21 Οκτ 2016

ΚΚλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα με δηλώσεις και στρατιωτικές κινήσειςλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα με δηλώσεις και στρατιωτικές κινήσεις

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα με δηλώσεις και στρατιωτικές κινήσεις
Μεγάλες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση καλλιεργώντας εφησυχασμό και παραπέμποντας προς «προστασία» των ελληνικών δικαίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ



Τη ρητορική αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης συνέχισε ο Ρ. Τ. Ερντογάν, την ίδια ώρα που τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν ένα ακόμα μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο...
Τη ρητορική αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης συνέχισε ο Ρ. Τ. Ερντογάν, την ίδια ώρα που τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν ένα ακόμα μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο...
Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με δηλώσεις και κινήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες, καλλιεργώντας μεν εφησυχασμό στο λαό και αφετέρου παραπέμποντας προς «προστασία» των ελληνικών δικαίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Εκεί, δηλαδή, όπου ενισχύεται η τουρκική προκλητικότητα και εντείνονται οι σχεδιασμοί για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανοίγοντας, αντικειμενικά, ζητήματα αλλαγής συνόρων και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ξανά θέμα Συνθήκης Λοζάνης και «Εθνικού Συμβολαίου» θέτει ο Τούρκος Πρόεδρος
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε κοινοτάρχες στην Αγκυρα, συνέχισε τη ρητορική αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης, η οποία και έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.
«Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λοζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο (σ.σ. απόφαση της οθωμανικής Βουλής το 1920, λίγο πριν από τη διάλυσή της, η οποία προέβλεπε τη διαμόρφωση των συνόρων του εθνικού κράτους που θα συγκροτούνταν, στα σύνορα που βρισκόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τη συνθηκολόγησή της στο τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου). Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μάς τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λοζάνη κι ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Επιβεβαιώνοντας ότι οι τοποθετήσεις του αφορούν στις επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στο φόντο εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, υπογράμμισε: «Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923(...)Οταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε».
«Για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας πρέπει να είμαστε σήμερα εκεί που πρέπει. Και σήμερα είναι η Μοσούλη», πρόσθεσε, παραπέμποντας στις τρέχουσες εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία, οι οποίες ωστόσο μπορεί να πυροδοτήσουν «ντόμινο» στην ευρύτερη περιοχή.
Αφού ανέφερε ότι από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα το 1914, η Τουρκία έπεσε μέσα σε 9 χρόνια στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τόνισε: «Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».
«Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της που είναι χιλίων ετών, με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους», διεμήνυσε κλείνοντας, αποτυπώνοντας ουσιαστικά την ευρύτερη σφαίρα στην οποία διεκδικεί να έχει λόγο η Αγκυρα.
Οι δηλώσεις αυτές προστίθενται σε προηγούμενες, όπου προβάλλοντας πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης, ο Ρ. Τ. Ερντογάν, στο όνομα «ιστορικών και πολιτισμικών δεσμών», παρουσίασε ένα τεράστιο τόξο, από την Ανατολική Ευρώπη έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στο οποίο ισχυρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η Τουρκία έχει... «ευθύνη» και δικαίωμα αυτοδίκαιης παρέμβασης.
Στην περιοχή... «ευθύνης» της Αγκυρας, μάλιστα, έφτασε να εντάξει μέχρι και τη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας ότι με βάση το παραπάνω σκεπτικό δεν μπορεί να διαχωριστεί από την Αδριανούπολη! Πρόσθεσε, δε, ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους συγγενείς της στη Δυτική Θράκη, στην Κύπρο, στην Κριμαία και οπουδήποτε αλλού»...
Υπερπτήσεις στην Παναγιά - «Αετός» στην Ανατολική Μεσόγειο
Παράλληλα με τις δηλώσεις, προχωρά η έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, με ένα μπαράζ παραβάσεων και παραβιάσεων.
Χτες τουρκικό αεροσκάφος τύπου CN-235 πραγματοποίησε 2 υπερπτήσεις (στις 03.39 και 05.32 π.μ.) πάνω από τη νησίδα Παναγιά, ανατολικά των Οινουσσών.
Συνολικά χτες, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 6 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 6 παραβάσεις και 28 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.
Μέσα σε ένα τέτοιο φόντο, από ελληνικής πλευράς έγινε την Τρίτη η άσκηση Ερευνας - Διάσωσης «ΑΕΤΟΣ 2016» της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Ερευνας - Διάσωσης και το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας - Διάσωσης Λάρνακας, σε περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε έρευνα και διάσωση ιπταμένων της ΠΑ, μετά από εικονική εγκατάλειψη, σε απομακρυσμένη περιοχή του FIR Αθηνών.
Για την υλοποίησή της κινητοποιήθηκε πληθώρα μέσων: 2 αεροσκάφη «F-16», 1 ελικόπτερο «Super Puma», 1 αεροσκάφος «C-130», προσωπικό της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Ερευνας Διάσωσης, πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, πλωτά και δυνάμεις της 95ης Ανώτατης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, καθώς και 1 ελικόπτερο της 460 Μοίρας Ερευνας - Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς Κύπρου.
Να σημειωθεί ότι η άσκηση του δικαιώματος συντονισμού επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα για ένα κράτος. Επιπλέον, έχει την αντανάκλασή του στον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων.
Εξ ου και την προηγούμενη βδομάδα, η Αγκυρα εξέδωσε 2 προκλητικές ΝΟΤΑΜ (ανακοίνωση προς τους πιλότους όλων των διερχόμενων αεροσκαφών), κλιμακώνοντας την επιχείρηση «γκριζαρίσματος» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Καστελόριζο, λέγοντας ότι οι περιοχές που ήθελε να δεσμεύσει η Αθήνα για την άσκηση είναι αποστρατιωτικοποιημένες και δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στις ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, ισχυριζόταν ότι η εν λόγω περιοχή ανήκει στην τουρκική περιοχή Ερευνας - Διάσωσης, καλώντας ως εκ τούτου τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με τις τουρκικές...
«Παραπονούμενοι»... στους λύκους που ματώνουν τους λαούς!
Σε πολιτικό επίπεδο, η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Αγκυρας κινήθηκε και χτες στο γνωστό μοτίβο: Τάχα «ψυχραιμία», εφησυχασμός του λαού ότι δήθεν πρόκειται για εξαγωγή εσωτερικών προβλημάτων της γείτονος και παραπομπή του θέματος προς επίλυση στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπου στην πράξη το θέμα αντιμετωπίζεται ως «διμερές», εξ ου και επιλέγονται οι περιβόητες «ίσες αποστάσεις»...
Χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας, μιλώντας χτες στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ, είπε: «Το ζήτημα των παραβιάσεων εμείς το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα και το μεταφέρουμε στους διεθνείς οργανισμούς και τις συμμαχίες που συμμετέχουμε. Θα καλούσα τη σύμμαχο χώρα να αντιληφθεί ότι κατανοούμε πως βρίσκεται σε μια σχετικά δύσκολη θέση, αλλά δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματά της βγάζοντάς τα έξω και ειδικά προς την περιοχή του Αιγαίου. Καλούμε και τους Ευρωπαίους συμμάχους και συνεταίρους μας, να αντιληφθούν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρώπης».
Αλλη μια «αποχρωματισμένη» ανάλυση από μέρους των κυβερνώντων, που αποσιωπούν το ρόλο των «συμμάχων» και «συνεταίρων» τους, τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα των επεμβάσεών τους στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προσυπογράφει όλες τις σχετικές αποφάσεις ΝΑΤΟ, ΕΕ και της «Διεθνούς Συμμαχίας» του ευρωατλαντικού άξονα για τις επεμβάσεις στην περιοχή, διαλαλεί τη σημασία των βάσεων στην Ελλάδα για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους, ενώ συμβάλλει και στην παραγωγή «άλλοθι» για τις επεμβάσεις τους, διεκδικώντας ενεργότερο ρόλο και αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης.
Σημειωτέον, στο όλο θέμα η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της καθώς από κοινού με τη ΝΔ και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις είναι στοιχισμένες στον ευρωατλαντικό άξονα και την υποστήριξη των επικίνδυνων σχεδιασμών του, υπηρετώντας την τέτοια στρατηγική επιλογή των κυρίαρχων τμημάτων της ντόπιας αστικής τάξης.
Εξ ου και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, π.χ. η κόντρα του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με το αρμόδιο στέλεχος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, για την κατάσταση των ελληνικών διπλωματικών υπηρεσιών και τη λειτουργία του ίδιου του υπουργείου Εξωτερικών, αφορά ακριβώς το διαγκωνισμό τους για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τη στρατηγική αυτή του κεφαλαίου, η οποία ανεξαρτήτως διαχειριστή οδηγεί σε βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ