9 Ιουλ 2015

ΒΡΕΤΑΝΙΑ «Μαχαίρι» σε κοινωνικές δαπάνες

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Μαχαίρι» σε κοινωνικές δαπάνες
Αναγγελίες του υπουργού Οικονομικών


ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Αναδιαρθρώσεις στο φορολογικό σύστημα, μεγάλες περικοπές κοινωνικών δαπανών και αυξήσεις-ψίχουλα στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και στους νέους άνω των 21 ετών ανήγγειλε χτες, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, παρουσιάζοντας ένα πενταετές πακέτο φορολογικών και οικονομικών μέτρων, με γνώμονα τη «λογική» αύξησης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων...
«Χρυσώνοντας το χάπι» του νέου σφιξίματος της ζώνης, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ονόμασε τη νέα καταιγίδα ορισμένων μέτρων που αφορούν τις αναιμικές αυξήσεις στον κατώτατο ωρομίσθιο σαν... «μέτρα για ένα βιώσιμο μισθό». Οπως είπε, το κατώτατο ωρομίσθιο, που σήμερα ανέρχεται σε 6,5 στερλίνες για εργαζόμενους άνω των 21 ετών, θα φτάσει, με το σταγονόμετρο, τις 9 στερλίνες το 2020.
Επιπλέον, ανακοίνωσε αύξηση φορολογίας για μεσαία εισοδήματα άνω των 43.000 στερλινών, κατάργηση του φόρου κληρονομιάς για ακίνητα έως 1.000.000 στερλινών (ώστε να ωφεληθεί κυρίως η μεσαία τάξη), κατάργηση και περιορισμός επιδομάτων και υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας ύψους 12 δισεκατομμυρίων στερλινών, πάγωμα των επιδομάτων ενηλίκων εργαζομένων (πλην του επιδόματος γάμου και αυτού που αφορά άτομα με αναπηρίες), κατάργηση του στεγαστικού επιδόματος για ανήλικους έως 21 ετών, κατάργηση των φοιτητικών υποτροφιών για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 42.000 στερλίνες και αντικατάστασή της από του χρόνου (2016-'17) με τραπεζικά δάνεια. Ανακοίνωσε, επίσης, μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 18% ως το 2020, διατήρηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ για την επόμενη πενταετία, μισθολογική αύξηση μόλις 1% στους δημόσιους υπαλλήλους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μείωση φόρου για ετήσια εισοδήματα έως 20.000 στερλίνες, κατάργηση ΚΤΕΟ για νέα αυτοκίνητα ηλικίας έως 4 ετών από 3 που ισχύει σήμερα, ατομικό ετήσιο αφορολόγητο εισόδημα έως 11.000 στερλίνες. Περιόρισε ακόμη τις φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρου σε οικογένειες έως δύο παιδιά (με εξαίρεση δίδυμα και τρίδυμα...).
Ολα τα παραπάνω ο Βρετανός υπουργός τα δικαιολόγησε ως «απαραίτητα», λέγοντας ότι η χώρα «εξακολουθεί να δαπανά πάρα πολλά και να δανείζεται ακόμη περισσότερα» και πως εάν δε νοικοκυρευτούν οι δαπάνες, η Βρετανία θα αντιμετωπίσει προβλήματα «ανάλογα με της Ελλάδας»...
Βουλευτές άλλων αστικών κομμάτων επέκριναν τα μέτρα του υπουργού Οικονομικών, εξυπηρετώντας τις δικές τους σκοπιμότητες.
Αρχισε χτες η 24ωρη απεργία στο μετρό
Περίπου 20.000 εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων για 24ωρη απεργία, που την ξεκίνησαν λίγο μετά τις 18.00 χτες το απόγευμα (τοπική ώρα). Διαμαρτύρονται για τα σχέδια της διοίκησης της εταιρείας να τους δώσει αυξήσεις-ψίχουλα για τις νυχτερινές βάρδιες που θα κληθούν να κάνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι από τις 12 Σεπτέμβρη, τις Παρασκευές και τα Σάββατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ