Η ανάρτηση αποτελεί μέρος του αφιερώματός μας στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Γράφει ο 2310net //
Η 9η Μάη, η ημέρα της Ευρώπης (!), πλησιάζει. Τότε που σημειώθηκε η μεγαλύτερη –αν όχι η μόνη- νίκη κατά του φασισμού. Και το ερώτημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: Πως νικιέται σήμερα ο φασισμός;
Σίγουρα όχι με θεσμικές παρεμβάσεις προερχόμενες από την εορτάζουσα ΕΕ. Αυτή είναι τόσο απασχολημένη με τις ελληνικές επικουρικές συντάξεις, τον ΦΠΑ στα νησιά και τον Βαρουφάκη που αποκλείεται να έχει προλάβει να δει τι γίνεται εκεί στην Ουκρανία. Άνθρωποι δολοφονούνται εν ψυχρώ από πολιτικούς απογόνους του Χίτλερ, καίγονται ζωντανοί, σταυρώνονται, βασανίζονται. Και όλα αυτά για τα μάτια της ωραίας Ελένης –λέγε με Ε.Ε.- ή για να είμαστε πιο ειλικρινείς, για τα μάτια εκείνων των μεγαλοκαπιταλιστών που κρίνουν ότι η προσκόλληση της Ουκρανίας με την ΕΕ θα φέρει κάποια εκατομμύρια ευρώ παραπάνω στους ήδη φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμόύς της offshore τους.
Μήπως μπορεί να νικηθεί από την αστική δικαιοσύνη; Αυτοί που αποδέχθηκαν και αναγνώρισαν την Χρυσή Αυγή ως νόμιμο κόμμα τώρα θα την καταδικάσουν; Και ποια καταδίκη είναι αρκετή; Ποια καταδίκη μπορεί να φέρει πίσω τα θύματα της ναζιστικής βίας; Ποια καταδίκη μπορεί να αντιστρέψει την φασιστικοποίηση της κοινωνίας;
Ή μήπως θα νικήσουμε τον φασισμό θεσμικά εντός βουλής; Ήδη η νέα κυβέρνηση, με προεξάρχουσα την Πρόεδρο της Βουλής, χαριεντίζεται με τους ναζί. Τους αναγνωρίζει ως κανονικούς εταίρους στο όνομα μιας δήθεν θεσμικότητας και εκείνοι, όταν δεν είναι απασχολημένοι με το κυνήγι μεταναστών ή αντιφασιστών, της το ανταποδίδουν με μια κάποια στήριξη ή με μια απλά light αντιπολίτευση.
2310tr2
Μπορούμε πάλι να προσπαθήσουμε να νικήσουμε τον φασισμό τρολλάροντάς τον διαδικτυακά. Αλλά αποτέλεσμα δεν θα δούμε. Στην διελκυστίνδα τρολλαρίσματος θα κερδίσουμε αλλά οι φασίστες είναι τόσο ηλίθιοι που δεν θα το καταλάβουν καν.
Άλλοι πάλι δεν έχουν κουραστεί να προσπαθούν να νικήσουν τον φασισμό «αποκαλύπτοντάς τον». Κι άλλες φωτογραφίες που δείχνουν ότι οι χρυσαυγίτες είναι Ναζί, χαιρετισμοί , σβάστικες και τα συναφή. Λες και η άγνοια μόνο κάνει τους ανθρώπους να στρέφονται στον φασισμό. Ωστόσο οι αποκαλύψεις για τον πραγματικό ρόλο των Ναζί, ιστορικά αλλά και σήμερα, πνίγονται ως γραφικές μπροστά στην ανάγκη να φτιάξουμε ένα μεγάλο δημοκρατικό τόξο από την μη-ναζιστική άκρα δεξιά μέχρι το απολίτικο νεοφιλελεύθερο κέντρο που εκφράζεται από αυτόν που έπινε από το –Ζήτω η Νίκη- ποτήρι.
Μπορούμε να νικήσουμε τον φασισμό ξορκίζοντας τη βία από όπου προέρχεται; Μάλλον όχι. Μήπως με ένα τούβλο στο κεφάλι που έλεγε κι ο Μπρεχτ; Ποιητικά και συμβολικά ναι, αλλά στην πράξη δεν αρκούν τα τούβλα.
Την 9η Μάη του 1945 ο φασισμός νικήθηκε με τα όπλα. Χρειάστηκε μεγάλη ανθρωποθυσία εκατομμυρίων Σοβιετικών και άλλων στρατιωτών για να έρθει αυτή η νίκη. Τότε όμως νικήθηκε μόνο μια έκφραση του φασισμού, ίσως η πιο αποκρουστική από αυτές που γνώρισε η ανθρωπότητα μέχρι τώρα. Ο φασισμός επανέρχεται με άλλα πρόσωπα και έχει κι άλλες μορφές.
2310tr3
Να νικήσεις τον φασισμό δεν είναι εύκολο. Τουλάχιστον αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε, να κάνουμε κοινή συνείδηση, είναι ότι στις μέρες μας, η φασιστικοποίηση της κοινωνίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Απαιτείται μεγάλη μάχη. Μάχη με τα μάτια μπροστά, στην απαλλαγμένη από το φασισμό κοινωνία και τη σκέψη πίσω, σε αυτούς που θυσιάστηκαν σε όλο τον κόσμο, στον στρατιώτη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, τον Ιταλό εργάτη της εποχής Μουσολίνι, τον Ισπανό αγωνιστή της εποχής του Φράνκο, τον Χιλιανό δημοκράτη επί Πινοσέτ, τον Έλληνα εκτελεσμένο κομμουνιστή του Χαϊδαρίου και της Καισαριανής, μέχρι τα θύματα του Μπρέιβικ,  τον Φύσσα, τον Λουκμαν και όλους τους επώνυμους και ανώνυμους που έζησαν την φρίκη.