29 Μαΐ 2015

ΚΕΡΚΥΡΑ-«Έργα και ημέραι» της δημοτικής αρχής Νικολούζου στις Αργυράδες

«Έργα και ημέραι» της δημοτικής αρχής Νικολούζου στις Αργυράδες


Αναμφίβολα ο «Καλλικράτης» και η μνημονιακή πολιτική των τελευταίων χρόνων έχει συσσωρεύσει πολλά προβλήματα στους δήμους, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα να βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης. Η νέα δημοτική αρχή Κέρκυρας κληρονόμησε ουκ ολίγα προβλήματα, αλλά περίπου 10 μήνες που ασκεί διοίκηση δεν έχει πείσει ότι μπορεί να υλοποιήσει προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Όχι μόνο αυτό, αλλά ξεπερνάει κάθε όριο αλλοιώνοντας παραδοσιακούς οικισμούς, όπως για παράδειγμα στις Αργυράδες.
Τα μηχανήματα του Δήμου μαύρισαν με πίσσα την . καρδιά του χωριού, που έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός από το 1977. Η κακή κατάσταση των δρόμων του χωριού που προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων είναι δεδομένη. Επίσης δεδομένες είναι και οι δυσκολίες για να πλακοστρωθούν αυτοί οι δρόμοι. Αλλά η ασφαλτόστρωση των δρόμων ενός παραδοσιακού οικισμού δε λύνει κανένα πρόβλημα. Είναι πρόβλημα, πληγή για τον τόπο. Μαυρίζοντας με πίσσα την καρδιά του ιστορικού κέντρου των Αργυράδων, αλλοιώνεται η εικόνα του οικισμού που έχει κηρυχθεί από το 1977 παραδοσιακός. Παραδοσιακοί οικισμοί θεωρούνται οι οικισμοί που έχουν διατηρήσει αναλλοίωτη την εικόνα που είχαν στο παρελθόν καθώς και τον τοπικό τους χαρακτήρα. Οι χαρακτηρισμένοι με νομοθετική ρύθμιση παραδοσιακοί οικισμοί στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 800.
Η προστασία των παραδοσιακών οικισμών είναι υποχρέωση του κράτους που απορρέει από το Σύνταγμα (άρθρο 24 παρ.6). «Τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το κράτος. . Οι παραδοσιακοί οικισμ
οί ή περιοχές ή σύνολα αποτελούν ιδιάζοντα οικιστικά θέματα αυξημένης προστασίας και για το λόγο αυτό πρέπει να αντιετωπίζονται με την αρμόζουσα σοβαρότητα .»
Ας έλθουν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι, τα στελέχη της παράταξης και ο επικεφαλής της «Νέας Ριζοσπαστικής Κίνησης» να επισκεφτούν τις Αργυράδες, να . καμαρώσουν το έργο τους και να μας εξηγήσουν τις οικολογικές τους ευαισθησίες, τις αισθητικές τους αρχές και κριτήρια και τις σκέψεις τους για τη διατήρηση και ανάπλαση των παραδοσιακών οικισμών. Ενδιαφέρον θα είχε και η δημόσια τοποθέτηση των Βουλευτών και των εκπροσώπων της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Να περιμένουμε ή ματαιοπονούμε;
Η κοροϊδία με το γήπεδο 5 Χ5 των Αργυράδων συνεχίζεται. Το έργο εξαγγέλθηκε πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014 και η δημοτική αρχή Γ. Τρεπεκλή δεσμεύτηκε ότι θα ήταν έτοιμο πέρυσι τον . Απρίλιο! Παρόλο που ο μειοδοτικός διαγωνισμός κατοχυρώθηκε στις 20 – 5 – 2014 στην Εταιρία «Κωνστάντης Σταμάτιος Ε.Δ.Ε.» με προϋπολογισμό 30 χιλιάδες ευρώ, το έργο δεν προχώρησε. Μάταια περιμέναμε ότι με την 20 – 11 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κέρκυρας την 1 Ιουλίου περί κατακύρωσης αποτελέσματος δημοπρασίας του διαγωνισμού «Προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Αργυράδων», θα προχωρούσε το έργο. Πέρασε ο Απρίλιος του 2015 κοντεύει ο Ιούνιος και ακόμα περιμένουμε τον εργολάβο!
Η νέα δημοτική αρχή Νικολούζου συνεχίζει την κοροϊδία. Κάθε . εβδομάδα ανεπίσημα προεξαγγέλλει την έναρξη εργασιών! Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος των εν Αττική Αργυραδιτών έθεσε το θέμα στις παρεμβάσεις – συναντήσεις με τους βουλευτές του νησιού. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου για τη συνάντηση με τον βουλευτή Στ. Γκίκα στις 20 Μαρτίου: «Ο Αντιδήμαρχος και συγχωριανός μας Βασίλης Καββαδίας ενημέρωσε ότι μόλις χθες Πέμπτη υπογράφηκε η σύμβαση για το γήπεδο 5Χ5 και τις επόμενες μέρες ο εργολάβος θα ξεκινήσει το έργο».
Και η κοροίδία, λοιπόν, έχει όρια, για αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα! Και να αρχίσει αμέσως το έργο κατασκευής του γηπέδου 5χ5!
Δε χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά των Αργυράδων και για τον ιστορικό ΚΡΟΝΟ που δεν έχει γήπεδο, ούτε χώρο για προπόνηση.
Στην πραγματικότητα οι Αργυράδες έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν να κατασκευαστεί αθλητικό κέντρο που να καλύπτει τις ανάγκες των νέων στον αθλητισμό και του ΚΡΟΝΟΥ που έχει τιμήσει το κερκυραϊκό ποδόσφαιρο με τη συμμετοχή του σε πανελλήνια πρωταθλήματα και διοργανώσεις.
Γνωστά και οξυμμένα τα προβλήματα στον τομέα ύδρευσης και στη ΔΕΥΑΚ. Όμως , οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να παίρνει υπόψη της τις ανάγκες και τα προβλήματα των δημοτών.
Λουκέτο στο Γραφείο Ύδρευσης
Είναι γνωστό ότι για τον περιορισμό των δαπανών της ΔΕΥΑΚ είχε αποφασιστεί από το ΔΣ στις 12 Φλεβάρη 2015 από τα 11 γραφεία να λειτουργήσουν μόνο τρία: από ένα σε βορρά (Αχαράβη), Κέρκυρα και Νότο (Αργυράδες). Αυτή η απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί. Από τον Νότο έκλεισε μόνο της ΔΕ Κορισσίων. Γιατί; Με ποια κριτήρια;
Είναι πέρα για πέρα άδικη η απόφαση να κλείσει το Γραφείο Ύδρευσης της ΔΕ Κορισσίων στον Άγιο Νικόλαο. Ένα γραφείο που εξυπηρετούσε 9 χωριά και περίπου 4.000 παροχές του πρώην Δήμου Κορισσίων. Τώρα για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να πηγαίνουν στη Λευκίμμη, στα Μελίκια, σε ένα γραφείο που δε διαθέτει τον στοιχειώδη εξοπλισμό και μέσα για τους εργαζόμενους και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, αν σκεφτεί κανείς, ότι πολλοί από τους κατοίκους είναι μεγάλης ηλικίας και η μετακίνησή τους για να πληρώσουν τους λογαριασμούς είναι δύσκολη. Επιπλέον προκαλούνται και άλλα προβλήματα λειτουργίας, όπως στο αλιευτικό καταφύγιο Πετριτή κ.α.
Τέτοιες αποφάσεις πλήττουν κοινωνικά δικαιώματα και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής μας. Είναι αποφάσεις που δείχνουν αναλγησία ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

431-1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ