8 Μαΐ 2016

Οι περιπτώσεις των «Enron», BHS και «Lufthansa»

Οι περιπτώσεις των «Enron», BHS και «Lufthansa»

Ο κολοσσός της «Enron» κατέρρευσε και μαζί του το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων
Ο κολοσσός της «Enron» κατέρρευσε και μαζί του το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων
Associated Press
Μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που δείχνει ότι αυτά τα Ταμεία τελικά λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων, είναι η περίπτωση της «Enron», ενός κολοσσού που δημιουργήθηκε το 1986 από τη συγχώνευση δύο εταιρειών διανομής φυσικού αερίου. Τον Αύγουστο του 2000, η μετοχή της εκτοξεύθηκε στα 90,65 δολάρια και έγινε η έβδομη από άποψη μεγέθους επιχείρηση στις ΗΠΑ.
Στις 8 Νοέμβρη του 2001 ο πρόεδρος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι από το 1997 η «Enron» παρουσίαζε στους ισολογισμούς μεγαλύτερα κέρδη από τα πραγματικά. Στις 2 Δεκέμβρη του 2001 κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, ενώ η μετοχή της είχε πέσει στα 40 σεντς! Από την κατάρρευσή της, 20.000 υπάλληλοι πετάχθηκαν στο δρόμο και οι περισσότεροι από αυτούς έχασαν και τη μελλοντική τους σύνταξη.
Η «Enron», αξιοποιώντας τους νόμους για την ιδιωτική ασφάλιση των εργαζομένων, χρησιμοποίησε τις εισφορές που πλήρωναν αυτοί στο «πρόγραμμα 401 (k)» για να αγοράσει δικές της μετοχές, με αποτέλεσμα μετά την πτώχευση να εξαφανιστεί ολόκληρο το αποθεματικό! Τα λεγόμενα «προγράμματα 401 (k)» δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να ανοίγουν ειδικούς λογαριασμούς, στους οποίους τοποθετούν μέρος του μισθού τους πριν φορολογηθεί, αλλά τους χειρίζονται οι επιχειρήσεις, επενδύοντας τα χρήματα σε αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές της επιχείρησης κ.λπ.
Μία ακόμα περίπτωση είναι το συνταξιοδοτικό ταμείο της «Lufthansa», το οποίο, το πρώτο τρίμηνο του 2015, παρουσίασε έλλειμμα που ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 41% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόθεση της εργοδοσίας ήταν να βάλει τέλος στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα προκειμένου να αντιμετωπίσει το έλλειμμα. Σήμερα, το έλλειμμα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η εταιρεία παρουσιάζει υψηλά κέρδη, τα οποία ανήλθαν για το 2015 στα 1,7 δισ. ευρώ, ποσό - ρεκόρ, τριάντα φορές μεγαλύτερο από τα κέρδη που σημειώθηκαν το 2014, όταν έκλεισε τη χρονιά με κέρδη 55 εκατ. ευρώ.
Μια από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις είναι και αυτή της αλυσίδας πολυκαταστημάτων λιανικών πωλήσεων BHS, που χρεοκόπησε, αφήνοντας το συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων με έλλειμμα ύψους 571 εκατ. στερλινών (737 εκατ. ευρώ). Η βρετανική εταιρεία, η οποία απασχολεί περί τους 11.000 εργαζομένους και λειτουργεί 164 καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, υποτίθεται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ οι διαχειριστές της θα προσπαθήσουν να βρουν νέο αγοραστή.
Ομως, στην προοπτική αυτή στέκονται εμπόδια τα χρέη του ομίλου, που ξεπερνούν το 1 δισ. στερλίνες (1,29 δισ. ευρώ). Το συνταξιοδοτικό ταμείο έχει περίπου 20.000 μέλη και υποτίθεται ότι θα «διασωθεί» από το Ταμείο Προστασίας Συντάξεων (PPF). Ομως, η εμπειρία δείχνει ότι τέτοια Ταμεία κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν στο ακέραιο την πληρωμή των συντάξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2001 το συνταξιοδοτικό ταμείο είχε πλεόνασμα 17,4 εκατ. στερλίνες (22,4 εκατ. ευρώ) και το 2008 πλεόνασμα 3,4 εκατ. στερλίνες (4,4 εκατ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ