11 Σεπ 2015

Κριτήριο ψήφου η κατάσταση στην Παιδεία

Κριτήριο ψήφου η κατάσταση στην Παιδεία
Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας, σημαίνοντας την έναρξη ακόμα μιας χρονιάς με τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία και με τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγκομαχούν για να συμπληρώσουν τη μόρφωση των παιδιών τους εκτός σχολείων. Η εικόνα της έναρξης και της λειτουργίας των σχολείων με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο από την εικόνα που υπήρχε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι προσδοκίες των γονιών για τη μόρφωση των παιδιών τους διαψεύδονται. Ομως, έχουν τη δυνατότητα να δώσουν την απάντησή τους στις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, ενισχύοντας το ΚΚΕ, δίνοντας δύναμη στον αγώνα τους για όλα όσα δικαιούνται οι μαθητές στον 21ο αιώνα.
***
Οι τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι και φέτος το χαρακτηριστικό της έναρξης της σχολικής χρονιάς, με τις κενές θέσεις να προσεγγίζουν τις 25.000 και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ομολογεί ότι θα καλυφτεί μόλις ένα μέρος αυτών των κενών, με αναπληρωτές που θα πάνε στα σχολεία μετά από ένα μήνα, ενώ ένας αριθμός κενών δεν πρόκειται να καλυφτεί καθόλου. Το ίδιο έγινε και πέρσι. Υπήρξαν σχολεία που από την αρχή μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς δε λειτούργησαν με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς τους. Υπήρξαν μαθητές που δε διδάχθηκαν ποτέ κάποια μαθήματα. Το ίδιο θα γίνει και φέτος. Τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας αναλώνονται σε συζητήσεις λογιστικού τύπου γύρω από τον αριθμό των αποσπάσεων και των προσλήψεων των αναπληρωτών, όμως έχουν κάνει γαργάρα το γεγονός ότι για άλλη μια χρονιά έχουμε χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών και μηδενικές προσλήψεις. Με θράσος, μάλιστα, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «αφετηρία κάθε σκέψης πρέπει να είναι η εγκριθείσα χρηματοδότηση»! Εχει πάψει, δηλαδή, να είναι αφετηρία οι ανάγκες των σχολείων και των μαθητών!
***
Και τα κενά εκπαιδευτικών δεν είναι το μόνο πρόβλημα με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωπα τα σχολεία στο άνοιγμά τους. Η καθαριότητα είναι ερωτηματικό πώς θα αντιμετωπιστεί, αφού βρίσκονται στον αέρα οι συμβάσεις 8.500 καθαριστριών και καθαριστών των σχολείων, που για πάνω από 12 χρόνια ζουν σε καθεστώς ομηρίας, εκβιασμών και ψεύτικων υποσχέσεων διαχρονικά απ' όλες τις κυβερνήσεις. Η συντήρηση των σχολικών κτιρίων που βρίσκεται στην ευθύνη των δήμων, είναι επίσης προβληματική. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που φέρνει, καταγγέλλοντας αυτή την κατάσταση, ο δήμαρχος Πάτρας, που σημειώνει: «Με την απαγόρευση των αντικαταστάσεων των κενών στο προσωπικό του Δήμου που συνταξιοδοτούνται, φτάσαμε στο σημείο από 80 άτομα εξειδικευμένων εργαζομένων για τη συντήρηση 190 σχολείων το 2009, να έχουν απομείνει μόνο 15 άτομα το 2015 για 267 σχολεία του νέου Δήμου Πάτρας»! Οσο για τους αντισεισμικούς ελέγχους... αυτοί έχουν παγώσει από καιρό. Επιπλέον, τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επισκευαστικές ανάγκες των σχολείων έχουν μειωθεί πάνω από 70%, ενώ μειωμένα κατά 60% είναι και τα κονδύλια προς τις σχολικές επιτροπές των δήμων για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (απορρυπαντικά καθαριότητας, αναλώσιμα είδη, φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση).
***
Πρόσφατα, το ΚΚΕ είχε φέρει προτάσεις στη Βουλή για την Παιδεία και ανάμεσά τους για τη διαγραφή χρεών των σχολείων προς τις ΔΕΚΟ (ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, θέρμανση), όμως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (μαζί και αυτοί που έφυγαν και έφτιαξαν τον ΣΥΡΙΖΑ 2) - ΑΝΕΛ τις αρνήθηκε!
Κανένας γονιός και εκπαιδευτικός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση. Μόνο στο δρόμο της οργάνωσης, του αγώνα και της διεκδίκησης μπορούν να υπάρχουν αποτελέσματα. Στην εποχή μας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να μορφώνονται ολοκληρωμένα και ολόπλευρα, σε ένα σχολείο που μπορεί να τους παρέχει τα πάντα, να αναπτύσσει τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους, να είναι πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μορφώνονται εξίσου όλα τα παιδιά κι όχι να πετιούνται πρόωρα στο μεροκάματο και στα ψίχουλα της μαθητείας. Γι' αυτό, όλα όσα ζούνε από τη μία και όλα όσα δικαιούνται από την άλλη γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, πρέπει να γίνουν κριτήριο και για τους αγώνες τους και για την ψήφο τους στις 20 Σεπτέμβρη. Πρέπει να γίνουν κριτήριο για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ