27 Μαΐ 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς







Γραπτή απάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή


Η απόφαση της κυβέρνησης να εμβαθύνει την εμπλοκή της στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προσφέροντας ταυτόχρονα «γη και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, προκειμένου να αναβαθμίσει η εγχώρια αστική τάξη τη θέση της στην περιοχή και να κερδίσει από τη μοιρασιά της λείας, αποτυπώνεται με ανάγλυφο τρόπο στα έγγραφα που διαβίβασαν στη Βουλή οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, Λιάνας Κανέλλη και Γιώργου Μαρίνου, που κατέθεσαν στις 29 Απρίλη.
Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση: «Η αποκαλούμενη "πολυδιάστατη - ενεργητική" πολιτική της κυβέρνησης κινείται στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οδηγεί σε βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, στο όνομα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" για λογαριασμό των συμφερόντων των μεγάλων οικονομικών, μονοπωλιακών ομίλων».
Οι βουλευτές κατέθεσαν τα αδιάσειστα στοιχεία που βεβαιώνουν τα παραπάνω, όπως η διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος», που περιελάμβανε σύνθετες αεροπορικές αποστολές στο FIR Αθηνών με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από ΗΠΑ και Ισραήλ. Η συμμετοχή της χώρας στις ευρωατλαντικές «Ασκήσεις Συνεκπαίδευσης» και «Χειρισμού Κρίσεων», στην υλοποίηση του «Σχεδίου Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ». Η διατήρηση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, της Ευρωατλαντικής βάσης στη Λάρισα, των ιπτάμενων ραντάρ στο Ακτιο. Οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την κυβέρνηση ή μονοπωλιακούς ομίλους των ΗΠΑ, η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τον εκσυγχρονισμό 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του ΠΝ έναντι 500 εκατ. δολαρίων από την αμερικανική εταιρεία «Lockheed», για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Οι δηλώσεις των Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένου που υιοθετούν προσχήματα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για νέες επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή (Ιράκ, Συρία, Λιβύη), στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, των τζιχαντιστών, που στήριξαν, εκπαίδευσαν και εξόπλισαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, την «προστασία των χριστιανικών πληθυσμών», του μεταναστευτικού κλπ. Οι ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη συνέχιση των κυρώσεων της Ρωσίας για το Ουκρανικό και για στρατιωτική δράση στη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική κ.α.
Επισημαίνουν ότι η πολιτική αυτή είναι επικίνδυνη για το λαό μας και τον βάζει σε νέες περιπέτειες, προσθέτοντας: «Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο λαϊκό αίτημα για μη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των στρατιωτικών βάσεων που χρησιμοποιούν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ»; «Τι θα κάνει για την επιστροφή των πολεμικών πλοίων και των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται σε ευρωατλαντικές αποστολές στο εξωτερικό».

Ομολογούν ενεργή συμμετοχή

Στην απάντησή του, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρει: «Η κυβέρνησή μας εργάζεται ουσιαστικά και με συνέπεια, προκειμένου να είναι σε θέση να συνδιαμορφώνει την πολιτική των διεθνών οργανισμών (σ.σ. ΝΑΤΟ και ΕΕ), ως ισότιμο μέλος». Ομολογεί, δηλαδή, ανοιχτά ότι συμμετέχουν ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ας πασχίζει να το αρνηθεί στην αρχή της απάντησής του.
Κάνει, επίσης, καθαρό ότι αυτή η επικίνδυνη δράση της κυβέρνησης θα ενταθεί και τη δικαιολογεί ως αναγκαιότητα λόγω ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, διεκδικώντας ρόλο για την Ελλάδα. «Η γεωπολιτική αστάθεια -σημειώνει- στο τρίγωνο Μ. Ανατολή - Β. Αφρική - Ουκρανία αναδεικνύει περαιτέρω το σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας, αλλά και τη συνεχώς αυξανόμενη γεωστρατηγική σημασία της. Σε μία περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις στον τομέα της εσωτερικής της ασφάλειας, από την επιστροφή των ισλαμιστών μαχητών, τις αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων, την έκρυθμη κατάσταση σε Συρία - Ιράκ - Λιβύη - Υεμένη, τη συνεχιζόμενη αστάθεια στην Αν. Ουκρανία κ.ά., η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να αξιοποιήσει και αξιοποιεί τα γεωγραφικά της πλεονεκτήματα για την προώθηση των πολιτικών που συμβάλλουν στη σταθερότητα». Δηλαδή, μια κατάσταση την οποία διαμορφώνουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οδηγώντας σε σφαγές λαών, τις θεωρεί ως λόγους πολεμικής εμπλοκής της κυβέρνησης. Μάλιστα, αυτά τα παρουσιάζει ως «προϋπόθεση για την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής, καθώς και ιδιαίτερα του ελληνικού λαού»! Ενώ, δείχνοντας τα γενικότερα παζάρια και τα παιχνίδια της κυβέρνησης, κάνοντας διάφορα ανοίγματα, όλα προς όφελος του ελληνικού κεφαλαίου, προσθέτει: «Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα δε συνομιλεί μόνο με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της, αλλά ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», με «προτεραιότητα την αποφυγή νέων γεωπολιτικών ανταγωνισμών».
Ωμός και απροκάλυπτος στην απάντησή του είναι ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος κάνει σαφές ότι η συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ «αποτελεί μία σταθερή εθνική και στρατηγική επιλογή, που συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των εθνικών μας στόχων και ουδέποτε τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Πολλώ δε μάλλον στην παρούσα φάση, που (...) ολοένα και αυξανόμενος αριθμός κρατών, ακόμη και πέραν της ευρωπαϊκής ηπείρου, επιδιώκει να διαμορφώσει μια θεσμική σχέση με τις υπόψη διεθνείς οντότητες, για την αντιμετώπιση (...) και ασύμμετρων προκλήσεων για την εθνική τους ασφάλεια (φονταμενταλιστικός εξτρεμισμός, ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές) κ.ά.
Προσθέτει ότι «η χώρα μας συνεισφέρει στον ευρωατλαντικό αμυντικό σχεδιασμό με εγκαταστάσεις και μέσα (...), ούτως ώστε αφενός η εκάστοτε συνεισφορά μας να ανταποκρίνεται στις υφιστάμενες αμυντικές μας δυνατότητες, γεωπολιτικές προτεραιότητες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και αφετέρου αυτή η συνεισφορά να είναι πλήρως εναρμονισμένη με την εξωτερική μας πολιτική σε διμερές και πολυμερές επίπεδο». Δηλαδή, η κυβέρνηση συνεισφέρει με ενθουσιασμό στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ