11 Μαΐ 2015

Μπορεί να δυναμώσει ο συντονισμός της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών

Μπορεί να δυναμώσει ο συντονισμός της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών

Η παρέμβαση του ΚΚΕ στη Γραμματεία της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων» της Ευρώπης, από τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ



Αποψη από τη συνεδρίαση της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας»
Αποψη από τη συνεδρίαση της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας»
Οι εργασίες της Γραμματείας της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη και επεξεργασία ευρωπαϊκών ζητημάτων και το συντονισμό της δράσης τους», που φιλοξένησε το ΚΚΕ, ολοκληρώθηκαν χτες με επιτυχία. Η Συνάντηση αυτής της περιφερειακής συνεργασίας, όπου συμμετέχουν 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, άνοιξε με χαιρετισμό του Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και είχε στο επίκεντρό της τη δράση της «Πρωτοβουλίας» το προηγούμενο διάστημα, και τον προγραμματισμό για το επόμενο.
Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Γιώργου Μαρίνου μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνεδρίαση της Γραμματείας.
***
Το ΚΚΕ θέλει να σας ευχαριστήσει πολύ για τη συμμετοχή σας στη σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» των 29 Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης.
Σήμερα μπορούμε να δούμε συλλογικά την πορεία της δράσης μας, να εξετάσουμε βασικά στοιχεία των εξελίξεων στις χώρες μας και στο Κομμουνιστικό Κίνημα και να πάρουμε μέτρα για να υλοποιήσουμε και να εμπλουτίσουμε το σχέδιο δράσης που αποφάσισε η ολομέλεια των ΚΚ της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» τον Οκτώβρη του 2014 στις Βρυξέλλες.
Πραγματοποιούμε τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κομμουνιστικής ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ σε συνθήκες κλιμάκωσης της επίθεσης του κεφαλαίου στις χώρες μας, έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, της καταπίεσης των λαϊκών στρωμάτων.
Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις
Οπως σωστά έχουμε εκτιμήσει, ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό στάδιο γίνεται συνεχώς πιο επικίνδυνος και αντιδραστικός. Ευθύνεται για τις κρίσεις, τους πολέμους, την ενίσχυση φασιστικών δυνάμεων.
Εχουμε σημειώσει στις παρεμβάσεις της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» ότι οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί για τις πηγές της Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς του, τον έλεγχο των αγορών.
Οι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται με ιδιαίτερη οξύτητα στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρειο Αφρική, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην πράξη αποδεικνύεται πως η επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, οδήγησε σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Το ΝΑΤΟ διευρύνει τη δράση του στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες της Βαλτικής, μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις και πυκνώνει τις στρατιωτικές ασκήσεις.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ κλιμακώνουν την επέμβαση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, συνεχίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ στο όνομα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών που είναι δικό τους δημιούργημα, αφού αυτοί τους εξόπλισαν και τους εκπαίδευσαν για να υπηρετήσουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και τώρα τους χρησιμοποιούν ως πρόσχημα επέμβασης.
Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες έχουν μεγάλες υποχρεώσεις.
Ακόμα και μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες, τα ΚΚ έχουν καθήκον να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να διαφωτίσουν τους λαούς και να οργανώσουν την πάλη τους κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, κατά του κεφαλαίου και των κομμάτων που εκφράζουν τα συμφέροντά του, για να δυναμώσει η οργάνωση της εργατικής τάξης και η συμμαχία της με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να δυναμώνει η πολιτική, ιδεολογική και μαζική πάλη, η ταξική πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό.
Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, έχουμε υποχρέωση να αντιπαλεύουμε τη μεθοδική, συστηματική δουλειά αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων για τον εγκλωβισμό της εργατικής τάξης στη διαχείριση του καπιταλισμού, και στα ενδοϊμπεριαλιστικά παιχνίδια.
Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν τα δικά τους συμφέροντα που είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών, μονοπωλιακών ομίλων, είναι σε αντίθεση με την καπιταλιστική εκμετάλλευση και αυτό επιβάλλεται να εκφράσουν τα ΚΚ με την πάλη τους.
Να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης
Αγαπητοί σύντροφοι,
Καθημερινά επιβεβαιώνεται η ορθότητα της απόφασής μας να συγκροτήσουμε 1η Οκτώβρη του 2013 την «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» ως μέσο συντονισμού της δράσης ΚΚ κι Εργατικών Κομμάτων, που πιστεύουν στο Μαρξισμό - Λενινισμό, για να δυναμώσει το μέτωπο κατά του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, κατά της ΕΕ, της ένωσης των μονοπωλίων και του ΝΑΤΟ, για να συμβάλουμε στην υπόθεση της ανάπτυξης της ταξικής πάλης.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις αντιπαλεύουμε καταβάλλοντας προσπάθεια να δυναμώσει κάθε ΚΚ στον τόπο του, να δυναμώσει τους δεσμούς του με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.
Με την ενίσχυση του κάθε ΚΚ στον τόπο τους, με την κατάκτηση επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής μπορεί να δυναμώσει ο συντονισμός της πάλης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με κριτήριο τα δικαιώματα, τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, τις σύγχρονες ανάγκες της.
Ετσι, θα βαδίσουμε μπροστά, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια μελέτης των εξελίξεων, διαφώτισης των εργαζομένων και ανάπτυξη της δράσης, αξιοποιώντας τις παρεμβάσεις της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ».
Πλούσια δράση
Αγαπητοί σύντροφοι,
Το διάστημα που πέρασε από την Ολομέλεια της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» του Οκτώβρη 2014 στις Βρυξέλλες προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα δράσης που συναποφασίσαμε.
Οι παρεμβάσεις αφορούν τα ακόλουθα ζητήματα:
  • Τοποθετηθήκαμε ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία, αποκαλύψαμε τις επικίνδυνες για τους λαούς στοχεύσεις και σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής αυτής συμμαχίας.
  • Χαιρετίσαμε τα 97 χρόνια της μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης, τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της συμβολή του σοσιαλισμού στην πάλη της εργατικής τάξης, των λαών, σε αντιπαράθεση με τη συκοφαντική επίθεση που εξελίσσεται μετά την αντεπανάσταση.
  • Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού κατά των επιθέσεων του Ισραήλ, το οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ που αναβαθμίζουν την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το ισραηλινό κράτος. Αναδείξαμε τη θέληση των κομμάτων μας να ενταθεί ο αγώνας κατά της κατοχής, κατά του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, των εποικισμών και του τείχους που έχουν κτίσει οι ισραηλινές κυβερνήσεις, για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ως πλήρους μέλους του ΟΗΕ.
  • Καταγγείλαμε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ 18 - 19 Δεκέμβρη του 2014 που συνιστούν κλιμάκωση της επίθεσης κυβερνήσεων και μονοπωλίων ενάντια στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
  • Αντιταχθήκαμε στα μέτρα καταστολής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων που πήραν το Γενάρη του 2015 στο όνομα της αντιμετώπισης των δολοφονικών επιθέσεων αντιδραστικών δυνάμεων που έχει στηρίξει ο ιμπεριαλισμός για τις δικές του ανάγκες.
  • Χαιρετίσαμε την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στις 8 Μάρτη και γίνεται προσπάθεια για να δημιουργηθούν βάσεις και να αναπτυχθεί η πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών, ενάντια στην πολιτική που διαιωνίζει τις διακρίσεις, την εκμετάλλευση και την καταπίεση κατά των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.
  • Αναδείξαμε τις θέσεις της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» για την ανεργία, τη μάστιγα του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος που χτυπάει εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης που αναδεικνύει με έντονο τρόπο την αναγκαιότητα της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την επικαιρότητα του σοσιαλισμού που, από τα πρώτα χρόνια της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, εξασφάλισε το δικαίωμα στην εργασία για όλους.
  • Με πρωτοβουλία των ΚΚΕ, ΚΚ Ιταλίας, ΚΚ Λαών Ισπανίας και ΚΚ Μάλτας, δηλαδή 4 κομμάτων που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία», πραγματοποιήθηκε παρέμβαση κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων που προκαλούν κύματα μεταναστών και προσφύγων ιδιαίτερα στη Μεσόγειο θάλασσα. Καταδικάσαμε τη δολοφονική πολιτική της ΕΕ και απαιτήσαμε να καταργηθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί δίωξης των μεταναστών και των προσφύγων (π.χ. Frontex, Shegen, Europol κ.λπ.), να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ώστε να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους και να καταργηθούν οι κανονισμού του Δουβλίνου.
  • Τιμήσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά και αναδείξαμε τη σημασία της ταξικής πάλης, την οργάνωση της εργατικής τάξης και την ένταση της πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
  • Με πρωτοβουλία του ΚΕΚΡ και τη συμμετοχή ΚΚ από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, του ΚΚΕ και του ΚΚ Ιταλίας, που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία», πραγματοποιήθηκε στις 5 Μάη συνάντηση με τους κομμουνιστές του Ντονμπάς.
  • Προτείνουμε να εγκρίνουμε ψηφίσματα της Γραμματείας για τα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, για τη συνεχιζόμενη αντικομμουνιστική επίθεση στην Ουκρανία και για τις προσεχείς εκλογές στην Τουρκία.
  • Τέλος, στην ιστοσελίδα μας αρχίσαμε να δημοσιοποιούμε τα βίντεο των παρεμβάσεων των ευρωβουλευτών των ΚΚΕ και επαναλαμβάνουμε ότι το Κόμμα μας είναι στη διάθεση των ΚΚ για την ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων στην Ευρωβουλή.
Παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα
Υπάρχουν δύο αποφάσεις που καλούμαστε να εξετάσουμε συλλογικά και να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για την υλοποίησή τους.
Πρόκειται για:
Α) Την οργάνωση εκδήλωσης στα Βαλκάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ και την κατάργηση των στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή.
Β) Την οργάνωση εκδήλωσης (π.χ., στην Ισπανία ή την Ελλάδα) για το ρόλο της ΕΕ και την πάλη των κομμουνιστών για την αποδέσμευση με το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια του λαού.
Οι εξελίξεις επιβάλλουν να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα δράσης και να ρίξουμε βάρος την επόμενη περίοδο σε παρεμβάσεις που αφορούν:
Α) Την ανάπτυξη της δράσης των λαών της Ευρώπης για να καταδικαστούν μαζικά οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη για την αντιμετώπιση των κινδύνων γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου που γεννάει η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην Ουκρανία, στην Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και άλλες περιοχές της υδρογείου, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.
Β) Την ενίσχυση της αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και την κλιμάκωση της δράσης κατά της πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ.
Γ) την αντιμετώπιση του αντικομμουνισμού που δυναμώνει όπως δείχνουν οι εξελίξεις στις χώρες της Βαλτικής και στην Ουκρανία, στην οποία με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή διώκεται η κομμουνιστική ιδεολογία και δράση και εξισώνεται ανιστόρητα ο κομμουνισμός με το φασιστικό αντιδραστικό έκτρωμα. Το επόμενο διάστημα μπορούμε να εξετάσουμε την οργάνωση εκδηλώσεων κατά του αντικομμουνισμού σε κάθε χώρα και να οργανώσουμε συλλογική παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Δ) Την ενίσχυση των πρωτοβουλιών των κομμάτων μας για τα προβλήματα των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων και την προετοιμασία σχετικής εκδήλωσης.
Ε) Την οργάνωση παρέμβασης για τη Διεθνή Μέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιούνη.
Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά μπορούμε να ανταποκριθούμε, επιμένοντας να δυναμώσουν οι βάσεις της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» σε κάθε χώρα, να γίνουν γνωστές οι παρεμβάσεις της και να αγκαλιαστούν από εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, από νέους και νέες που προβληματίζονται για τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ