13 Ιουν 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η αιματοβαμμένη σύγκρουση κλιμακώνεται

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η αιματοβαμμένη σύγκρουση κλιμακώνεται

Η αγωνία της μάνας για να σωθεί με το παιδί της από τις βόμβες του ουκρανικού στρατού (χτες στη Χορλίβκα)
Η αγωνία της μάνας για να σωθεί με το παιδί της από τις βόμβες του ουκρανικού στρατού (χτες στη Χορλίβκα)
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Αλλη μια μέρα που κυλάει το αίμα του ουκρανικού λαού στις ανατολικές επαρχίες της χώρας ήταν και η χτεσινή, καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου κατά κατοικημένων περιοχών, κυρίως στα περίχωρα του Ντονέτσκ. Οπως αναφέρουν οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, 36 φορές παραβιάστηκε, από το βράδυ της Πέμπτης ως το πρωί της Παρασκευής, η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ -που στην ουσία έχει μείνει στα χαρτιά-, με σφοδρά πυρά στις κωμοπόλεις Γκορλόφκα, Σπάρτακ, Λοζοβόγιε, Καλινόφκα, Ζαΐτσεβο, Γκολμόφσκι, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι δύο. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε τον τραυματισμό άλλων 10 στρατιωτών σε μάχες, σε αυτό που ονομάζει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Στο κλίμα αυτό που δείχνει κλιμάκωση των επιθέσεων, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έκανε λόγο για την τακτική της Ρωσίας, που «αφού δοκίμασε το λεγόμενο υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία, τώρα θα επιχειρήσει να αλλάξει τακτική και να υπονομεύσει τη σταθερότητα της Ουκρανίας από τα μέσα». Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι ενισχύεται η αμυντική ικανότητα της χώρας του με οχυρωματικά έργα στη ζώνη αντιπαράθεσης και στα εξωτερικά σύνορα της χώρας, δηλαδή αυτά της Ρωσίας.
Σε άλλες παράλληλες εξελίξεις, στην Οδησσό, που πλέον διοικείται από τον πρώην Πρόεδρο της Γεωργίας Μικαήλ Σαακασβίλι (που διορίστηκε κυβερνήτης αφού πήρε την ουκρανική υπηκοότητα), διεξάγεται έρευνα για δύο εκρήξεις, χτες τα ξημερώματα, σε μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες που έφεραν, όπως είπαν οι αρχές, «πατριωτικά συνθήματα». Επίσης, επίθεση στο ρωσικό προξενείο στο Χάρκοβο σημειώθηκε χτες, όπου βανδαλίστηκαν σύμβολα και υπήρξαν υλικές ζημιές, ζήτημα για το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απαίτησε από τις ουκρανικές αρχές να διενεργήσουν έρευνες για την ταυτότητα των δραστών.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, είναι το γεγονός ότι χτες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους όλοι οι επικεφαλής της λεγόμενης επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της, Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ απείλησε και πάλι ότι η χώρα του θα σταματήσει να εξυπηρετεί το τεράστιο εξωτερικό χρέος της, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωσή του, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο είναι αναγκασμένο να καλύπτει τις ανάγκες του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ