23 Ιαν 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Συμφωνία άνευ σημασίας και διαρκές αιματοκύλισμα

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συμφωνία άνευ σημασίας και διαρκές αιματοκύλισμα



Από το μακελειό στη στάση τρόλεϊ χτες
ΚΙΕΒΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Η σύγκρουση ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ΕΕ και των πολιτοφυλακών στις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) κλιμακώνεται με νέα αιματοχυσία, ενώ εντείνεται και το διπλωματικό παζάρι με τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας που ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες χτες.
Χτες το πρωί, από πυρά πυροβολικού σε στάση τρόλεϊ στο Ντονέτσκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άμαχοι και τραυματίστηκαν ακόμα περισσότεροι με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη του εγκλήματος αυτού. Ωστόσο, το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας το θέμα έκανε λόγο για «σοβαρότατη προβοκάτσια». Ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι το περιστατικό αυτό συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατάφωρη προβοκάτσια που έχει στόχο να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην ουκρανική κρίση». Λίγο μετά το χτύπημα του λεωφορείου, οι πολιτοφύλακες μετέφεραν στο σημείο 20 περίπου Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι χλευάστηκαν από κατοίκους στην περιοχή που αγανακτισμένοι τούς έδειχναν τα κατεστραμμένα σπίτια τους από το ουκρανικό πυροβολικό.
Συνολικά, στην ανατολική Ουκρανία υπολογίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 41 άνθρωποι (στρατιώτες, πολιτοφύλακες και άμαχοι), ενώ στη διάρκεια των 9 μηνών που διαρκεί η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση της αντιδραστικής κυβέρνησης οι νεκροί ξεπερνάνε τις 5.000 και τις 10.000 οι τραυματίες σύμφωνα με εκτίμηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών του «σχήματος Νορμανδίας» (Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας) συμφώνησαν στη «διακοπή των εχθροπραξιών και να αποσυρθούν τα βαρέα όπλα σύμφωνα με τη γραμμή επαφής», που ορίζεται από τις συμφωνίες του Μινσκ τον Σεπτέμβρη του 2014. Ωστόσο, αυτή η δήθεν εκεχειρία στην πραγματικότητα ποτέ δεν τηρήθηκε και όλα δείχνουν ότι δε θα τηρηθεί και τώρα. Αντίθετα, η κυβέρνηση του Κιέβου κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει στείλει 9.000 στρατιώτες και 500 άρματα μάχης για να ενισχύσουν τους πολιτοφύλακες (κάτι που η ίδια αρνείται) και την ίδια στιγμή ενισχύει με επιστρατεύσεις τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ μετά από σφοδρές μάχες γύρω από το κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, χάνοντας και επιπλέον 10 στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ