7 Ιαν 2015

Δεδομένη η αντιλαϊκή κλιμάκωση, ανεξαρτήτως κυβερνητικού διαχειριστή

Δεδομένη η αντιλαϊκή κλιμάκωση, ανεξαρτήτως κυβερνητικού διαχειριστή



«Βόρειοι» και «Νότιοι», «μερκελιστές» και... «αντιμερκελιστές» τονίζουν την «ανάγκη σεβασμού των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί»...
Το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στη σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης κρατιέται με σειρά παρεμβάσεων «στον αφρό» της συνολικότερης ενδοαστικής διαπάλης στους κόλπους της ΕΕ, σε μια διεργασία που στην πραγματικότητα αντανακλά τις γενικότερες εντεινόμενες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς εντός και εκτός της λυκοσυμμαχίας. Παράλληλα, το μήνυμα που αποστέλλεται από τα επιτελεία της ΕΕ είναι η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα και για την «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης και από το μείγμα διαχείρισης.
«Δεν μπορεί να εκβιαζόμαστε και γι' αυτό αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση, όποιος και αν είναι ο ηγέτης της, να τηρεί τις συμφωνίες που συνήφθησαν με την ΕΕ», τονίζει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Παράλληλα σημειώνει πως «στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ, ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη». Με αφορμή δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Ζ. Γκάμπριελ δηλώνει πως «δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άλλα σχέδια για το αντίθετο».
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα του «Der Spiegel», «επειδή ο κίνδυνος μόλυνσης σε άλλες χώρες έχει εκλείψει, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε κανείς να την φανταστεί», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, η γερμανική κυβέρνηση «αντιθέτως προς τη μέχρι τώρα γραμμή της είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα, εν ανάγκη, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».
Την ίδια ώρα, ο... αντιμερκελιστής Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ (η κυβέρνηση του οποίου αναφέρεται όλο και πιο συχνά τελευταία ως «πρότυπο» από τον ΣΥΡΙΖΑ!), σε χτεσινές δηλώσεις του επανέλαβε ότι «οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την τύχη τους, όμως, ταυτόχρονα, υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα». Αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ σημειώνει ότι «εναπόκειται στην ίδια και μόνον σε αυτή να αποφασίσει για το θέμα αυτό». Ο ίδιος αποκάλυψε πως θα συναντηθεί την Κυριακή με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, προκειμένου, όπως είπε, να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης και τις γαλλογερμανικές σχέσεις.
Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ με ψευδή στατιστικά στοιχεία και είναι «ο λόγος για τον οποίο η χώρα πρέπει να βγει από το ευρώ», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Milos Zeman, αναφέροντας ότι η Ελλάδα για πολλά χρόνια τροφοδοτούσε με εσφαλμένα στοιχεία τη Γιούροστατ για το χρέος της. Ο Πρόεδρος της Τσεχίας σημειώνει κατά τ' άλλα ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ.
«Περαιτέρω παραχωρήσεις» της ΕΕ γύρω από το ελληνικό κρατικό χρέος αναμένει ο Φινλανδός ευρωβουλευτής και πρώην επίτροπος για Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, Ολι Ρεν.«Μου φαίνεται υπερβολικό το ότι κάποιοι ζωγραφίζουν αρνητικά σενάρια. Κάθε πιθανή αναταραχή την οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Ευρωζώνη τόσο όπως το 2010 ή το 2012», δηλώνει ο Ο. Ρεν στο «Spiegel», επισημαίνοντας ότι οι εταίροι της ΕΕ θα έπρεπε να βοηθήσουν την Ελλάδα μειώνοντάς της το χρέος. «Αυτό μπορούμε όμως να το πετύχουμε και με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων», δηλώνει ο πρώην επίτροπος της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ