14 Δεκ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Οξύνεται η αντιπαράθεση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση
Απόφαση των ΗΠΑ για στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση του Κιέβου και νέες κυρώσεις στη Ρωσία πυροδοτεί το κλίμα

Δυνάμεις του ουκρανικού στρατού σε μια ανάπαυλα πριν την επόμενη κλιμάκωση στην Ανατολική Ουκρανία; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά
Νέο «λάδι στη φωτιά» της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία, ρίχνει ο νόμος που πέρασε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (αναμένεται επικύρωση από τον Πρόεδρο Μπ. Ομπάμα) την Πέμπτη και έγινε γνωστός την Παρασκευή το βράδυ, ο οποίος προβλέπει επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που, από τις 9 Δεκέμβρη, η κυβέρνηση του Πέτρο Ποροσένκο προχώρησε σε μονομερή εκεχειρία με τις πολιτοφυλακές στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η οποία, παρά τις σποραδικές μάχες, γενικά τηρείται. Επίσης, τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται μια νέα συνάντηση της ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας (όπως και στις 5 Σεπτέμβρη) ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου, πολιτοφύλακες, εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, και της Ρωσίας, τις επόμενες μέρες.
Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σε αυτή την κίνηση των ΗΠΑ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι φαίνεται πως «η Ουάσιγκτον κάνει ό,τι μπορεί για να καταστρέψει το πλαίσιο της συνεργασίας με τη Μόσχα. Ο νόμος για την Ουκρανία ενδέχεται να υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις».
Ο λεγόμενος «νόμος για τη στήριξη της δημοκρατίας στην Ουκρανία» προβλέπει την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας, που περιλαμβάνει αντιαρματικά βλήματα, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και άλλο υλικό, ενώ μέχρι τώρα είχε εγκριθεί από τον Ομπάμα μόνο η χορήγηση της λεγόμενης «μη θανατηφόρας βοήθειας», όπως ραντάρ εντοπισμού πυραύλων και όλμων, εξοπλισμός νυχτερινής κατόπτευσης ή αλεξίσφαιρα γιλέκα. Στη συζήτηση που έγινε, πριν ο νόμος εγκριθεί ομόφωνα (από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους), υπήρξε ένας ελιγμός και αναδιατυπώθηκε το άρθρο που αναφερόταν στην Ουκρανία, στη Μολδαβία και στη Γεωργία ως «σημαντικές χώρες σύμμαχοι που δεν είναι κράτη - μέλη του NATO», ως απλώς «σύμμαχες χώρες», γιατί ο προηγούμενος χαρακτηρισμός αποδίδεται σε χώρες, όπως το Αφγανιστάν και η Ιαπωνία, για να διευκολύνονται η διμερής στρατιωτική συνεργασία και η παροχή οπλικών συστημάτων.
Το δεύτερο σκέλος του νόμου που προκαλεί την αντίδραση της Ρωσίας επιβάλλει νέες κυρώσεις σε νομικά πρόσωπα του τομέα των εξοπλισμών στη Ρωσία, όπως η κρατική επιχείρηση «Rosoboronexport» αλλά και ενεργειακά μονοπώλια, όπως η «Gazprom», ή η θυγατρική της στον πετρελαϊκό τομέα «Gazprom Neft» σε περίπτωση που περιορίσει ή εμποδίσει τις παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία ή χώρες - μέλη του NATO και στη βιομηχανία η «Rostec». Στον τραπεζικό τομέα οι κυρώσεις περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, Sberbank.
Μετά από όλα αυτά το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε πως σε ό,τι αφορά το θέμα της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Οπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF) η Ρωσία δεν θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τις ΗΠΑ, τη στιγμή που αυτές συνεχίζουν «μια λογική σύγκρουσης στις διμερείς σχέσεις».
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τον επόμενο χρόνο τον αριθμό των στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων από 232.000 σε 250.000. Ταυτόχρονα, ενώ ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις από την αντιδραστική κυβέρνηση και η εξωτερική βοήθεια από τους ιμπεριαλιστές, εντείνονται και τα αντιλαϊκά μέτρα. Ετσι, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσέν Γιατσενιούκ, ανήγγειλε ότι θα υπάρξουν περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (βλέπε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια) για να αναζητηθούν νέα δάνεια ύψους 15 δισ. δολαρίων, στο όνομα του να αποφευχθεί πιθανή χρεοκοπία. Μόνο που ο λαός της χώρας έχει χρεοκοπήσει ήδη από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ολα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι και νέα δεινά περιμένουν τα λαϊκά στρώματα στην Ουκρανία όσο αυτά δεν οργανώνουν την αυτοτελή πάλη τους ενάντια στους ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ