27 Μαΐ 2015

Η ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας μπορεί να ανακόψει τον κατήφορο

Η ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας μπορεί να ανακόψει τον κατήφορο
Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Καρδίτσα



Σε συνεστίαση στην Καρδίτσα μίλησε, το βράδυ της Κυριακής, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. Παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία:
«Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές και η νέα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να σερβίρει τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους δανειστές - εταίρους της, μαζί με το νέο πακέτο μέτρων που θα τη συνοδεύει. Το αν τα νέα μέτρα έρθουν πακέτο ή σε δόσεις είναι αδιάφορο, αφού το λογαριασμό θα κληθεί να πληρώσει πάλι ο λαός.
Σ' αυτούς τους τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ αναλαμβάνει και καινούργιες. Διατηρεί ανέπαφο όλο το αντεργατικό οικοδόμημα που χτίστηκε πάνω στα μνημόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Την ίδια στιγμή, μεταθέτει τις προεκλογικές της υποσχέσεις - ψίχουλα σε βάθος τετραετίας.
Σε τέσσερα χρόνια, "ποιος ζει, ποιος πεθαίνει", λέει και ο λαός μας. Σε τέσσερα χρόνια ανάκαμψη έλεγαν και οι προηγούμενοι και δείτε πού φτάσαμε!
Αλλά επειδή εμείς θέλουμε ο λαός μας να ζήσει και να ζήσει μια ζωή με δικαιώματα, απολαμβάνοντας σύγχρονες ανάγκες και όχι μια χαμοζωή, παλεύουμε για την οργάνωση της πάλης του, για να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων, για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, που μπορεί να ανακόψει τον κατήφορο και να ανοίξει το δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης με το σύστημα που γεννά ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.
Επωφελής για το κεφάλαιο η συμφωνία

Η νέα συμφωνία παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Συμφωνία, δηλαδή, που θα ωφελήσει και τους δανειστές και τους δανειζόμενους. Κι όταν μιλάμε για τους δανειστές, μιλάμε για την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τις γνωστές καπιταλιστικές ενώσεις. Κι όταν μιλάμε για δανειζόμενους, δεν εννοούμε τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, γιατί κανείς από όλους αυτούς δεν ωφελήθηκε από τα δάνεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ποιος ωφελήθηκε; Το κεφάλαιο που χρηματοδοτήθηκε για τις επενδύσεις του κι αυτό επιδιώκει και τώρα η κυβέρνηση, να εξασφαλίσει στα κρατικά ταμεία ζεστό χρήμα, για να δοθεί εκ νέου στο κεφάλαιο για τις επενδύσεις του.
Τρανταχτή απόδειξη - ομολογία τα όσα είπε, υποσχέθηκε, ο Τσίπρας στον ΣΕΒ, που στηρίζει ολόψυχα την κυβέρνηση, αφού οι θέσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων είναι και θέσεις - προτάσεις της κυβέρνησης.
Γι' αυτό, όπως λέει και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση επιδιώκει αναδιάρθρωση, απομείωση του χρέους, που σε κάθε περίπτωση θα το φορτώνεται ο λαός να το πληρώσει. Γι' αυτό θέλει όχι απλά ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ματωμένα από το λαό πλεονάσματα.
Και το πιο σημαντικό, μέσα από αυτή τη συμφωνία επιδιώκει, λέει, ένα νέο επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, που όπως χρόνια συμβαίνει στον καπιταλισμό, φέρνει κέρδη στο κεφάλαιο, ανεργία και φτώχεια στους εργαζόμενους.
Γι' αυτή την ανάπτυξη, το έδαφος έχει στρωθεί και έτσι θα παραμείνει, με μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Γι' αυτό και ο Τσίπρας στον ΣΕΒ δεν τόλμησε καν να ψελλίσει προς τους βιομηχάνους την προεκλογική του υπόσχεση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Οσο δε για το κάλεσμά του στους βιομηχάνους να συμβάλουν στην αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, είναι σαν να βάζει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα, όταν είναι γνωστή η επιδίωξη των βιομηχάνων να γενικεύσουν τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, ρίχνοντας όχι μόνο τον κατώτατο, αλλά και το μέσο μισθό.
Στάση πληρωμών για το λαό, παροχές στο κεφάλαιο
Οταν η κυβέρνηση λέει "τέλος στη λιτότητα", δεν εννοεί φυσικά το λαό, αφού για μας έχει μόνο "λιτό βίο", όπως προκλητικά συνεχίζει να λέει ο υπουργός Οικονομικών.
Ολα τ' άλλα που λέει, ότι δε θα επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, είναι "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε", αν και εδώ θα είμαστε και θα δούμε...
Γιατί οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι συνταξιούχοι, έχουν ήδη υποστεί μεγάλες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις τους.
Γιατί η φοροεπιδρομή παραμένει και ενισχύεται, με τον ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης να ζουν και να βασιλεύουν. Γιατί οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, που είναι έμμεσος, δηλαδή άδικος φόρος, τον πληρώνει όχι μόνο αυτός που έχει, αλλά κυρίως αυτός που δεν έχει και τελικά οδηγεί σε μείωση και του μισθού και της σύνταξης.
Την ίδια ώρα, όπως περηφανεύεται ο πρωθυπουργός, έχει πληρώσει όλες τις δόσεις στους δανειστές που φτάνουν τα 8 δισ., ενώ έχει επιβάλει γενικευμένη στάση πληρωμών στα ταμεία, στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια, ουσιαστικά μέχρι αυτό το μήνα που τελειώνει το απόθεμα, όπως λέει, πληρώνει μόνο μισθούς και συντάξεις και έχει βάλει χέρι σε ό,τι χρηματικό απόθεμα υπήρχε σε δημόσιους φορείς, με κίνδυνο να τιναχτούν στον αέρα και οι τελευταίες κοινωνικές παροχές.
Ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας είναι εδώ
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι και κανένα νέο αντιλαϊκό μέτρο να μην πάρει η κυβέρνηση και μόνο ότι διατηρεί όλους τους αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και μόνο ότι συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, διατηρεί και ενισχύει συνθήκες ασφυξίας για τη λαϊκή οικογένεια.
Για παράδειγμα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας δε χρειάζονται να ακούσουν για νέα μέτρα, ήδη ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.
Γιατί έχουν απέναντί τους την πολιτική της ΕΕ, με τη νέα ΚΑΠ, που υλοποιεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και θα ισχύσει ως το 2019-'20, που θα οδηγήσει σε περικοπές των ενισχύσεων - επιδοτήσεων έως και 60%.
Εχουν απέναντί τους τα χαράτσια, παλιά και νέα, για τον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΣΔΕ, τον ΕΝΦΙΑ σε χωράφια και αποθήκες, ακόμα και για την έκδοση άδειας χρήσης νερού και πιστοποίησης γεωργικών φαρμάκων.
Εχουν απέναντί τους το υψηλό κόστος παραγωγής σε ό,τι κι αν καλλιεργούν, κόστος που εκτοξεύεται με την αγορά εφοδίων λιπασμάτων, σπόρων, φυτοπροστασίας. Κόστος παραγωγής που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις σκέψεις για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ.
Και δεν έφταναν όλα αυτά, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και της Καρδίτσας ακόμα περιμένουν να πληρωθούν την επιστροφή πετρελαίου από το 2013, τις εξισωτικές αποζημιώσεις, τα προγράμματα απονιτρορύπανσης κ.ά.
Ο αγροτοκτηνοτροφικός πληθυσμός του νομού Καρδίτσας δε χρειάζεται να περιμένει να ακούσει τα μέτρα της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας. Του φτάνουν και του περισσεύουν όσα του φόρτωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι φόροι και τα χαράτσια που του φόρτωσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι αρκετά για να γονατίσει, αφού από φέτος, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μάλιστα είναι υποχρεωμένοι να προκαταβάλουν φόρο 27,5% για το επόμενο έτος, επί του φόρου που προκύπτει για το 2014, όταν η κυβέρνηση υποσχόταν αφορολόγητο 12.000 ευρώ.
Η φοροληστεία των αγροτών έχει να κάνει από τη μια στη φορολογία επί των κερδών, δηλαδή έσοδα - έξοδα και το καθαρό κέρδος να φορολογείται με 13%, συν την προκαταβολή φόρου 27,5% και από την άλλη θα φορολογούνται ακόμη και οι αγρότες με χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα -ακόμη κι αυτοί που κατέγραψαν ζημίες την προηγούμενη χρονιά-, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοχή ακινήτου, αυτοκινήτου κλπ). Ετσι, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών θα φορολογηθεί με υψηλούς φόρους.
Επείγοντα αιτήματα που ζητούν ικανοποίηση
Με την ευκαιρία, θέλουμε να επαναφέρουμε ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα του κινήματος της περιοχής -όχι μόνο του αγροτικού-, που δεν έχει ικανοποιηθεί ως τώρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αφορά στην εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, που θα λύσει τα σοβαρά προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού. Οπως αντίστοιχα και η ολοκλήρωση του κλειστού κυκλώματος της λίμνης Σμοκόβου, που αφορά την ευρύτερη περιοχή Σοφάδων - Ταμασίου.
Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που εκφράζονται μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της περιοχής, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, συνεχίζουν και διεκδικούν:
Κατάργηση της νέας ΚΑΠ, που επιβάλλει περικοπές στις ενισχύσεις - επιδοτήσεις.
Για φέτος, με τροποποίηση νόμου, να καθοριστεί έκπτωση φόρου μέχρι 3.000 ευρώ από το συνολικό ποσό του φόρου που αναλογεί στον κάθε αγροτοκτηνοτρόφο.
Οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί (ενιαίο για έσοδα και επιδοτήσεις), καθώς και την κατάργηση των βιβλίων Εσόδων-Εξόδων, για τους αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
Κατάργηση της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Να μην ισχύσει η προκαταβολή 27,5% επί του φόρου που προκύπτει.
Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια και κάθε είδους χαράτσια, όπως ο ΕNΦΙΑ.
Να στραφούμε στην καρδιά του προβλήματος
Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη της χώρας μας, στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, στους φοιτητές - σπουδαστές, μαθητές, στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, στους συνταξιούχους που έδωσαν τη ζωή τους ολόκληρη "στη δουλειά και τον αγώνα", να ορθώσουν ξανά σήμερα, τώρα, το ανάστημά τους.
Να δράσουμε όλοι μαζί, σε μια μεγάλη κοινωνική Λαϊκή Συμμαχία, με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Με απαίτηση για κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και ανάκτηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης.
Αυτή τη φορά, πρέπει να στραφούμε σωστά, στην καρδιά του προβλήματος, να φύγει ο πραγματικός αντίπαλος, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η αστική τάξη και το κράτος τους, η ΕΕ που τους στηρίζει, όλοι όσοι δηλαδή ρουφάνε το αίμα του λαού και της νεολαίας και τους στέλνουν να χύνουν το υπόλοιπο που τους έχει απομείνει από τη φάση της ιμπεριαλιστικής ειρήνης, στα πεδία των πολέμων και επεμβάσεων.
Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που λέει καθαρά:
Στις σημερινές συνθήκες, η δράση του ΚΚΕ φωτίζει την αναγκαιότητα και το δρόμο της λαϊκής εξουσίας, του σοσιαλισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ