21 Αυγ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μάχες, διπλωματία και ΝΑΤΟική προετοιμασία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες, διπλωματία και ΝΑΤΟική προετοιμασία



Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στη γραμμή αντιπαράθεσης με τους πολιτοφύλακες
Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στη γραμμή αντιπαράθεσης με τους πολιτοφύλακες
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Συνεχίστηκαν χτες οι σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τα λεγόμενα εθελοντικά τάγματα, όπου δρουν Ουκρανοί και ξένοι φασίστες, και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε την απώλεια 4 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 14, χωρίς να προσδιορίζει τα σημεία των μαχών.
Από την πλευρά τους, οι πολιτοφυλακές ανακοίνωσαν ότι καυτό σημείο συγκρούσεων είναι η πόλη του Τελμάνοβο, κοντά στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ντονέτσκ βόρεια της Μαριούπολης, ενώ επίσης αποκάλυψαν ότι η αντικατασκοπεία τους εντόπισε τα σημεία των ουκρανικών δυνάμεων από όπου χτυπήθηκαν κατοικημένες περιοχές στη Μαριούπολη, που στη συνέχεια προβοκατόρικα αποδόθηκε η ευθύνη στους πολιτοφύλακες.
Παράλληλα με τη στρατιωτική αντιπαράθεση συνεχίζονται και τα διπλωματικά παζάρια. Ετσι, χτες, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο συνάντηση διπλωματών εμπειρογνωμόνων (στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών) του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία). Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που δίνουν οι διπλωμάτες, υπήρξε «μια εποικοδομητική συζήτηση και μελετήθηκαν ζητήματα σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ουκρανία». Φυσικά, αυτό το ζήτημα, όπως και η εφαρμογή της λεγόμενης εκεχειρίας του Μινσκ από το Φλεβάρη του 2015, είναι σημεία τριβής στην εξελισσόμενη αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, έκφραση της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης.
Εξάλλου, τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των ηγετών των Γερμανίας, Γαλλίας και Ουκρανίας, Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Πέτρο Ποροσένκο αντίστοιχα, όπου όμως δεν έχει προσκληθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν.
Συνεχίζεται η στρατιωτική προετοιμασία
Το πολεμικό κλίμα ζεσταίνεται επικίνδυνα και από το γεγονός ότι συνεχίζονται ως τις 13 Σεπτέμβρη τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ειδικά των αερομεταφερόμενων δυνάμεων που η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί προετοιμασία για υποστήριξη μιας μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Στα γυμνάσια αυτά, με την επωνυμία «Ταχεία Απάντηση 2015», συμμετέχουν πάνω από 4.800 στρατιώτες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα συνδυασμένα γυμνάσια στην Ευρώπη από το τέλος του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου, με στόχο τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ και τα οποία θα ολοκληρωθούν με τη ρίψη άνω των 1.000 αλεξιπτωτιστών σε βάσεις στη Γερμανία και τη Βουλγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ