7 Αυγ 2016

ΛΙΒΥΗ Νέες επιδρομές από τις ΗΠΑ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές...

ΛΙΒΥΗ
Νέες επιδρομές από τις ΗΠΑ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές...

  • Η Ιταλία σιγοντάρει τις επιθέσεις, προσφέροντας τη βάση Σιγκονέλα στη Σικελία
  • Εκατοντάδες ξένοι κομάντος δρουν ανενόχλητοι υποτίθεται για το «καλό» του λιβυκού λαού...



Ο Λίβυος πρωθυπουργός Φ. Σάρατζ, ενώ ανακοινώνει τις αμερικανικές επιδρομές στη Σύρτη σε τηλεοπτικό διάγγελμα
Ο Λίβυος πρωθυπουργός Φ. Σάρατζ, ενώ ανακοινώνει τις αμερικανικές επιδρομές στη Σύρτη σε τηλεοπτικό διάγγελμα
«Εντείνονται οι επεμβάσεις ξένων δυνάμεων στο λιβυκό έδαφος, μετά το νέο γύρο αεροπορικών επιδρομών που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και οι οποίες υποτίθεται, σε αυτήν τη φάση, «περιορίζονται» εντός και πέριξ της πόλης Σύρτη, όπου βρίσκεται το «στρατηγείο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στη Λιβύη.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα, άλλωστε, μετά την τελευταία σύσκεψη με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού στο Πεντάγωνο, προχτές ξημερώματα, το είπε ξεκάθαρα: Μπορεί οι επιχειρήσεις κατά του ΙΚ «να αποδίδουν καρπούς» κυρίως σε Συρία και Ιράκ, όμως για την συντριβή τους δεν αρκεί μόνον η στρατιωτική ισχύς. «Η κατάσταση είναι περίπλοκη...Ο αγώνας εναντίον τους θα συνεχιστεί... Δεν προβλέπεται οι τρομοκράτες να εξαλειφθούν από αυτήν ή την επόμενη κυβέρνηση...».
Ο πρώτος επίσημος απολογισμός των αμερικανικών επιδρομών στη Σύρτη, που φέρουν την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Οδύσσεια - Αστραπή» και υποτίθεται ότι έχουν διάρκεια 30 ημερών με δυνατότητα επ' αόριστον συνέχισής τους καταγράφεται ως εξής: Σύμφωνα με δηλώσεις στους δημοσιογράφους που έκανε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ από την 1η έως 4 Αυγούστου έγιναν εννιά αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Σύρτη, εκ των οποίων οι πέντε πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα. Κατά τις επιδρομές αυτές καταστράφηκαν μόλις δύο άρματα μάχης τύπου Τ-72 και Τ-53 του ΙΚ, δύο στρατιωτικά οχήματα, δύο τμήματα βαρέος πυροβολικού. Προς επίρρωση των δηλώσεων αυτών, εκπρόσωπος της διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην Αφρική (AFRICOM) δημοσιοποίησε στη συνέχεια βίντεο κατά τη στιγμή καταστροφής των δύο αρμάτων μάχης των τζιχαντιστών από βόμβες αμερικανικού αεροσκάφους τύπου ΑV-8B Harrier.
Το ίδιο 24ωρο, βέβαια, Ρώσοι στρατιωτικοί έδιναν στη δημοσιότητα βίντεο με δεκάδες κιβώτια γεμάτα αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά κάθε λογής (οπλοπυροβόλα, εκτοξευτήρες ρουκετών και χειροβομβίδων κ.λπ.) που εντοπίστηκαν σε περιοχές των τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» (που πλέον αποκαλούνται «Jabhat Fateh al Sham») στο Χαλέπι της Συρίας και οι οποίες ανακαταλήφθηκαν προ ημερών υπό το συριακό στρατό με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας...
Ξένη επέμβαση με αίτημα της κυβέρνησης
Η επανέναρξη των αμερικανικών επιδρομών στη Σύρτη της Λιβύης, πέντε μήνες μετά από εκείνες του περασμένου Φλεβάρη, έγιναν, αυτήν τη φορά, με δύο διαφορές: α) Χρησιμοποιήθηκαν βομβαρδιστικά που απογειώθηκαν κυρίως από το αμερικανικό αμφίβιο σκάφος USS WASP, που πλέει εδώ και μερικές βδομάδες στην ανατολική Μεσόγειο, και όχι από μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά που απογειώθηκαν από βάσεις της Βρετανίας και της Ιταλίας. β) Εγιναν μετά από επίσημο αίτημα της λιβυκής μη εκλεγμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, που είναι φερέφωνο των ιμπεριαλιστών.
«Το Προεδρικό Συμβούλιο, ο διοικητής του στρατού ζήτησαν την άμεση υποστήριξη των ΗΠΑ σε συγκεκριμένες αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες», σημείωσε τη Δευτέρα ο Φ. Σάρατζ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ισχυρίστηκε ότι δεν έχει δώσει «πράσινο φως» για στρατιωτικές επιχειρήσεις άλλων ξένων δυνάμεων και ότι σε μία τέτοια περίπτωση αυτές θα πρέπει να συνεννοηθούν και να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τη λιβυκή κυβέρνηση...
Εντούτοις, δεν συμμερίζονταν όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη αυτήν τη θέση.
Ο Αχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ που πολεμά, όπως ισχυρίζεται, με ένα «σημαντικό μέρος» του λιβυκού στρατού τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», αντέδρασε οργισμένα. «Οι επιδρομές των ΗΠΑ εμπίπτουν στην κατηγορία της αμερικανικής προεκλογικής προπαγάνδας και της προπαγάνδας της διορισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης», είπε ο Μισμάρι εκ μέρους του ε.α. στρατηγού. Κατηγόρησε μάλιστα τον πρωθυπουργό ότι είναι έτοιμος να θέσει τη χώρα υπό την κηδεμονία ξένων δυνάμεων με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία. Ο ίδιος σημείωσε πως ο ε.α. στρατηγός Χάφταρ συμφωνεί με την αμυντική επιτροπή του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ πως «ούτε οι ΗΠΑ, ούτε καμία πλευρά μπορεί να ελευθερώσει τη Σύρτη από το ΙΚ, παρά μόνον οι δικές μας δυνάμεις...».
Ο μουφτής στην Τρίπολη της Λιβύης, επίσης, αποδοκίμασε την απόφαση της κυβέρνησης Σάρατζ και του λεγόμενου «Προεδρικού Συμβουλίου», λέγοντας ότι επιδιώκει να υπονομεύσει τις προσπάθειες «ντόπιων επαναστατών και των θυσιών που έκαναν στις πρώτες γραμμές της Σύρτης».
Τρεις νεκροί Γάλλοι κομάντος
Βεβαίως, οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες τους σε αυτό, το νέο γύρο ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στη Λιβύη, την οποία ως γνωστόν μετέτρεψαν από την πλουσιότερη χώρα της Βόρειας Αφρικής (που ήταν μέχρι την ανατροπή του Καντάφι από τη δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011) σε ξέφραγο αμπέλι κάθε λογής πλιατσικολόγων και μισθοφόρων... Από το τέλος του 2015, εκατοντάδες Αμερικανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και άλλοι κομάντος επιχειρούν στο λιβυκό έδαφος τάχα σε ρόλο «στρατιωτικών συμβούλων» των δυνάμεων που αυτοαποκαλούνται «λιβυκός στρατός» και υπακούν κυρίως (αλλά όχι μόνον) στον ε.α. στρατηγό Χάφταρ. Ενάντια, εννοείται, στις δυνάμεις των τζιχαντιστών του ΙΚ που όλοι αυτοί σε συνεργασία και με Αραβες ιμπεριαλιστές (σε Σ. Αραβία, Κατάρ, κ.α.) δημιούργησαν σαν εργαλείο ανατροπής όσων μη αρεστών αραβικών κυβερνήσεων δεν έπεσαν κατά τη λεγόμενη «Αραβική άνοιξη»...
Πέρα από τους κομάντος, η Ιταλία, επί πρωθυπουργίας Ματέο Ρέντσι, επιχειρεί να εξασφαλίσει πολυεπίπεδα και άλλους ρόλους στην περιοχή, για την προώθηση των συμφερόντων των ιταλικών μονοπωλίων. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί ως μέσο τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που εισρέουν στη χώρα από τις λιβυκές ακτές. Δεν προξενεί έτσι εντύπωση η πρόσφατη δήλωση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, πως η Ρώμη είναι έτοιμη να προσφέρει, εάν χρειαστεί, τη βάση Σιγκονέλα στη Σικελία για τις επιδρομές των ΗΠΑ στη Λιβύη...
Ας επανέλθουμε, όμως, στο θέμα της δράσης των ξένων κομάντος στη Λιβύη για τα αποτελέσματα της οποίας ελάχιστα είναι γνωστά, όπως οι οδυνηρές συνέπειες κυρίως σε βάρος άμαχου πληθυσμού... Η Γαλλία, μία από τις χώρες που έχει αναπτύξει κομάντος αλλά και μισθοφόρους από τη διαβόητη «Λεγεώνα των Ξένων», αναγκάστηκε στα μέσα Ιούλη να παραδεχθεί και επίσημα το γεγονός αυτό με αφορμή το θάνατο τριών Γάλλων κομάντος κατά την κατάρριψη στρατιωτικού ελικοπτέρου από πυρά ισλαμιστών της «Ταξιαρχίας Υπερασπιστών της Βεγγάζης» στην ομώνυμη πόλη.
Ο θάνατος των τριών Γάλλων κομάντος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης Σάρατζ, που την «καταδίκασε» τάχα λέγοντας ότι «δεν έπρεπε» να γίνει εν αγνοία της και κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εξόργισε ακόμη τους ισλαμιστές εντός κυβέρνησης και το Μουφτή της Λιβύης, Σαντίκ αλ Γαργιάουι, που εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα (φάτουα) κατά των Γάλλων, υποστηρίζοντας ότι «η κατάφωρη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου».
Είναι πρόδηλο πως τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη περάσει για το λιβυκό λαό...
Συνθήκες διάλυσης
Η κυβέρνηση Σάρατζ προσπαθεί, με κάθε τρόπο, και κυρίως με τη βοήθεια των ιμπεριαλιστών που τη διόρισαν, εδώ και περίπου οκτώ μήνες, να επιβληθεί σε άλλες αντίπαλες πολιτικές κοσμικές και ισλαμικές δυνάμεις. Δεν φαίνεται να τα καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία, αφού οι επιδόσεις της στον τομέα διαχείρισης της κρίσης και του χάους που μαστίζει τη Λιβύη, εδώ και πέντε χρόνια, δεν έχουν εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που διογκώνεται, όσο περνά ο καιρός.
Πριν δυόμισι βδομάδες, πλήθος κατοίκων της Τρίπολης εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία των δύο μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και της κρατικής ηλεκτρικής εταιρείας και προχώρησε σε λεηλασίες. Το πλήθος διαμαρτυρήθηκε σε ανώτατα διευθυντικά στελέχη των τριών εταιρειών για τις πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες που έχουν μετατρέψει τη ζωή τους σε κόλαση, σε μία περίοδο που το θερμόμετρο καθημερινά ξεπερνά τους 40 και 46 βαθμούς Κελσίου.
Και δεν είναι μόνο τα προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες ή η αδυναμία της κυβέρνησης Σάρατζ να κάνει την κρατική μηχανή να λειτουργήσει στοιχειωδώς, έστω στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Οι περισσότερες τράπεζες στη Λιβύη έχουν «στεγνώσει» από ρευστό και έξω από αυτές σχηματίζονται καθημερινά ουρές εκατοντάδων ατόμων για να πάρουν, μετά βίας, τη φορά, λιγότερα από 200 δηνάρια Λιβύης. Χρήματα που δεν καλύπτουν καν τις βασικές ανάγκες...
Προβλήματα παρουσιάζονται στον ανεφοδιασμό καταστημάτων με τρόφιμα και βασικά είδη, ακόμη και με καύσιμα, σε μία χώρα που άλλοτε έκανε σημαντικές εξαγωγές «μαύρου χρυσού»... Επιπλέον, σχεδόν όλα τα νοσοκομεία υπολειτουργούν, όπως και γενικότερα οι υπηρεσίες Υγείας, συμπληρώνοντας την εικόνα γενικότερης διάλυσης που έχει προκαλέσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση.
Οπως όμως όλα δείχνουν, αυτή ακριβώς η κατάσταση αποσταθεροποίησης είναι επί του παρόντος «βολική», αφού δικαιολογεί το «ρόλο» ξένων επεμβατικών δυνάμεων και αξιοποιείται, συνεπώς, ποικιλοτρόπως και για το νέο γύρο επιχειρήσεων που μόλις ξεκίνησε.

Δ.ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ