19 Ιουλ 2015

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Σταθερά στις προτεραιότητές τους η «αξιοποίηση» της Ουκρανίας

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Σταθερά στις προτεραιότητές τους η «αξιοποίηση» της Ουκρανίας

Τη βδομάδα που πέρασε έγινε ένα επιχειρηματικό Φόρουμ και ένας «Διάλογος για την ενεργειακή ασφάλεια»

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός απολαμβάνει τη συμμετοχή του στο «1ο Αμερικανο-ουκρανικό Επενδυτικό Φόρουμ»...
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός απολαμβάνει τη συμμετοχή του στο «1ο Αμερικανο-ουκρανικό Επενδυτικό Φόρουμ»...
Το «1ο Αμερικανο-ουκρανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (13 Ιούλη) στην Ουάσινγκτον ανέδειξε γιατί η κατάσταση στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα εξακολουθεί να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ. Οπως φυσικά και την προτεραιότητα που δίνει στη συνεργασία της με τα αμερικανικά μονοπώλια η μερίδα της αστικής τάξης που σήμερα κυριαρχεί στην Ουκρανία.
Πρωταρχικά βεβαίως τις ΗΠΑ τις ενδιαφέρει η γεωστρατηγική σημασία της Ουκρανίας, ως κράτος σύνορο με τη Ρωσία και ουσιαστικά με την Ευρασία. Γι' αυτό και στην Ουκρανία διασταυρώνονται τα πυρά ΗΠΑ - Ρωσίας, σε μικρότερο βαθμό Γερμανίας - Ρωσίας, με δεδομένη την επιδίωξη των αμερικανικών μονοπωλίων για δράση στην Ευρασία, αλλά και των ρωσικών στην Ευρώπη και βεβαίως στις εκατέρωθεν υπονομεύσεις στους ίδιους χώρους που εκδηλώνονται μεταξύ τους οξύτατοι ανταγωνισμοί.
Στη συνάντηση υπολογιζόταν ότι θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι 150 αμερικανικών εταιρειών ενώ, όπως επισημαίνει η επίσημη ιστοσελίδα της ουκρανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ (επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής στο Φόρουμ) έφτασε στις ΗΠΑ για να αναδείξει:
- Την αποφασιστικότητα της σημερινής ουκρανικής ηγεσίας να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή την παράδοση τομέων κρατικής ιδιοκτησίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Βεβαίως αυτή η κρατική ιδιοκτησία στα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης και της εργατικής εξουσίας, επειδή ακριβώς ήταν κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή ιδιοκτησία των εργαζομένων, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες όχι μόνο κάλυπταν βασικές τους ανάγκες αλλά και διακρίθηκαν σε μια σειρά στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.
- Τις αλλαγές που προωθούνται στο φορολογικό σύστημα της χώρας, εισάγοντας νέα κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών, δηλαδή φοροαπαλλαγές και άλλες στοχευμένες «διευκολύνσεις» για μονοπώλια που ενδιαφέρονται να εδραιώσουν την παρουσία τους στην «καρδιά» της Ευρώπης, μια χώρα με μεγάλο δίκτυο αγωγών μεταφοράς ενέργειας και άλλες «χρήσιμες» υποδομές. Ηδη, στα τέλη της εβδομάδας ξεκίνησε η συζήτηση νομοσχεδίων που ο Γιάτσενιουκ εξήγησε πως θα συμβάλουν καθοριστικά στη δράση επενδυτών.
- Τη σημασία που το Κίεβο δίνει στην «καταπολέμηση της διαφθοράς», μοιράζοντας υποσχέσεις για μεγαλύτερη «διαφάνεια» και «υγιή επιχειρηματικότητα», διασφάλιση δηλαδή συνθηκών που αντικειμενικά ευνοούν τις ισχυρότερες μερίδες του κεφαλαίου και προϋποθέτει η συγκέντρωση του κεφαλαίου, νομοτελειακή διαδικασία στην οποία επενδύουν πολλά μονοπώλια για να «σπρώξουν» λιμνάζοντα κεφάλαια και να διασφαλίσουν (αν όχι αναβαθμίσουν) τη θέση τους στην εποχή μετά την κρίση. Φυσικά, οι διακηρύξεις περί «καταπολέμησης της διαφθοράς» σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ακυρώσουν τέτοια φαινόμενα σύμφυτα με τον ίδιο τον καπιταλισμό.
Ομιλητές και σχέδια
Διαβάζοντας κανείς το πρόγραμμα του Φόρουμ, το μάτι του θα πέσει στα ονόματα των συντονιστών: Τζορτζ Σόρος και Ντέιβιντ Ρουμπινστάιν.
Ο πρώτος, πασίγνωστος για το «φιλανθρωπικό έργο» του αλλά και τα «ευαγή ιδρύματα» που συν τοις άλλοις αξιοποιούν ιστοσελίδες ανάλυσης και γνώμης για να προωθήσουν μια σειρά μονοπωλιακά σχέδια. Μαζί βεβαίως με τις κινήσεις του σε επενδύσεις χρηματικού κεφαλαίου που ενίοτε ενισχύει ή πασχίζει να υπονομεύσει καπιταλιστικές οικονομίες με τις ανάλογες βεβαίως πολιτικές διαπλοκές του.
Ο δεύτερος, διακεκριμένος κι αυτός μεγαλοεπιχειρηματίας, επικεφαλής του ομίλου «Carlyle» που ασχολείται με την αξιοποίηση ακινήτων (ειδικά για Υποδομές, Ενέργεια και ΑΠΕ), την κατάρτιση «στρατηγικών παγκόσμιας αγοράς» αλλά και την παροχή συμβουλών για «επενδυτικές λύσεις».
Με λίγα λόγια, στο Φόρουμ εξασφαλίστηκε η παρουσία πρωτοκλασάτων εκπροσώπων τμημάτων της αμερικανικής πλουτοκρατίας, αλλά και διεθνών κολοσσών που ειδικεύονται στον εντοπισμό επενδυτικών ευκαιριών σε όλο τον παγκόσμιο χάρτη. Μάλιστα, ο όμιλος «Carlyle» στην ιστοσελίδα του επισημαίνει ότι διαθέτει βαθιά γνώση στρατηγικών κλάδων, όπως η αεροδιαστημική, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η άμυνα.
Αναλυτικά υλικά ή άλλα στοιχεία για τις συζητήσεις στο Φόρουμ δεν έγιναν γνωστά, όπως συμβαίνει σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις.
Ωστόσο, αλιεύοντας σκόρπια δημοσιεύματα φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών τραβά και ο τομέας της αγροτικής παραγωγής στην Ουκρανία (που μην ξεχνάμε ότι παλιότερα λεγόταν «σιτοβολώνας της Ευρώπης»).
Ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Ολεξιι Παβλένκο, αποκάλυψε ότι αμερικανικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να προμηθεύσουν την Ουκρανία με αγροτικά μηχανήματα αξίας 1 δισ. δολαρίων.
Αλλα ρεπορτάζ κατέγραφαν ότι η ουκρανική κυβέρνηση επρόκειτο να παρουσιάσει στο Φόρουμ σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών έργων στις νότιες επαρχίες αλλά και την κατασκευή λιμενικών υποδομών, σε μια προοπτική ενίσχυσης των εξαγωγών.
Το «ενδιαφέρον» Αμερικανών φαίνεται ότι τραβά, μεταξύ άλλων, η ουκρανική περιφέρεια Μικολάιβ, στο νότο, που «βρέχεται» από τη Μαύρη θάλασσα και συν τοις άλλοις αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό αλλά και διαμετακομιστικό κέντρο (διαθέτει πολύ σημαντικές λιμενικές εγκαταστάσεις). Και βεβαίως γεωστρατηγικό σημείο στη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα, στην περιοχή δραστηριοποιούνται ήδη σήμερα ουκρανικές εταιρείες που συνεργάζονται με πάρα πολλές χώρες, ενώ οι κλάδοι που ξεχωρίζουν για την ανάπτυξή τους εκεί είναι η ναυπηγοεπισκευή και η μεταλλουργία.
«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»
Ασφαλώς, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο κλάδος της ενέργειας. Μιλώντας ανοιχτά, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ κάλεσε «τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να συμμετάσχουν σε μια ευρείας κλίμακας ιδιωτικοποίηση ουκρανικών κρατικών εταιρειών». Επισήμανε ότι ήδη έχουν περάσει μια σειρά αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας και άλλους κρίσιμους κλάδους και δεσμεύτηκε: «Η Σεντρενέργκο, που είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία, μια σειρά χημικά εργοστάσια και διάφοροι διαχειριστές του δικτύου παραγωγής ηλεκτρισμού θα ιδιωτικοποιηθούν σε εντελώς διαφανή και ανταγωνιστική βάση».
Στο μεταξύ, μια μέρα μετά το Φόρουμ, δηλαδή την Τρίτη 14 Ιούλη, έγινε το 5ο «Αμερικανο-ουκρανικό Φόρουμ για την Ενεργειακή Ασφάλεια».
Σε αυτό προέδρευσε ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής των διεθνών ενεργειακών υποθέσεων του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Αμος Χοχστάιν, και ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Βολόντιμιρ Ντεμτσίσιν.
Σύμφωνα με το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη συνάντηση πήραν μέρος στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, της USAID (του γνωστού παραμάγαζου της CIA που ανοίγει δρόμο για τις αμερικανικές μπίζνες), της «Νάφτογκαζ» (της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας) και της «Ενεργοατόμ», της κρατικής ουκρανικής εταιρείας που ασχολείται με την πυρηνική ενέργεια. «Οι Αμερικανοί και Ουκρανοί εκπρόσωποι συζήτησαν την πρόοδο που έχει γίνει στην Ουκρανία στις μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα, όπως και την κρίσιμη ανάγκη για την εγγύηση της ασφάλειας των προμηθειών μέσα από τη διαφοροποίηση των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου. Συζήτησαν ακόμα τη βοήθεια των ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας, τον εγχώριο τομέα αερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το επενδυτικό κλίμα», ανέφερε το ίδιο δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ασφαλώς, την Ουάσινγκτον δεν ενδιαφέρουν μόνο οι επιχειρηματικές επενδύσεις στην ίδια την Ουκρανία, αλλά και το πώς η «αξιοποίηση» της θέσης και του μεγάλου δικτύου αγωγών της χώρας μπορεί να χρησιμεύσουν για τη διάνοιξη νέων ενεργειακών διαδρομών μεταξύ Ασίας - Ευρώπης και όχι μόνο. Από τις οποίες «διαδρομές» δεν εξαρτάται απλά η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών δεκάδων αγορών και επιχειρηματικών κολοσσών, αλλά και το μέλλον μιας σειράς γεωπολιτικών ισορροπιών, σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Γι' αυτό και η «κόντρα» με επίκεντρο την Ουκρανία έχει και μεγάλο βάθος και μακρύ μέλλον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ