14 Δεκ 2014

ΗΠΑ Βασανιστήρια και υποκρισία

ΗΠΑ
Βασανιστήρια και υποκρισία
Την «Αμερική» των σκληρών και απάνθρωπων βασανιστηρίων, στο όνομα τάχα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ανακάλυψαν αίφνης μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα και αστικές κυβερνήσεις όταν δόθηκε στις αρχές της βδομάδας η έκθεση της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας.
Λες και περίμεναν τις 500 σελίδες περίληψης της έκθεσης των 6.500 σελίδων για να μάθουν τις αποτρόπαιες και κατάφωρες παραβιάσεις διεθνών συνθηκών και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ. Ολοι γνώριζαν εδώ και χρόνια για τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν, στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» μετά την 11 Σεπτέμβρη του 2001, δεκάδες άτομα που απήχθησαν από τους πράκτορες της CIA, σε μυστικές φυλακές χωρών της Ευρώπης (Ρουμανία, Λιθουανία, Πολωνία κ.α.), της Ασίας, της Βόρειας Αφρικής.
Ολοι γνώριζαν ακόμη και για τις εκατοντάδες πτήσεις της AIR-CIA, των αεροσκαφών, δηλαδή, που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί πράκτορες για να απαγάγουν και να μεταφέρουν τα θύματά τους σε μυστικές φυλακές, εν γνώσει δεκάδων ξένων κυβερνήσεων, ανάμεσά τους και αρκετές ευρωπαϊκές, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, Γερμανίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας.
Από τα ελάχιστα πράγματα στα οποία δεν είχε, ενδεχομένως, δοθεί ευρύτερη δημοσιότητα ήταν η περίπτωση των δύο Αμερικανών απόστρατων ψυχολόγων, Τζιμ Μίτσελ και Μπρους Τζέσεν, που βοήθησαν τη CIA να στήσει το μηχανισμό σωματικού και ψυχολογικού βασανισμού των υπόπτων με το αζημίωτο. Οι δύο ... δόκτορες κόστισαν στον αμερικανικό λαό τουλάχιστον 80.000.000 δολάρια από την εργολαβία της CIA και άλλα 5.000.000 δολάρια για νομική κάλυψη και προστασία τους από τυχόν νομικές διώξεις.
Ο υποκριτικός σάλος που ακολούθησε τις παραπάνω «αποκαλύψεις», με την άδεια της τάχα ανθρωπιστικής κυβέρνησης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προφανώς και δε συνοδεύτηκε με δίωξη πρώην ανωτάτων και ανώτερων Αμερικανών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων. Ο ίδιος ο Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι «στη θητεία» του οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τέτοιες μεθόδους, γιατί «αντιβαίνουν στις αρχές μας». Λεπτομέρεια; Απέφυγε όχι μόνο τις διώξεις των υπευθύνων αλλά και την κατηγορηματική απαγόρευση των βασανιστηρίων, επιτρέποντας αυτά να παραμείνουν επιλογή πολιτικής και όχι ποινικό αδίκημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ