Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα στην υπηρεσία του κεφαλαίου
Eurokinissi
|
Με
επόμενο σταθμό τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
(συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 9 Σεπτέμβρη, εξελίσσονται τα παζάρια της
συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η βασική ατζέντα
περιλαμβάνει τις αντιλαϊκές δράσεις που «εκκρεμούν» από τον κύκλο της
πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου και βέβαια τις διεργασίες για την
επόμενη φάση, που περιλαμβάνει και τα νέα χτυπήματα στις εργασιακές
σχέσεις.
Το άμεσο χρονοδιάγραμμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην πορεία προς τη δεύτερη «αξιολόγηση», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω:
-- Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών Υγείας. Ενδεχομένως, η πρόβλεψη αυτή να ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των χαμηλότερων ποσοστών συμμετοχής που ισχύουν σήμερα για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και περίθαλψη.
-- Η ΔΕΗ αποφασίζει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια προκηρύσσει το διαγωνισμό για την εκχώρηση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε «στρατηγικό επενδυτή».
-- Αναμορφώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ζήτημα που βάζει σταθερά στο τραπέζι και η πλευρά του ΣΕΒ, με κατεύθυνση τη μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων.
-- Ολοκληρώνονται η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και ο κανονισμός λειτουργίας του.
-- Κατατίθεται προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
-- Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα πρέπει να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες.
-- Κατατίθεται το σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model), το οποίο συνδέεται και με τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη χονδρική και τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα παραπάνω συνδέονται και με την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων που ήδη ψηφίστηκαν, αλλά απαιτούν νέες κανονιστικές ρυθμίσεις.
Ανάμεσα σε αυτά:
Το νευραλγικό, για το κεφάλαιο, ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, το χρονοδιάγραμμα και η στοχοθέτηση της απομείωσης των «κόκκινων» δανείων ανά τραπεζικό όμιλο, αλλά και το ζήτημα της αξιολόγησης των διοικήσεών τους, γύρω από το οποίο ήδη εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί των τμημάτων του κεφαλαίου και των μεγαλομετόχων.
Η συγκρότηση, λειτουργία και στελέχωση της διοίκησης του νέου υπερ-ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις, ζήτημα που θα απαιτήσει σειρά νέων παρεμβάσεων αλλά και συζητήσεις με τους «θεσμούς».
Ιδιωτικοποιήσεις νευραλγικών υποδομών
Το ΤΑΙΠΕΔ ήδη προχώρησε σε διαγωνισμό για την πρόσληψη «συμβούλου», ο οποίος θα καταθέσει προτάσεις «αξιοποίησης» για ακόμη 23 περιφερειακά αεροδρόμια, σε συνέχεια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που εκχωρούνται σε κοινοπραξία υπό το γερμανικό μονοπώλιο της «Fraport».Στο νέο κατάλογο περιλαμβάνονται τα εξής 23 περιφερειακά αεροδρόμια σε: Αλεξανδρούπολη, Αραξο, Αστυπάλαια, Χίο, Ικαρία, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο, Καστοριά, Κοζάνη, Κύθηρα, Λέρο, Λήμνο, Μήλο, Νέα Αγχίαλο, Νάξο, Πάρο, Σητεία, Σκύρο και Σύρο.
Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση και την «προικοδότηση» του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Στο υπερ-ταμείο θα μεταφερθεί το Σεπτέμβρη η συμμετοχή του κράτους σε ακόμη 8 εταιρείες και συγκεκριμένα στις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές), ΕΛΒΟ, «Αττικό Μετρό», ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ενδεχομένως η ΕΑΒ. Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα (σε συνέχεια των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ), ενώ στη συνέχεια και μέχρι το Δεκέμβρη η λίστα θα συμπληρωθεί και με νέες επιχειρήσεις υπό κρατική διαχείριση.
-- Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση σε ιδιωτικά κεφάλαια για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά για το νέο Ταμείο παίρνουν και τα 10 περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου.
Τα «κόκκινα» δάνεια
Την
ίδια ώρα, το «τεχνικό μνημόνιο» προδιαγράφει τη διαμόρφωση ειδικών
κριτηρίων και στοχοθεσίας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στις
τράπεζες. Ανάμεσα σε άλλα:- Για βιώσιμες επιχειρήσεις - ανάλογα με την πολυπλοκότητα και το μέγεθος της υπόθεσης - θα καθορίζεται το περιεχόμενο των μέτρων αναδιάρθρωσης, όπως ανασχεδιασμός επιχειρηματικού πλάνου, διαγραφές οφειλών, μετοχοποίηση χρέους ή ένας συνδυασμός μέτρων.
- Ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης του χρέους θα απαιτεί από τον οφειλέτη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με όλα του τα χρέη, τα περιουσιακά στοιχεία και τις πηγές εισοδήματός του.
- Προεδρικό Διάταγμα θα ρυθμίζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων. Το σύστημα θα απαιτεί μια δικτυακή πύλη για την παροχή δημοσιότητας για τους πλειστηριασμούς.
Ολα για το κεφάλαιο
Πέρα
από το ζήτημα των νέων χτυπημάτων στα Εργασιακά, η «επόμενη μέρα» του
κεφαλαίου, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει το νέο νόμο για την «εφοδιαστική αλυσίδα» (logistics), τις «απελευθερώσεις» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τον νέο κανονισμό για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης (συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο), τον «οδικό χάρτη» για την πλήρη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων (μηχανικοί), νέα νομοθεσία για την «κινητικότητα» στο δημόσιο τομέα, αναμόρφωση της νομοθεσίας για την «Επιτροπή Ανταγωνισμού».Την ίδια ώρα, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», για τις οποίες φαίνεται να σχεδιάζεται και νέο «σφαγείο». Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν «διαρρεύσει», προβλέπονται η διαμόρφωση τριετούς προγράμματος για την Εκπαίδευση, η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων κ.ά.
Τέλος, στα παζάρια με τους «θεσμούς» του «κουαρτέτου» είναι η διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για την περίοδο 2017 - 2020, με χρονική «αβάντα» δύο ετών σε σχέση με την τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, που προδιαγράφεται για το 2018. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, η κατάθεσή του στη Βουλή αναμένεται προς τα τέλη του 2016, ενόψει των συζητήσεων γύρω από το «διακανονισμό» του κρατικού χρέους.
Σχετικά και απόλυτα, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με την αντιλαϊκή πολιτική να εμπλουτίζεται είτε «εντός» είτε «εκτός» μνημονίων, με στόχο την αποκατάσταση του κλίματος της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου