28 Οκτ 2015

Με τη «φωνή» των μεγαλοαγροτών

Με τη «φωνή» των μεγαλοαγροτών


Καθώς οι μικρομεσαίοι αγρότες «ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό, πληθαίνουν οι παρεμβάσεις ορισμένων «αγροτοσυνδικαλιστών» που πρωτοστατούν σε «σχήματα» αλλότρια προς τα πραγματικά συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ξεκληρίζεται κυριολεκτικά από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ.
Μια τέτοια περίπτωση είναι ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Χρήστος Γκόντιας, ο οποίος έδωσε συνέντευξη ...στους «New York Times» και πρότεινε «ισοδύναμα» για να μειωθούν οι συνέπειες του τρίτου μνημονίου στους αγρότες. Ποια ήταν αυτά; Να υπολογίζονται ως «αγρότες» όσοι έχουν το 70% του εισοδήματός τους από αγροτικές εργασίες. Σήμερα, το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 35% και η κυβέρνηση συζητάει να το ανεβάσει στο 50%. Ο αγροτοσυνδικαλιστής ισχυρίζεται ότι με την πρόταση που κάνει, «ο αριθμός των αγροτών στην Ελλάδα θα περιοριζόταν στις 150.000 από τις 900.000 που είναι σήμερα».
***
Επομένως, η «λύση» που προτείνει στα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς, είναι να επιταχυνθούν τα μέτρα που πετάνε εκτός παραγωγής τους μικρούς, οι οποίοι, επειδή δεν τα βγάζουν πέρα από την ενασχόληση με τη γη, αναγκάζονται να κάνουν και άλλες δουλειές. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνουν ακόμα δυνατότεροι οι λίγοι μεγαλοαγρότες, καθώς εκτός όλων των άλλων, θα νέμονται ακόμα μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων.
Θυμίζουμε ότι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 80% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων της ΕΕ πάνε στο 20% των δικαιούχων στη χώρα μας, που είναι μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, ενώ το υπόλοιπο 20% μοιράζεται το 80% των δικαιούχων που είναι μικρομεσαίοι αγρότες. Επίσης, το 75% των αγροτών παίρνουν επιδοτήσεις κάτω από 10.000 ευρώ. Τα μεγάλα ποσά πηγαίνουν στους μεγαλοαγρότες και αφορούν κατά βάση δράσεις για την ενίσχυση της καπιταλιστικοποίησης της αγροτικής παραγωγής.
***
Τώρα, μάλιστα, που σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, ως το 2019 οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις αναμένεται να περικοπούν σε ποσοστό μέχρι και 50%, είναι φανερό ότι οι μεγαλοαγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν ούτε δεκάρα τσακιστή για τους μικρούς καλλιεργητές.
Να, λοιπόν, γιατί «σχήματα» όπως αυτά καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων αγροτών. Αυτό που επιδιώκουν είναι μια καλύτερη προσαρμογή της ΚΑΠ και των μνημονίων στις ανάγκες μιας χούφτας μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο διατροφικό τομέα, ανταγωνιστικά προς τα μονοπώλια άλλων κρατών - μελών, αλλά και προς τους μικρούς και μεσαίους αγρότες στη χώρα μας.
Αλλωστε, οι ίδιοι ομολογούν ότι καλούν σε αγώνα για τη βελτίωση και όχι την κατάργηση των μνημονίων. Οπως σημειώνει ο συγκεκριμένος αγροτοσυνδικαλιστής, διάβασε το μνημόνιο και αντιλήφθηκε ότι τα μισά απ' όσα περιέχονται είναι πράγματα που θα έπρεπε να είχαμε κάνει μόνοι μας εδώ και χρόνια, «όμως τα άλλα μισά είναι καταστροφικά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβούν»...

Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ