11 Μαΐ 2015

«WSJ»: Το ΔΝΤ καταρτίζει σχέδια για ελληνική χρεοκοπία!!!!

 «WSJ»: Το ΔΝΤ καταρτίζει σχέδια για ελληνική χρεοκοπία!!!!



Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εργάζεται με τις εθνικές αρχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για να καταρτίσουν έκτακτα σχέδια σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας αναφέρει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ ανησυχεί ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας, οι ελληνικές τράπεζες θα συμπαρασύρουν τις τράπεζες των βαλκανικών κρατών που έχουν εξαγοράσει ή συμμετέχουν με αυξημένα μερίδια. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα χρηματοπιστωτικά συστήματα γειτονικών χωρών της Ελλάδας. Στη Βουλγαρία οι θυγατρικές της Εθνικής, της Alpha, της Πειραιώς και της Eurobank κατέχουν το 22% του ενεργητικού των τραπεζών. Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν έντονη παρουσία στη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Σερβία. 

Ο Γιοργκ Ντεκρέσιν, υποδιευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε διάλογο με όλες αυτές τις χώρες», προσθέτοντας ότι «μιλάμε μαζί τους για τα έκτακτα σχέδια που διαθέτουν, για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν». Όπως είπε, στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να διασφαλίσουν πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ανταλλάξουν με έκτακτη χρηματοδότηση από τις δικές τους εθνικές τράπεζες, σε περίπτωση που η χρηματοδότηση για τις μητρικές τους διακοπεί ξαφνικά, και πως οι καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για μια σπάνια δημόσια ομολογία πως οι ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος «στήριξης».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ