21 Απρ 2015

Δείγματα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής

Δείγματα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής



Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής απορρέει από τη ναζιστική της ιδεολογία και εξαπολύεται εναντίον αγωνιστών του κινήματος, μεταναστών κ.ά. από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Ο «Ριζοσπάστης» κάνει σήμερα μια αναφορά σε πλευρές αυτής της δράσης της Χρυσής Αυγής, θυμίζοντας επιγραμματικά πρόσφατες υποθέσεις, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία και στο κατηγορητήριο της δίκης.

  • Δολοφονία στο Κερατσίνι του Παύλου Φύσσα, μουσικού, εργάτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και μέλους του σωματείου της Ζώνης, από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γ. Ρουπακιά, σε μια οργανωμένη επίθεση όπου συμμετείχαν 30 με 40 τραμπούκοι, ντυμένοι με παντελόνια παραλλαγής και μαύρες μπλούζες. Ορισμένοι από αυτούς έφεραν τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με όσα είχαν δει τη δημοσιότητα, παρέα νεολαίων παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα σε καφετέρια της περιοχής, στην οποία βρίσκονταν και δύο χρυσαυγίτες. Ενας από αυτούς στοχοποίησε την παρέα και ειδοποίησε τους ομοϊδεάτες του να σπεύσουν στην περιοχή. Μετά το τέλος του αγώνα, όταν η παρέα κατευθύνθηκε προς την οδό Τσαλδάρη, έπεσε πάνω στην ενέδρα των φασιστοειδών, που βγήκαν από τα γύρω στενά, άλλοι με τα πόδια και άλλοι με μηχανές. Οι νεαροί έτρεξαν να ξεφύγουν, όταν από το αντίθετο ρεύμα της Π. Τσαλδάρη εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο Ρουπακιάς, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε στον Π. Φύσσα, ο οποίος είχε μείνει πιο πίσω από τους υπόλοιπους της παρέας του. Ο χρυσαυγίτης τραμπούκος έβγαλε μαχαίρι και χτύπησε το νεαρό μουσικό δύο φορές, μία στην κοιλιά και μία στην καρδιά. Σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα, ο οποίος είναι μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και μεταλλεργάτης της Ζώνης, «το χτύπημα ήταν επαγγελματικό», όπως τον ενημέρωσαν οι γιατροί στο Κρατικό της Νίκαιας.
  • Προαγγελία επίθεσης κατά μελών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ σε συγκέντρωση Χρυσαυγιτών, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 8 Αυγούστου 2013, με παρουσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγού. Καθαρή στοχοποίηση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ («απόστημα», «τραμπούκοι»), επειδή παλεύουν για να μη διακινδυνεύουν τη ζωή τους οι εργάτες της Ζώνης για ένα κομμάτι ψωμί.
  • Δολοφονική επίθεση από γνωστά μέλη της Χρυσής Αυγής το βράδυ της 13ης Σεπτέμβρη 2013 στο Πέραμα, σε βάρος μελών και στελεχών του ΚΚΕ που έκαναν αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Από τη δολοφονική επίθεση, που σχεδιάστηκε με μαφιόζικο τρόπο και έγινε με σιδερολοστούς και κοντάρια στα οποία είχαν προσαρμοστεί αιχμηρά αντικείμενα, υπήρξαν εννέα τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Συνδικάτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Αναγνωρίστηκαν έξι από τους δράστες της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και άτομο που συμμετείχε στην επίθεση εναντίον Αιγύπτιων ψαράδων τον Ιούνη του 2012.
  • Εκατοντάδες καταμετρημένες δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας και σε συνοικίες (π.χ. αλιεργάτες Περάματος, Μεταμόρφωση, Μενίδι). Χαρακτηριστικά, θυμίζουμε την επίθεση στους τέσσερις Αιγύπτιους αλιεργάτες που εργάζονταν στα καΐκια της Ιχθυόσκαλας και διέμεναν σε μονοκατοικία στο Ικόνιο Περάματος και έγιναν στόχος επίθεσης από ομάδα 20-25 ατόμων που επέβαιναν σε μηχανάκια. Σύμφωνα με όσα είχαν δει την δημοσιότητα, αφού έσπασαν τα παράθυρα του σπιτιού, πέταξαν καπνογόνα και φωνάζοντας και βρίζοντας κραδαίνοντας ρόπαλα και ξύλα επιτέθηκαν στους ψαράδες που βρήκαν στο σπίτι. Οι τρεις κατάφεραν να διαφύγουν, ο τέταρτος, όμως, ο οποίος κοιμόταν στην ταράτσα της μονοκατοικίας δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να δεχτεί ακόμα πιο άγρια το μένος των Χρυσαυγιτών, οι οποίοι τον χτυπούσαν αλύπητα και τον τραυμάτισαν πολύ σοβαρά.
  • Επίθεση σε Πακιστανούς εργάτες στην Ιεράπετρα Κρήτης. Το τάγμα εφόδου τούς επιτέθηκε με ξύλινα μαδέρια αφού αρχικά τους είπε να εγκαταλείψουν την περιοχή. Καταδικάστηκαν όσα άτομα αναγνωρίστηκαν για την επίθεση.
  • Δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα. Ο εργάτης, το ξημέρωμα, πήγαινε με το ποδήλατό του από το Περιστέρι στα Πετράλωνα για να δουλέψει στη λαϊκή. Οι δύο χρυσαυγίτες, ως τάγμα εφόδου, είχαν βγει παγανιά οπλισμένοι με πτυσσόμενο μαχαίρι «πεταλούδα». Οι δύο δολοφόνοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και από κοινού, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας, της παράνομης οπλοκατοχής και της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος. Το δικαστήριο όμως δεν αναγνώρισε το ρατσιστικό κίνητρο.
  • Επιθέσεις σε κοινότητες και καταστήματα μεταναστών. Χαρακτηριστική η επίθεση στην τανζανική κοινότητα στην Κυψέλη. Μπήκαν στο χώρο καταστρέφοντας ό,τι βρήκαν μπροστά τους, τα τζάμια και τις πόρτες, τους υπολογιστές, την τηλεόραση, καρέκλες, το τραπέζι κ.ά. Επίσης, ο εμπρησμός καφετέριας Καμερουνέζου στην πλατεία Αμερικής από τάγμα που «αστυνόμευε» και περιπολούσε με βάρδιες την περιοχή. Μάλιστα, ο ένας από το τάγμα είχε αναγνωριστεί και ως μέλος τάγματος που έσπασε τα γραφεία της τανζανικής κοινότητας. Να σημειωθεί ότι 2 άτομα καταδικάστηκαν για εμπρησμό του καταστήματος, ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το ρατσιστικό κίνητρο.
  • Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, χρυσαυγίτες που επέβαιναν σε μηχανές, φωνάζοντας «αίμα τιμή Χρυσή αυγή» και πετώντας τρικάκια πήγαν προς τον κοινωνικό χώρο. Κρατώντας σίδερα και ξύλα εξαπέλυσαν επίθεση. Εκείνη την ώρα γίνονταν δωρεάν μάθημα Αγγλικών και συμμετείχαν μικρά παιδιά που, για να προφυλαχθούν, κλείστηκαν στην τουαλέτα με την καθηγήτριά τους. Οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στον υπεύθυνο του χώρου και το χτυπούσαν με ξύλα και με σίδερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση είχε καταλήξει στο αρχείο άγνωστων δραστών, παρότι από την αστυνομική και δικαστική έρευνα είχαν προκύψει ενδείξεις συμμετοχής σ' αυτήν ακόμα και χρυσαυγίτη βουλευτή. Τελικά, η δικαστική αυτή απόφαση βρέθηκε σε αντίφαση με την πυκνή δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η επίθεση στο «Συνεργείο» και τελικά ανασύρθηκε από το αρχείο.
  • Eπίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα. Δέκα χρυσαυγίτες με δίκυκλες μοτοσικλέτες συναντήθηκαν στην περιοχή Ρουφ και πήγαν στα Κάτω Πετράλωνα εισβάλλοντας στο χώρο. Επιτέθηκαν σε τέσσερα άτομα που εκείνη την ώρα έκαναν μάθημα Ισπανικών και τραυμάτισαν με μαχαίρι έναν. Μπαίνοντας μέσα ένας χρυσαυγίτης χαιρέτισε ναζιστικά και έδωσε το παράγγελμα, αμέσως ακολούθησαν άλλοι δέκα και άρχιζαν να σπάνε την τζαμαρία να ρίχνουν κάτω έντυπα και να κυνηγάνε άτομα. Οταν ακούστηκε η φωνή που έλεγε τέλος χρόνου συγκροτημένα έφυγαν. Υπάρχει καταδίκη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση για δύο άτομα που συνελήφθησαν.
  • Μαχαίρωμα τρεις φορές στο πρόσωπο, 16χρονου μαθητή του 3ου Λυκείου Φαλήρου από χρυσαυγίτες. Υπάρχει καταδίκη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για τον έναν, ενώ η υπόθεση διαχωρίστηκε για τον δεύτερο γιατί ήταν ανήλικος.
  • Απειλές σε βάρος του μέλους του ΚΚΕ Σ.Τ. και της οικογένειάς του, με «καρτέρι» έξω από το σπίτι του στη Χαλκιδική («κομμούνι θα σου κάψουμε το σπίτι»), τον Οκτώβρη 2012, γιατί προσπάθησε να διασώσει Σενεγαλέζο μετανάστη, από ανελέητη επίθεση χρυσαυγιτών.
  • Δολοφονική επίθεση, με ρόπαλα και μαχαίρια, στις 7/11/2012, έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, σε βάρος μελών της ΚΝΕ, που μοίραζαν υλικό για πανεργατική απεργία, από γνωστούς μπράβους της Χρυσής Αυγής.
  • Επίθεση σε βάρος μέλους του ΚΚΕ, στα Γιάλτρα Εύβοιας, με επικεφαλής το γνωστό τοπικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής Τάσο Καραγάση, ανήμερα την 21η Απρίλη 2013, γιατί περνούσε τυχαία από το γλέντι για την επέτειο της δικτατορίας, που είχαν στήσει. Ο ίδιος χρυσαυγίτης είχε απειλήσει, πριν λίγο καιρό, τον εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Ιστιαίας.
  • Επίθεση ενάντια σε μέλος του ΠΑΜΕ στην Ανάβυσσο, από μέλη της Χρυσής Αυγής γιατί άκουγε εργατικά τραγούδια μέσα στο αυτοκίνητό του, την παραμονή της Πρωτομαγιάς 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ