20 Δεκ 2014

«Λεφτά, λεφτά, ζεστά και μετρητά» για τα μονοπώλια της ΕΕ

«Λεφτά, λεφτά, ζεστά και μετρητά» για τα μονοπώλια της ΕΕ



Σε συμφωνία για το «επενδυτικό» ταμείο που θα προσφέρει περισσότερα από 300 δισ. ευρώ στους μονοπωλιακούς ομίλους για τη στήριξη της κερδοφορίας τους, κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), υιοθετώντας την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της προσπάθειας τόνωσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εκτός απ' τη χορήγηση ζεστού χρήματος, κλεμμένου απ' τη δουλειά των λαών, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων που επιτάσσει η προσπάθεια ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συμφωνήσαμε σε τρία πράγματα: Πρώτον στην ανάγκη του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις επενδύσεις, δεύτερον στην ανανέωση των δεσμεύσεών μας να εντατικοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τρίτον να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών».
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» την απόφαση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων της Ελλάδας. «Το πακέτο Γιούνκερ είναι φιλόδοξο και άμεσα υλοποιήσιμο και όλοι το χαιρετίσαμε ως ένα πακέτο με πολιτικό συμβολισμό και ως πρωτοβουλία που δείχνει τη στροφή της Ευρώπης από μία περίοδο ύφεσης προς την ανάπτυξη», είπε. «Στην Ελλάδα στόχος είναι ο εντοπισμός ώριμων μεγάλων έργων δημόσιων και ιδιωτικών. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες τρεις χώρες που έστειλε λίστα με τέτοια έργα. Είναι σημαντικό ότι τα χρήματα δε θα προέλθουν από τα διαρθρωτικά ταμεία ή το ταμείο συνοχής», δήλωσε, κάνοντας σήμα στο ντόπιο κεφάλαιο.
Αλλωστε, η ανάπτυξη εφόσον υπάρξει θα οικοδομηθεί πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα των λαών.
Με όλα τα μέσα στήριξη των μονοπωλίων
Στα συμπεράσματα της Συνόδου ιεραρχείται ο στόχος για «τόνωση των επενδύσεων σε συνδυασμό με τη δέσμευση των κρατών - μελών να εντατικοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επιδιώξουν φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική εξυγίανση».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να συσταθεί Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) στον όμιλο της ΕΤΕπ, με στόχο την κινητοποίηση 315 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις κατά την περίοδο 2015 - 2017. Το Γενάρη του 2015, η Επιτροπή θα υποβάλει σχετική πρόταση, την οποία οι νομοθέτες της Ενωσης καλούνται να εγκρίνουν το αργότερο έως τον Ιούνη, ώστε οι νέες επενδύσεις να μπορέσουν να δρομολογηθούν ήδη από τα μέσα του 2015.
Η ΕΤΕπ καλείται να εγκαινιάσει δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας ίδιους πόρους από το Γενάρη του 2015. Το ταμείο θα δέχεται εισφορές από τα κράτη - μέλη είτε άμεσα είτε μέσω εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ευνοϊκή θέση της Επιτροπής όσον αφορά τέτοιου είδους εισφορές κεφαλαίου.
Ακόμα, υποστηρίζει την πρόθεση της Επιτροπής και της ΕΤΕπ να ενισχύσουν την παροχή τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση έργων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δημιουργήσουν κέντρο επενδυτικών συμβουλών που θα λειτουργήσει από τα μέσα του 2015. Υπογραμμίζει ότι το Ταμείο θα συμπληρώσει τα εν εξελίξει προγράμματα της ΕΕ και τις παραδοσιακές δραστηριότητες της ΕΤΕπ.
Ακόμα, ζητά απ' την Κομισιόν και τους νομοθέτες της Ενωσης να εντείνουν τις εργασίες που αφορούν βασικά μέτρα υπέρ της αύξησης της ελκυστικότητας της ΕΕ για την παραγωγή, τις επενδύσεις και την καινοτομία και να βελτιώσουν το ρυθμιστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης σε καλύτερα ενοποιημένες κεφαλαιαγορές, προωθώντας και τη βελτίωση της νομοθεσίας με στόχο απλές νομοθετικές ρυθμίσεις με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
Καλεί την Επιτροπή να υποβάλει συνολική πρόταση για την Ενεργειακή Ενωση πολύ πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάρτη του 2015.
Προτρέπει τους νομοθέτες της Ενωσης να δώσουν νέα ώθηση στις εργασίες για τις εκκρεμείς προτάσεις περί ψηφιακής ενιαίας αγοράς και την Επιτροπή να υποβάλει φιλόδοξη σχετική ανακοίνωση πολύ πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη 2015.
Ζητά την περαιτέρω ενίσχυση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και τη σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών με βασικούς εταίρους, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με μια φιλόδοξη, σφαιρική και αμοιβαία επωφελή διατλαντική εταιρική σχέση στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων (ΤTIP) έως το τέλος του 2015.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την προσήλωση της νέας κυβέρνησης στην προώθηση «πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων», τις οποίες δηλώνουν ετοιμότητα να στηρίξουν και με ζεστό χρήμα. Εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης». Δηλώνει έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί.
Παρούσες οι αντιθέσεις
Πολλοί, πάντως, ήταν αυτοί που, απ' τη σκοπιά του κεφαλαίου, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσον το «πακέτο» θα πετύχει το στόχο για ενίσχυση της κερδοφορίας του. Ο ίδιος ο εμπνευστής του, Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Μπορώ να πω ότι ορισμένοι ηγέτες εκφράστηκαν για να πουν πως όσον αφορά το συνολικό του μέγεθος, το σχέδιο είναι πολύ ανεπαρκές. Υπάρχει η δυνατότητα τα κράτη - μέλη να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του κεφαλαίου, αυτό θα ληφθεί υπόψη από την Κομισιόν στην αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης των διαφόρων χωρών ... πρακτικά δεν υπάρχει λόγος να μη συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση ... Αναμένω τώρα συγκεκριμένες προτάσεις και όχι μόνο "λόγια, λόγια". Εχω ανάγκη "λεφτά, λεφτά", ζεστά και μετρητά».
Η Γερμανίδα καγκελάριος, πάντως, Α. Μέρκελ περιορίστηκε στην επισήμανση της ανάγκης να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. «Μπορούμε να προωθήσουμε το πακέτο επενδύσεων (...) που πρέπει τώρα να συμπληρωθεί με συγκεκριμένα σχέδια. Εκ παραλλήλου, όμως, πρέπει προφανώς να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και σε αυτό ανταποκρίνεται η εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε η Μέρκελ.
Από την πλευρά της, η Γαλλία στήριξε το σχέδιο «προκειμένου στη χώρα μας να έχουμε περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη στήριξη στην ανάπτυξη» όπως δήλωσε ο Φρ. Ολάντ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, απηύθυνε έκκληση ως εξής: «Θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματικό αν εφαρμοζόταν γρήγορα. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις που η απόδοση είναι υψηλή. Η τρίτη σημαντική προϋπόθεση είναι να γίνει η ευκαιρία για μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια», όπως είπε.
Στο πλαίσιο των αντιθέσεων που μαίνονται στο εσωτερικό της ΕΕ, Φινλανδία και Βέλγιο αρνήθηκαν να συνεισφέρουν στο Ταμείο.
Για την Ελλάδα
Βεβαίως, στο πλάι των εργασιών της Συνόδου δεν έλειψαν και οι αναφορές από διάφορους ηγέτες και στην Ελλάδα.
Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, με δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο, εστίασε στο ρόλο της τρόικας, λέγοντας ότι η επιτήρηση από τους διεθνείς πιστωτές θα γίνει «πιο ελαφριά και λιγότερο επεμβατική». Σύμφωνα με τον ίδιο «εάν αύριο υπάρξει μια γραμμή πιστώσεων, είναι λογικό ότι θα συνεχιστεί η επιτήρηση αλλά όχι στα πάντα, όχι συνεχώς, απλώς για περίπου δέκα πεδία πολιτικής που είναι πολύ σημαντικά». «Πλέον αντί να έχει η Ελλάδα την τρόικα παρούσα διαρκώς, θα γίνονται συναντήσεις δυο φορές το χρόνο», ανέφερε ο Μοσκοβισί.
«Εύχομαι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία για την προεδρική εκλογή στην Ελλάδα, εύχομαι μία σταθερή μελλοντική πορεία στην Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ, δήλωσε πως αν και υπάρχει αβεβαιότητα στην Ελλάδα, αυτή δε συγκρίνεται με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί το 2012, καθώς «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τότε», ενώ σχετικά με το πολιτικό σκηνικό και τη διαμόρφωση κυβέρνησης υποστήριξε ότι θα αποφασίσουν η ελληνική Βουλή και ο ελληνικός λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ