19 Ιουλ 2015

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Παρεμβάσεις με πρώτο στόχο την Ενέργεια

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Παρεμβάσεις με πρώτο στόχο την Ενέργεια



Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Νούλαντ στα Σκόπια. Ενα 24ωρο μετά την επίσκεψή της, ανακοινώθηκε, ως διά μαγείας, η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές του 2016...
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Νούλαντ στα Σκόπια. Ενα 24ωρο μετά την επίσκεψή της, ανακοινώθηκε, ως διά μαγείας, η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές του 2016...
Στο επίκεντρο του έντονου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ και της ΕΕ παραμένουν σταθερά τα δυτικά Βαλκάνια, καθώς επιχειρείται να «θωρακιστούν» πολιτικά, οικονομικά, ενεργειακά και στρατιωτικά, ώστε να λειτουργήσουν ως ανάχωμα απέναντι στα σχέδια της Ρωσίας για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής που ασκεί στην περιοχή (π.χ. Σερβία, ΠΓΔΜ).
Ετσι κι αλλιώς από το 1991 έτος διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, η Γερμανία και οι ΗΠΑ διαγκωνίστηκαν για τη μοιρασιά σφαιρών επιρροής στα Βαλκάνια. Αναγνωρίζοντας η Γερμανία τις Κροατία και Σλοβενία ως ανεξάρτητα κράτη τα οποία είχαν αποσχιστεί με πόλεμο από την ενιαία Γιουγκοσλαβία, οι ΗΠΑ επενέβησαν στην περιοχή, διατρανώνοντας ότι αυτές θα έχουν το πάνω χέρι. Ετσι, εκτός από τις μεταξύ τους αντιθέσεις έκοβαν από τη Ρωσία ζωτικό οικονομικό χώρο, δημιουργώντας ένα κουβάρι ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με θύματα και πολέμων ακόμη τους λαούς.
Οι αστικές τάξεις των βαλκανικών κρατών βεβαίως έταζαν από τότε καπιταλιστικούς παραδείσους, άλλωστε αυτές είναι οι ωφελημένες. Αλλά «ειρήνη» και «ευημερία» για τους αστούς σημαίνει δύσκολη ζωή για τα λαϊκά στρώματα με μπόλικη εργασιακή ανασφάλεια, καθημερινό, αδυσώπητο αγώνα για επιβίωση.
Σήμερα, λοιπόν, η πραγματικότητα διαμορφώνεται επίσης εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ τα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν ξανά το «δίλημμα» της επίπλαστης ειρήνης των καπιταλιστών, ενώ αντιμετωπίζουν και κίνδυνο ενός πολέμου. Π.χ. με τη μορφή ασύμμετρης απειλής από τα «θερμοκήπια» τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που ήδη λειτουργούν στην περιοχή και προ ημερών απείλησαν με επιθέσεις τις χώρες της περιοχής με πρώτη... τη Σερβία! Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν μέσω διαδικτύου στα μέσα της βδομάδας, οι πληρωμένοι φονιάδες - όργανα των ιμπεριαλιστών που αιματοκυλούν τους λαούς στο όνομα τάχα του ισλάμ, οι απειλές ήταν σαφέστατες: «Χαρείτε Βαλκάνιοι, πλησιάζουν καλύτερες μέρες! Είμαστε το ισλαμικό χαλιφάτο!» Στο βιντεοσκοπημένο τους μήνυμα, εκτόξευσαν απειλές πρώτα κατά της Σερβίας (που «συμπτωματικά» εξακολουθεί να γλυκοκοιτάζει το σχέδιο της Ρωσίας για τη δημιουργία του λεγόμενου «Τουρκικού» και «Ελληνικού» αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη) και κατά της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, του Κοσσυφοπεδίου...
Η υπόθεση θυμίζει μέρες δεκαετίας '90, όταν τριγύριζαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη οι «Μουτζαχεντίν» ισλαμιστές μισθοφόροι από τις χώρες του Κόλπου και στηνόταν από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες η οργάνωση των Κοσσοβάρων Αλβανών του ΟΥΤΣΕΚΑ.
Σαν την αλεπού στο παζάρι...
Σε αυτό το κλίμα θα πρέπει κανείς να δει την περιοδεία που έκαναν από το περασμένο Σαββατοκύριακο έως περίπου τα μέσα της περασμένης βδομάδας τρεις σημαντικοί Δυτικοί αξιωματούχοι: Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, (ιδιαίτερα γνωστή από το βρώμικο ρόλο της στην περίπτωση της Ουκρανίας), ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Νορβηγός ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Βεβαίως, είχε προηγηθεί επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αν. Μέρκελ. Γι' αυτήν την επίσκεψη είχαμε γράψει αναλυτικά στις 11/7/2015 στο «Ριζοσπάστη».
Ολοι τους «παρήλασαν» στα Δυτικά Βαλκάνια κρατώντας πότε καρότο και πότε μαστίγιο. Και μοίρασαν υποσχέσεις για «στήριξη» στις φιλοδοξίες των κατά τόπους αστών για ένταξη των χωρών τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Και κούνησαν απειλητικά το δάκτυλο σε όλους όσοι φλερτάρουν ακόμη και με την ιδέα μίας πιθανής συνεργασίας με τη Ρωσία ιδιαίτερα στο πεδίο της Ενέργειας (πηγών και οδών...).
Συμπτωματικά (;) παράλληλα με την περιοδεία των Δυτικών αξιωματούχων, δεν πέρασε απαρατήρητο και το πέρασμα του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, που σαν πλασιέ αστών και ιμπεριαλιστών, ανακάτεψε και αυτός με τη σειρά του τη βαλκανική «σούπα», φθάνοντας μέχρι του σημείου να τάξει στους Κοσσοβάρους ντε φάκτο αναγνώριση του προτεκτοράτου και στήριξη της Αθήνας στους στόχους χωρών της περιοχής για ένταξη σε ΕΕ ή και ΝΑΤΟ...
Ο «Δημοκρατικός Χάρτης» της Νούλαντ
Πιο ξεχωριστή από όλους όμως ήταν αναμφισβήτητα η παρέμβαση της Αμερικανίδας Βικτόρια Νούλαντ. Η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσφερε στους ηγέτες της περιοχής ένα καλά ανακατεμένο κοκτέιλ «προτροπών και απειλών», πραγματοποιώντας περιοδεία σε Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Αλβανία.
Το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε ήταν πιο ξεκάθαρο στην αρχή της περιοδείας της, συμμετέχοντας στο «10ο Φόρουμ Κροατίας» στο Ντουμπρόβνικ, όπου παρουσίασε το ακόλουθο τρίπτυχο καλώντας τα Δυτικά Βαλκάνια:
  • α) «Να ολοκληρώσουν το δημοκρατικό χάρτη της περιοχής αλλάζοντας σελίδα σε παλιά μίση».
  • β) «Να επιτρέψουν την έναρξη της ευημερίας και ανάπτυξης μέσω σύνδεσης χωρών της περιοχής με νέους δρόμους, σιδηροδρομικούς άξονες, λιμάνια και υποδομές στην Ενέργεια».
  • γ) «Να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να γίνουν τα Δυτικά Βαλκάνια απαγορευμένη ζώνη για τις σημερινές απειλές, του βίαιου εξτρεμισμού, της διαφθοράς, της εγκληματικότητας... και ολιγαρχών που έρχονται με δώρα για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα δικά σας!»
Η Νούλαντ μιλώντας στο Ντουμπρόβνικ επισήμανε τα ακόλουθα δεδομένα: 1) Τις τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που είναι μέλη του ΝΑΤΟ (Αλβανία, Κροατία, Σλοβενία). 2) Τις δύο χώρες που είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (Κροατία, Σλοβενία). 3) Τις τέσσερις χώρες που έχουν υπογράψει ενεργές Συμφωνίες Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία). 4) Τις τρεις χώρες της περιοχής που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ (Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Βοσνία - Ερζεγοβίνη).
Στόχος η Ενέργεια
Το τι εννοούσε η Νούλαντ με τον «δημοκρατικό χάρτη» της περιοχής το αποκάλυψε χωρίς περιστροφές: «Οσο διπλασιάζουμε τις προσπάθειες για ανάπτυξη σε όλη την περιοχή, τόσο πρέπει να παραμείνουμε άγρυπνοι φρουροί των δημοκρατικών αξιών: το ελεύθερο εμπόριο, τις ελεύθερες αγορές και τους ελεύθερους λαούς!» Δημοκρατία για την Νούλαντ είναι το δίκαιο των «ελεύθερων αγορών», ώστε να αλυσοδένεται στην ολοένα πιο βαθιά εκμετάλλευση των μονοπωλίων η εργατική τάξη.
Η Νούλαντ, κάνοντας ακολούθως ένα λογικό «άλμα» σύνδεσε τη «δημοκρατία» των μονοπωλίων με την πραγματική ατζέντα της περιοδείας της στην περιοχή: Τον έλεγχο των πηγών και οδών Ενέργειας από τα δυτικά μονοπώλια σε βάρος των ανάλογων σχεδίων της Ρωσίας. Οχι βεβαίως προς όφελος των λαών, αλλά προς όφελος των πολυεθνικώ.
Είπε: «Συνεργαζόμαστε στενά με τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς και τον Ενεργειακό Επίτροπο Αρίας Κανέτε για να προωθήσουμε τα κρίσιμα ενεργειακά σχέδια που θα μετατρέψουν την περιοχή σε ενεργειακό πόλο ισχύος για όλη την κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο κροατικό νησί Κρκ». Η αναφορά της Νούλαντ στο έργο-κλειδί για το σταθμό υγροποιημένου αερίου στο νησί Κρκ δεν έγινε τυχαία, αφού είναι στρατηγικής σημασίας για τις διασυνδέσεις αερίου Βορρά - Νότου στην Κεντροανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς με αυτό θα συνδεθούν οι σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κροατία και την Πολωνία.
Πέρα από τα μαθήματα «δημοκρατίας» και «μάχης κατά της διαφθοράς», λοιπόν, που μοίρασε η Νούλαντ σε όλη την περιοχή, ήταν και οι πιέσεις για λογαριασμό των δυτικών ενεργειακών μονοπωλίων έναντι της Ρωσίας... Αυτός ήταν ο βασικός στόχος της επίσκεψης και όχι τα «περιτυλίγματα» όπως η υποστήριξη στην ευρω-ατλαντική πορεία των χωρών...
Η ίδια έθεσε το εξής δίλημμα απροκάλυπτα: «Με τις σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας σε νότια και ανατολική Ευρώπη, αυτή η περιοχή ισορροπεί. Είτε θα ολοκληρώσει τη δουλειά που κάναμε την τελευταία 20ετία σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη (σ.σ. ανατροπές "ενοχλητικών" κυβερνήσεων, πολέμους...) με σοφές αποφάσεις γενναίων ηγετών και λαών ή η περιοχή θα ξαναπέσει στους κινδύνους του μίσους και των εξωτερικών επεμβάσεων!».
Προς τα πού θα γείρει η ζυγαριά των ανταγωνισμών Δύσης - Ρωσίας σε σχέση με τις στρατηγικές πηγές και οδούς Ενέργειας δεν είναι σαφές. Το σίγουρο είναι πως θα στιγματίσει το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Γι' αυτό και οι λαοί θα πρέπει να επαγρυπνούν και να είναι σε ετοιμότητα να αντιπαλέψουν σχέδια που επεξεργάζονται σε βάρος τους οι ιμπεριαλιστές.

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ