29 Ιαν 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Χοντραίνει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Χοντραίνει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση
Σήμερα στις Βρυξέλλες η έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, με σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας



Το αιματοκύλισμα του λαού της Ουκρανίας συνεχίζεται, όντας στο επίκεντρο της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη γεωστρατηγική θέση και τον πλούτο της χώρας
ΚΙΕΒΟ.--
Η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΕΕ, ΗΠΑ και καπιταλιστικής Ρωσίας οξύνεται όλο και περισσότερο με τον ουκρανικό λαό να πληρώνει με το αίμα του. Ενώ συνεχίζονται οι μάχες στις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου στέλνει και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις και εντατικοποιεί τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα δε αξιοποιείται το νέο μακελειό του Σαββάτου 24/12 στη Μαριούπολη, όπου από ρίψη ρουκετών βρήκαν το θάνατο 30 άμαχοι και τραυματίστηκαν δεκάδες, ενέργεια που η κυβέρνηση αποδίδει τους πολιτοφύλακες με τη στήριξη της Ρωσίας, ενώ οι πολιτοφύλακες μιλάνε για στημένη προβοκάτσια για να δικαιολογηθεί η εντατικοποίηση της πολεμικής επιχείρησης.
Το θέμα, εξάλλου, της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία αναμένεται να απασχολήσει σήμερα την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (με τη συμμετοχή και του Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά) όπως και οι σχεδιαζόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Σημείο τριβής ήταν και η κοινή δήλωση των κυβερνήσεων και αρχηγών κρατών της ΕΕ που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, με την ελληνική, κυπριακή κυβέρνηση και σύμφωνα με διαρροές και των κυβερνήσεων Αυστρίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας, να διαφωνούν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ότι «δεν ήταν η προβλεπόμενη για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών - μελών», αλλά και να εγείρουν αντιρρήσεις για τη στάση απέναντι στη Ρωσία. Οχι τυχαία οι Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία είχαν εμπλακεί στην κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού ρώσικου φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» («South Stream») που τελικά ακυρώθηκε μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Πρόταση για παράταση για ένα εξάμηνο των κυρώσεων
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν σε διεθνή ΜΜΕ, το σχέδιο που έχει ετοιμαστεί στη σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, είναι να παραταθεί για ένα επιπλέον εξάμηνο η ισχύς των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία το Μάρτη η ΕΕ, μετά την ενσωμάτωση της χερσονήσου της Κριμαίας. Επίσης, προτείνεται να επεκταθεί ο κατάλογος των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις και να προετοιμάσουν νέα μέτρα.
«Με δεδομένη την επιδείνωση της κατάστασης, το συμβούλιο (των υπουργών Εξωτερικών) συμφωνεί να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα εναντίον προσώπων και οντοτήτων που απειλούν ή υπονομεύουν την κυριαρχία της Ουκρανίας, τα οποία υιοθετήθηκαν τον Μάρτιο του 2014 και έκτοτε έχουν ενημερωθεί, ως τον Σεπτέμβριο του 2015», αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης. Συνεχίζει, επίσης, το σχέδιο: «Επιπλέον, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσουν μια πρόταση μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας για την προσθήκη στον κατάλογο» και καταλήγει: «Το συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο πεδίο και θα δράσει αναλόγως. Το συμβούλιο ζητεί να γίνει επιπλέον προπαρασκευαστική δουλειά από την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ για την ανάληψη οποιασδήποτε κατάλληλης ενέργειας, κυρίως για επιπλέον περιοριστικά μέτρα». Είναι φανερό ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στις αστικές τάξεις των χωρών της ΕΕ, ή και τμημάτων του κεφαλαίου στις ίδιες τις χώρες, σύμφωνα με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που εκφράζουν ανάλογα με το βαθμό διασύνδεσής του με τα αντίστοιχα ρωσικά μονοπώλια.
Σε μια παράλληλη κίνηση, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τρίτης εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ρόλο της Ρωσίας στην αύξηση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, και συμφώνησαν ότι χρειάζονται κεφάλαια για να σταθεροποιηθεί η ουκρανική οικονομία.
Το «Ρόιτερς» σημειώνει πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πιθανό κατά τη συνάντηση σήμερα να ζητήσουν από την Επιτροπή να ετοιμάσει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ, στη Σύνοδο το Φλεβάρη.
Παρέμβαση Νούλαντ σε σχέση και με την στάση της Ελλάδας
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η παρέμβαση της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ (με συμβολή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία), σε ομιλία της στο Brookings Institution, στην Ουάσιγκτον, με θέμα: «Ενότητα σε καιρούς προκλήσεων: Με βάση τη Διατλαντική επίλυση».
Αφού είπε αναφορικά με την νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ότι οι ΗΠΑ «προσβλέπουν στην συνεργασία με τη σύμμαχό μας (Ελλάδα) στο ΝΑΤΟ», διατύπωσε την άποψη ότι «δεν έχουν κανένα πρόβλημα» με τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία». Συγκεκριμένα τόνισε: «Προφανώς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία. Η Ελλάδα έχει (σχέσεις) και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πολύ χρήσιμη για την αποστολή μηνυμάτων προς τη Ρωσία ότι αυτό που ψάχνουμε είναι μια αλλαγή της (ρωσικής) πολιτικής, σε σχέση με τις επιθέσεις προς τους γείτονές της. Αυτό είναι που αναζητούμε, μια αλλαγή της πολιτικής και ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί, αν μας ακούσετε. Ετσι, μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί».
Δάνειο από τις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, υπογράφτηκε χτες στις Βρυξέλλες, συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας, όπου η πρώτη παρέχει στη δεύτερη δανειακές εγγυήσεις 2 δισεκ. δολαρίων όπως διατυπώθηκε «για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες κοινωνικές δαπάνες για το 2015». Στην πραγματικότητα, τα όποια δάνεια θα πάνε για την ενίσχυση του ουκρανικού κεφαλαίου και για τη συνέχιση του αιματοκυλίσματος του λαού με τον συνεχιζόμενο πόλεμο από την αντιδραστική κυβέρνηση. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού με την ομόλογό του Ναταλία Γιαρέσκο, που είναι Αμερικανίδα υπήκοος, εκτελεστικός διευθυντής του επενδυτικού ταμείου «Horizon Capital», και τώρα έχει τοποθετηθεί στο υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας (ενδεικτικό και αυτό ποια είναι η κυβέρνηση της Ουκρανίας).
Και οι δύο επίσης στην κοινή συνέντευξή τους επισήμαναν την ετοιμότητα να επιβληθούν και νέες κυρώσεις στη Ρωσία.
Χαρακτηριστικά, ο Λιού δήλωσε πως οι ΗΠΑ αντιτίθενται στη «ρωσική επίθεση» και συνέχισε: «Παραμένουμε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα (όσον αφορά τις κυρώσεις), αν αυτό είναι απαραίτητο. Για το σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας, για να αυξήσουμε την πίεση επί της Ρωσίας».
Απάντηση της Ρωσίας
Σχεδόν ταυτόχρονη ήταν η απάντηση της ρωσικής κυβέρνησης. Η Ουκρανία θα πρέπει να διατηρήσει την ουδετερότητά της, για να αποτρέψει περαιτέρω διαιρέσεις στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ».
Επειτα από την πραξικοπηματική ανατροπή, το Φλεβάρη του 2014, της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία, η νέα αντιδραστική ηγεσία, όπου αναδείχτηκαν με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, προωθεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και το νέο ουκρανικό κοινοβούλιο, μετά τις εκλογές βίας και νοθείας, ψήφισε υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος του «αδέσμευτου κράτους» και της προετοιμασίας της χώρας για την ένταξή της στη λυκοσυμμαχία.
Σε μια παράλληλη κίνηση, ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Σεργκέι Ναρίσκιν ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας να εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει μια απόφαση που «θα καταδικάζει την προσάρτηση της Ανατολικής Γερμανίας από τη Δυτική Γερμανία το 1989».
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ανέλαβε «να προετοιμάσει μια διακήρυξη που θα καταδικάζει την προσάρτηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας το 1989», είπε ο Ναρίσκιν στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος.
Η διακήρυξη αυτή θεωρείται ως «απάντηση» στην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Αν Μπρασέρ, η οποία χαρακτήρισε «προσάρτηση» την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα, πέρσι το Μάρτη.
«Σε αντίθεση με την Κριμαία, δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα στη ΛΔ Γερμανίας», πρόσθεσε ο Ναρίσκιν, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε πέρσι στην ουκρανική χερσόνησο, όπου το 97% των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.
Εάν η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία θεωρείται προσάρτηση, τότε «θα μπορούσαμε να πούμε και ότι η ΛΔ Γερμανίας προσαρτήθηκε από την ΟΔ Γερμανίας», είπε ο Ναρίσκιν, τονίζοντας ότι η Μόσχα τάσσεται κατά της λογικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ