7 Μαΐ 2015

«Και βάσεις έχουμε»!!

«Και βάσεις έχουμε»!!
«Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας (βλ. ΝΑΤΟ) να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είπε προχτές ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, στο 3ο ετήσιο συνέδριο «Αμυνας και Ασφάλειας» του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σκιαγραφώντας την προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης και των κομμάτων της να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές - πολεμικές επιχειρήσεις με προσχήματα τους τζιχαντιστές ή τη μετανάστευση.
Αλλωστε, τα μονοπωλιακά συμφέροντα που διακυβεύονται (για τη διασφάλιση των οποίων κόπτεται και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) είναι πολλά και σημαντικά. Είπε χαρακτηριστικά ο Καμμένος: «Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής, αποτελεί ίσως τον κορυφαίο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό κόμβο παγκοσμίως. Τα προτάγματα για ανεύρεση και αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και η διαμόρφωση του περιφερειακού συστήματος διαμετακόμισης Ενέργειας δημιουργούν επιπρόσθετες προκλήσεις ασφάλειας». Πρόσθεσε ότι «η αστάθεια, που εκτείνεται σήμερα από την Ουκρανία μέχρι τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, που κυκλώνει την Ευρώπη, συνιστά μια απειλή για το εμπόριο, τις ενεργειακές οδούς, τον τουρισμό, την προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη».
***
Σε αυτό το έδαφος παρουσίασε ολόκληρο το χάρτη των σχεδιαζόμενων νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όπου πασχίζει να παίξει ρόλο και η ελληνική κυβέρνηση. Π.χ., μίλησε για «δημιουργία θυλάκων ανομίας σε περιοχές των χωρών της ευρύτερης περιοχής, που ευνοούν τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και την πειρατεία (Λιβύη, Υποσαχάρια Αφρική, Συρία)». Συμπλήρωσε ότι «τα κράτη αυτά, όπως η Λιβύη, η Συρία, το Ιράκ και η Υεμένη, παραμένουν άμεσες απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Και διακήρυξε ότι «η Ελλάδα με γεωγραφικά και κοινωνικοπολιτικά κριτήρια αποτελεί την παρούσα χρονική περίοδο τον προμαχώνα της Ευρώπης προς αυτήν την περιοχή, και ως τέτοια δύναται να διαδραματίσει κεντρικό και καταλυτικό ρόλο στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις». Στο ίδιο πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό αμυντικό σύστημα και αξιόμαχες Ενοπλες Δυνάμεις (...) Το αποδεικνύουν κάθε μέρα σε κάθε επιχειρησιακή αποστολή, σε κάθε πολυεθνική επιχείρηση και άσκηση. (...) Διαθέτουμε εξαιρετικά σημαντικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δίνουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη σημαντικών ναυτικών και εναέριων δυνάμεων, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».
***
Πόσο πιο καθαρά, αλήθεια, να ειπωθούν τα πράγματα; Η κυβέρνηση βάζει μπρος τις μηχανές προκειμένου να στηρίξει ανοιχτά νέες επεμβάσεις. Σκοπός της να εξαργυρώσει αυτήν την ανάμειξη, π.χ., για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων, να αποκτήσει ένα κάποιο προβάδισμα στους ανταγωνισμούς τους με τα κεφάλαια άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής, στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Να κοντύνει την απόσταση που τα χωρίζει από την τουρκική αστική τάξη λόγω διαφορετικής, ανισόμετρης ανάπτυξης. Ακόμα - ακόμα, να παζαρέψει με ΕΕ και ΔΝΤ μια κάποια χαλάρωση στην αποπληρωμή του χρέους, όχι φυσικά σε όφελος των εργαζομένων, αλλά προς απελευθέρωση πρόσθετων κονδυλίων για παραπέρα ενίσχυση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Απ' όλα αυτά ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτε το θετικό. Μόνο κινδύνους εγκυμονούν οι τέτοιες εξελίξεις. Εξ ου και να κουμπώνεται, να επαγρυπνεί και να ετοιμάζεται να απαντήσει με τη δική του παρέμβαση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των κυβερνήσεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ