3 Μαρ 2015

«ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΚΕΝΑ» Εργαλείο κλιμάκωσης των σαρωτικών αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

«ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΚΕΝΑ»
Εργαλείο κλιμάκωσης των σαρωτικών αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων
Προετοιμασία για παρουσίαση «κοστολογημένων» και «ποσοτικοποιημένων» μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ



Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 9 Μάρτη η πρώτη «εξειδίκευση» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνει η συμφωνία της συγκυβέρνησης με τους... «θεσμούς»
Eurokinissi
Οι συνθήκες χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος και τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους βρίσκονται στο επίκεντρο των αντιλαϊκών διεργασιών που συντελούνται στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναμένεται να κλιμακώσει την επιχείρηση μεταφοράς της όποιας διαθέσιμης ρευστότητας και των αποθεματικών των φορέων του Δημοσίου, στην Τράπεζα της Ελλάδας, με στόχο να αποπληρώσει στο «ακέραιο και εγκαίρως» - όπως έχει δεσμευτεί - τις «υποχρεώσεις» προς τους μεγαλοπιστωτές.
«Από τη στιγμή που δεν θα πληρώσει εγκαίρως την πρώτη δόση, αυτό σημαίνει πιστωτικό γεγονός», (δηλαδή ανακήρυξη της επίσημης πτώχευσης), είναι το μήνυμα που απέστειλε χτες, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε. Παράλληλα, σημείωσε ότι «ελάχιστα ενδιαφέρουν» οι συνεντεύξεις και τα λεγόμενα των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, παρά μόνο αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί. «Και αν δεν τα τηρήσουν, οι ίδιοι θα υποστούν τις συνέπειες», τόνισε.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπουμ, στη βάση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει μια πρώτη εκταμίευση εάν επιδείξει συγκεκριμένα δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. «Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα. Αν τα κάνετε, τότε κάποια στιγμή στο Μάρτιο, ενδεχομένως θα μπορεί να γίνει μια πρώτη εκταμίευση» τόνισε, απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση.
Παζάρια και «διαψεύσεις» για το τρίτο «πακέτο βοήθειας»
Από την πλευρά του, το ενδεχόμενο παροχής τρίτου «πακέτου βοήθειας» προς την Ελλάδα κατέστησε πιθανό ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις.«Η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του τρέχοντος προγράμματος εντός των επόμενων βδομάδων και μετά θα δούμε ποιους όρους θέτουν οι αγορές», επισήμανε χαρακτηριστικά, λέγοντας πώς «εάν η Ελλάδα εφαρμόσει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις και τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα είναι ευκολότερο να διαπραγματευτούμε το επόμενο πακέτο βοήθειας». Ενδεικτική είναι και η χτεσινή παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Λ. ντε Γκίντος, σύμφωνα με τον οποίο η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο για τρίτο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα, που θα ανέρχεται σε 30 - 50 δισ. ευρώ.
Επιβεβαιώνεται έτσι ότι έχει ανοίξει για τα καλά η σχετική συζήτηση, έστω και αν επισήμως, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε χτες βράδυ ότι «δεν διεξάγεται καμία συζήτηση στο Γιούρογκρουπ και στα μέλη του για την ανάγκη ενός τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «το σχέδιο παροχής ενός τρίτου δανείου προς την Ελλάδα δεν αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ».
Στο μεταξύ, με φόντο τις αντιλαϊκές διεργασίες και τη διαμόρφωση συνθηκών ακόμη μεγαλύτερης ασφυξίας για το λαό, την Τετάρτη και την Πέμπτη συνεδριάζει στη Λευκωσία το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Στην ατζέντα βρίσκεται και το ζήτημα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς και αυτό της αναχρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, μέσω εκδόσεων βραχυπρόθεσμου χρέους (έντοκα γραμμάτια). Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του πλαφόν στα έντοκα γραμμάτια (από 15 δισ. ευρώ σήμερα σε κάποιο μεγαλύτερο ποσό) θεωρείται ως «εξαιρετικά απίθανη». Μάλιστα, η ΕΚΤ προειδοποιεί τις ελληνικές τράπεζες να μην προχωρήσουν σε αύξηση της αξίας των εντόκων γραμματίων που κατέχουν.
Στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα της εφαρμογής των προγραμμάτων «ποσοτικής χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής σε όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Είναι φανερό ότι σε αυτήν τη φάση δε θα αφορούν τις ελληνικές τράπεζες και τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών (στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), Γκ. Χαρδούβελης, σε δηλώσεις του τόνισε: «Ανησυχώ πάρα πολύ, διότι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις δικές μας προβλέψεις τότε, είχαμε ένα κενό, ταμειακό έλλειμμα της τάξεως 4 δισ. Είναι δύσκολο να βρεθούν αυτοί οι πόροι, όσο και να προσπαθεί κάποιος. Αν οι εταίροι δεν δώσουν το πράσινο φως να εκδοθούν περαιτέρω έντοκα γραμμάτια, τα οποία ευχόμαστε να αγοραστούν και από ξένους, είναι πολύ δύσκολο να κλείσει αυτό το κενό».
Κυβερνητική σύσκεψη ενόψει Γιούρογκρουπ
Με «κοστολογημένα» αντιλαϊκά μέτρα θα προσέλθει η συγκυβέρνηση στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Μάρτη. Το ζήτημα αυτό, συζητήθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής σύσκεψης του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη ορισμένες από τις «μεταρρυθμίσεις θα είναι κοστολογημένες και ποσοτικοποιημένες και άλλες θα εκφράζουν ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής». Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), επανέρχονται στην Αθήνα, ωστόσο οι εν λόγω πληροφορίες διαψεύδονται από κυβερνητικές πηγές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ