4 Αυγ 2016

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αναζωπύρωση των συγκρούσεων με μαζικούς βομβαρδισμούς

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αναζωπύρωση των συγκρούσεων με μαζικούς βομβαρδισμούς



Από τους προχτεσινούς βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ
Από τους προχτεσινούς βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ
ΚΙΕΒΟ.--
Κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, με τις δυνάμεις του στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων να σφυροκοπούν τις περιοχές που αυτοαποκαλούνται Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Μόνο χτες οι πολιτοφυλακές στο Ντονέτσκ καταγγέλλουν ότι έγιναν 872 επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και μάλιστα με όπλα διαμετρήματος που με βάση τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ (το Φλεβάρη του 2015) θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί. Ως αποτέλεσμα, περίπου 900 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα στα χωριά Ζαΐτσεβο, Γκορλόφκα, Γασινοβάταγια και αρκετά άλλα. Ακόμα, γίνεται αναφορά σε απώλειες τον τελευταίο μήνα: Ενας πολίτης και 11 πολιτοφύλακες νεκροί, 25 πολίτες και 21 πολιτοφύλακες τραυματίες. Επίσης, και περιοχές στην αυτοαποκαλούμενη ΛΔ του Λουγκάνσκ χτυπήθηκαν 8 φορές, ενώ και ο ουκρανικός στρατός αναφέρει 71 χτυπήματα στις θέσεις του από την πλευρά των πολιτοφυλακών και 3 τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες.
Η κλιμάκωση αυτή επιβεβαιώνει ότι η λεγόμενη εκεχειρία είναι μόνο στα χαρτιά και η σύγκρουση συμφερόντων, που ο λαός πληρώνει με το αίμα του, συνεχίζεται. Το διακύβευμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι ο τεράστιος πλούτος της και η γεωστρατηγική της θέση και εκδηλώθηκε με την ενδοαστική αντιπαράθεση, η οποία ξεκίνησε με την ανατροπή το 2014 της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις που είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, και την εμπλοκή της Ρωσίας για τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή.
Πάντως, την ίδια ώρα που οι μάχες μαίνονται, συνεχίζονται και οι λεγόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβασμού, μέσω της λεγόμενης Ομάδας Επαφής του Μινσκ, με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Χτες, είχε προγραμματιστεί άλλη μια συνάντηση στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, που είχε ως διακηρυγμένο στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και τη διαπραγμάτευση μιας ειρηνικής λύσης. Συνεδριάζουν οι υποομάδες για την ασφάλεια, την ανθρωπιστική βοήθεια, την πολιτική διευθέτηση και τα οικονομικά ζητήματα. Οπως διαρρέονταν από τον εκπρόσωπο της Ρωσίας, Μπόρις Γκριζλόφ, ήταν πολύ πιθανή μια συμφωνία για απόσυρση δυνάμεων από μια σειρά περιοχών στη γραμμή αντιπαράθεσης, ενώ υπήρχε η πρόταση για τη δημιουργία 10 ζωνών ασφαλείας. Ωστόσο, παραμένουν ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές για τη διενέργεια τοπικών εκλογών και ένα καθεστώς αυτονομίας που είχε περιληφθεί στο συμβιβασμό της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, αλλά λόγω της κωλυσιεργίας της κυβέρνησης του Κιέβου δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Μάρτιν Σάιντικ, δήλωσε χτες ότι θα μεταφέρει υπόμνημα των αρχών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί την εφαρμογή της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ