11 Αυγ 2016

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Εκθεση ΟΗΕ για βασανισμούς μεταναστών

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Εκθεση ΟΗΕ για βασανισμούς μεταναστών


ΚΑΜΠΕΡΑ.--
Σε αληθινά κολαστήρια, τύπου φυλακών Γκουαντάναμο ή Αμπού Γκράιμπ, έχουν μετατραπεί για χιλιάδες πρόσφυγες οι καταυλισμοί που έστησαν οι τελευταίες αυστραλιανές αστικές κυβερνήσεις στα Νησιά Ναουρού του Ειρηνικού σε μία προσπάθεια να «απαλλαγούν» από τις στρατιές απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές τους.
Οι εκθέσεις και τα στοιχεία δύο οργανισμών του ΟΗΕ, η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, αλλά και δεκάδων διεθνών και μικρότερων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών απαιτούν από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να βάλει τέλος στα βάσανα των προσφύγων και αιτούντων ασύλου που έχουν εξοστρακιστεί στα νησιά Ναουρού και σε περιοχές της Παπούα Νέα Γουινέας, όπου έχουν στηθεί στρατόπεδα προσφύγων που διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρεία «Broadspectrum» (γνωστή στο παρελθόν ως «Transfield Services»). Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και αιτούντων ασύλου που έστησε η Αυστραλία σε κρατίδια του Ειρηνικού έγιναν σε μία προσπάθεια «εξαγωγής» του προσφυγικού ζητήματος σε νησιωτικά κράτη με αντάλλαγμα μικρή οικονομική βοήθεια.
Οι αποκαλύψεις για τα βάσανα των προσφύγων αφορούν πάνω από 2.110 κρούσματα επιθέσεων, π.χ. ξυλοδαρμούς, βιασμούς, ακρωτηριασμούς προσφύγων και μεταναστών μεταξύ τους ή από τους σεκιουριτάδες που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των στρατοπέδων. Πάνω από τα μισά αυτά κρούσματα αφορούν παιδιά ηλικίας οκτώ ή δέκα ετών και άρχισαν να δημοσιοποιούνται χτες μετά την πρόσβαση μερίδας του διεθνούς Τύπου στους λεγόμενους «Φακέλους Ναουρού» που συμπεριλαμβάνουν τα στοιχεία με τις καταγγελίες για 2.110 υποθέσεις άσκησης βίας σε βάρος προσφύγων.
Εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Για τους Πρόσφυγες εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις καταγγελίες βίας σε βάρος των προσφύγων, διαπίστωσε ότι η κατάσταση της ζωής τους «επιδεινώνεται προοδευτικά από το 2012» και ζήτησε από τις αρχές της Αυστραλίας να μεταφέρουν όλους τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο εκτός Ναουρού και να τους εγκαταστήσουν σε χώρους «με ανθρώπινες συνθήκες ζωής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ