικέφαλο τσαρικό αετό, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δε θέλουν να πειράξουν την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, δηλαδή διαβεβαιώνουν ότι θα υπηρετήσουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Αρα είναι ξεκάθαρο ότι ο όρος «Λαϊκές Δημοκρατίες» δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σοσιαλισμό.
Βεβαίως, το ζήτημα των εκλογών διαμορφώνει και νέα αστικά στρατόπεδα, όπως το λεγόμενο Κόμμα Λαϊκού Μετώπου, που ίδρυσαν οι Αρσένι Γιατσενιούκ και Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, που αποχώρησαν από το κόμμα «Πατρίδα» της Γιούλα Τιμοσένκο, που θα κατέβει ανεξάρτητα. Πάντως και το νέο αστικό κόμμα και η «Πατρίδα» εμφανίζονται να θέλουν πιο αποφασιστικά βήματα για την εξόντωση των πολιτοφυλακών και πιέζουν τον Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, που θεωρούν υπέρμετρα διαλλακτικό. Ο Ποροσένκο κατεβαίνει με δικό του κόμμα, το «Μπλοκ Ποροσένκο», όπου φαίνεται να συμμετέχει και η Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση (UDAR), που είχε επικεφαλής τον Βιτάλι Κλίτσο, ο οποίος στη συνέχεια έγινε δήμαρχος στο Κίεβο. Συμμετέχουν, επίσης, σειρά εθνικιστικών κομμάτων και ο φασιστικός «Δεξιός Τομέας». Ετσι και το σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Στοιχείο, επίσης, της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης, που δείχνει και τον αντιδραστικό αντικομμουνιστικό χαρακτήρα της σημερινής εξουσίας στην Ουκρανία, είναι η καταστροφή, με τη στήριξη της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, του αγάλματος του Λένιν την προηγούμενη Κυριακή στο Χάρκοβο. Εκεί έδρασαν οι οπαδοί του κυβερνητικού εταίρου του εθνικιστικού «Σβόμποντα» και οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα», με τη στήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και του, διορισμένου από την κυβέρνηση, κυβερνήτη της περιοχής.
Η Ρωσία ερευνά για «γενοκτονία του ρωσόφωνου πληθυσμού»
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία ανακοίνωσε μέσα στη βδομάδα τα πρώτα πορίσματα της δικαστικής έρευνας που έχει ξεκινήσει για «γενοκτονία του ρωσόφωνου πληθυσμού» στην Ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτά, η χρήση βαρέων όπλων του ουκρανικού στρατού για πάνω από ένα 5μηνο προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 2.500 ανθρώπων. Ο Βλαντίμιρ Μαρκίν, εκπρόσωπος της Ερευνητικής Επιτροπής, είπε ότι έχουν γίνει περισσότερες από 60.000 συνεντεύξεις και έχουν χαρακτηριστεί ως θύματα 12.000, ενώ πάνω από 2.500 άμαχοι υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί. Επίσης, έδωσε στοιχεία για ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στα περίχωρα του Ντονέτσκ, που, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που διασώθηκαν από τις ομαδικές σφαγές σε χωριά της περιοχής, υπεύθυνοι για τα εγκλήματα είναι η λεγόμενη Εθνική Φρουρά και τα τάγματα θανάτου του φασιστικού «Δεξιού Τομέα», ενώ έχουν απαγγελθεί και κατηγορίες σε συγκεκριμένους επικεφαλής.
Παζάρι στην Ενέργεια και διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ζήτημα της Ενέργειας, της παροχής φυσικού αερίου. Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γιούρι Προντάν, θα συναντιόταν την Παρασκευή με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, για να προετοιμάσει την επόμενη τριμερή συνάντηση με τη Ρωσία. Η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να συμφωνήσει στην πρόταση που συζητήθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησης στις 26 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Επίσης, πηγές από το περιβάλλον του Ετινγκέρ έλεγαν ότι «στόχος της επόμενης τριμερούς συνάντησης είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, όχι να διαπραγματευτούμε». Βάσει της πρότασης που υποβλήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, το Κίεβο θα πρέπει να πληρώσει 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην «Gazprom», ένα μέρος των οφειλομένων του δηλαδή, από τα οποία τα 2 δισεκατομμύρια ως το τέλος Οκτωβρίου. Από την πλευρά της, η «Gazprom» δεσμεύεται να ξεκινήσει και πάλι τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία, με κατώτατη παράδοση τα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και τιμή 385 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. «Το σχέδιο αυτό αναμένεται να επιτρέψει στην Ουκρανία και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που εξαρτώνται από τη διέλευση (αερίου) από την Ουκρανία, να μην αντιμετωπίσουν ελλείψεις στη διάρκεια των έξι επόμενων μηνών», σύμφωνα με τον Ετινγκερ, ο οποίος ελπίζει να υπάρξει τελική συμφωνία πριν τη λήξη της θητείας του, την 1η Νοεμβρίου. Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, αργά την Παρασκευή, δήλωνε ότι η τριμερής συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα επιδιωχθεί να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις. Φυσικά όλα αυτά θα πάνε παράλληλα με την κατάσταση στο έδαφος της Ουκρανίας.
Σε ό,τι αφορά τις επιβαλλόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, αυτές παραμένουν σε ισχύ, ωστόσο είναι χαρακτηριστικές δηλώσεις, τόσο Γερμανών όσο και Αμερικάνων, αξιωματούχων ότι, αν τηρηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο στην Ανατολική Ουκρανία, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο της άρσης μερικών από αυτές. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η αντιπαράθεση πάει μαζί με την προσπάθεια συμβιβασμού, καθώς, όντας στο έδαφος του καπιταλισμού, η διασύνδεση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων είναι μεγάλη.

Δ.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ