Γράφει 0 2310net //
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θόλωσε. Φρόντισε γι’ αυτό η ίδια η κυβέρνηση που το οργάνωσε. Την ώρα που ο λαός υποτίθεται ότι σκέπτεται πως θα τοποθετηθεί πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση των δανειστών (όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε), ο ίδιος ο πρωθυπουργός στέλνει νέες προτάσεις, ζητάει περισσότερα χρήματα, δεσμεύεται για μέτρα και τονίζει ότι βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στην ουσία ακυρώνει, πριν ακόμα γίνει, το ίδιο το δημοψήφισμα.
Ωστόσο, το δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά του θα λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της εξοντωμένης κοινωνίας.
Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα μοιάζει πια ανούσιο αφού ήδη υπάρχει η υπογραφή της κυβέρνησης κάτω από κείμενα με μέτρα. Αυτό ήδη το έχει αποδεχτεί το μεγαλύτερο μέρος των «ΟΧΙ», το κατάπιε. Καταλήγει στο ΟΧΙ ως αντι-ΝΑΙ. Ως άρνηση αυτού που υποστηρίζουν οι «από ‘κει» και κυρίως ως άρνηση των ίδιων των «από ΄κει». Όπως και να το κάνουμε όταν ο Άνθιμος, ο Καμίνης, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Σταύρος και η υπόλοιπη dream-team είναι λογικό να δημιουργούνται αντανακλαστικά που οδηγούν σε μια συμβολική ψήφο άρνησης.
Οι κοινωνίες και οι συνειδήσεις όμως προχωρούν και εξελίσσονται διαλεκτικά και η υπέρβαση απαιτεί άρνηση της άρνησης.