21 Οκτ 2016

Το παράδειγμα της ΕΝΚΛΩ

 Το παράδειγμα της ΕΝΚΛΩ

Το «συνεργατικό» εγχείρημα της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας - ΕΝΚΛΩ», προβλήθηκε όσο λίγα από την κυβέρνηση ως μια προσπάθεια των εργαζομένων να επαναλειτουργήσουν εν μέρει μια πτωχευμένη επιχείρηση στο πλαίσιο της «κοινωνικής οικονομίας», μετατρέποντας σε κεφάλαιο τα χρέη της παλιάς εργοδοσίας προς τους ίδιους, τις τράπεζες και τους άλλους πιστωτές. 
 
Το σχέδιο, το οποίο εμπνεύστηκαν πρώην στελέχη της εταιρείας, προέβλεπε σε πρώτη φάση την επαναλειτουργία τριών από τα 17 εργοστάσια του ομίλου και την παραίτηση των εργαζομένων από κάθε απαίτηση απέναντι στην παλιά εργοδοσία. 
 
Η κυβέρνηση δήλωνε ότι στηρίζει το εγχείρημα και γι' αυτό το λόγο ανέστειλε για ένα διάστημα τους πλειστηριασμούς που προβλέπονταν από την πτωχευτική διαδικασία. 
 
Τώρα, με αφορμή την επανάληψη των πλειστηριασμών, διαβάζουμε στην «Αυγή» ότι «έχει εκφραστεί επίσημο ενδιαφέρον από επενδυτή, ο οποίος θέλει να αγοράσει και τα 17 εργοστάσια και παράλληλα έχει αποδεχτεί το επιχειρησιακό σχέδιο των εργαζομένων, με όρους που προβλέπουν μισθούς 751 ευρώ και συμμετοχή των εργαζομένων στο μετοχικό σχήμα κατά 20% με 25%».

... και η πολυδιαφημιζόμενη «κοινωνική οικονομία»
 
Δηλαδή, το «συνεργατικό εγχείρημα» μερίδας των εργαζομένων και στελεχών της ΕΝΚΛΩ, που πολυδιαφημίστηκε από τους ίδιους και την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της λεγόμενης «κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας», αποκαλύπτεται ότι αφορά την εξαγορά των εγκαταστάσεων του ομίλου από κάποιον επενδυτή, ο οποίος θα προσλάβει κάποιους από τους εργαζόμενους με μισθό 751 ευρώ. Το γεγονός, εξάλλου, ότι η επαναλειτουργία προβλέπεται να γίνει με αποδοχή του σχεδίου των εργαζομένων, σημαίνει ότι συνεχίζει να ισχύει η παραίτησή τους από οποιαδήποτε απαίτηση (αποζημιώσεις, δεδουλευμένα) που είχαν από την πρώην εργοδοσία, χρήματα που θα γίνουν μετοχές στη νέα εταιρεία. Εμείς τι άλλο να σχολιάσουμε; Τέτοια «συνεταιριστική επιχείρηση» θα τη ζήλευε και το πιο ...σκληρό μονοπώλιο!

Τα στατιστικά στοιχεία... 
 
Οποιο στατιστικό στοιχείο δημοσιοποιείται από ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, φορείς και οργανισμούς και περιγράφει την τραγική κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής που εφαρμόζουν οι αστικές κυβερνήσεις προς όφελος του κεφαλαίου, οι ίδιοι το αξιοποιούν για να χτυπήσουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Για να προειδοποιήσουν ότι θα έρθει νέα επίθεση. Χτες, λοιπόν, δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία του ΟΟΣΑ που αναφέρουν ότι το ποσό που διατίθεται σε ετήσια βάση για τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, επιδόματα ασθενείας, οικογενειακά, ανεργίας κ.λπ.) ανήλθε φέτος στο 21% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, στις 35 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, με τη Γαλλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και την Ελλάδα να βρίσκεται στην κατηγορία που διαθέτει 25 - 29% του ΑΕΠ της.

... στην υπηρεσία της αντιλαϊκής πολιτικής
 
Τι λένε όμως παρακάτω; «...Σε πραγματικές τιμές, μεταξύ 2010-13 οι δαπάνες για τις συντάξεις αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, εκτός από την Εσθονία και την Πολωνία. Αυτή η ανοδική τάση εξηγείται κατά κύριο λόγο από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. 

Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αυτών (σ.σ. κοινωνικές δαπάνες) αφορά τις συντάξεις, λίγο παραπάνω από το 8% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο σε όλες τις χώρες. 

Ακολουθεί η Υγεία, όπου οι δαπάνες αυξήθηκαν από το 4% του ΑΕΠ το 1980 στο 6% σήμερα». Πολύ απλά, ακόμα κι αν δεν το λένε ξεκάθαρα, εννοούν ότι οι δημόσιες δαπάνες για συντάξεις και Υγεία είναι μεγάλες ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Δηλαδή; Ο νοών νοείτω. Μία λεπτομέρεια: Στη χώρα μας ξεκινά οσονούπω η β' «αξιολόγηση» και είναι ήδη γνωστό ότι ετοιμάζεται νέα αντιλαϊκή επέλαση στα Εργασιακά και όχι μόνο...

Προσφορές για πελατεία
 
«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου) τα νοσοκομεία ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΛΗΤΩ και τα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Υγείαnet Αθηνών και Περιστέρι προσφέρουν έναν έλεγχο οστεοπόρωσης (μέτρηση οστικής πυκνότητας οσφυϊκής μοίρας και ισχίου) στην προνομιακή τιμή των 50 ευρώ, καθώς και δωρεάν ιατρική εκτίμηση. Οι παροχές εξετάσεων προληπτικού ελέγχου εντάσσονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου ΥΓΕΙΑ» («ιατροnet», «euro2day», 20/10/2016). Στη διατίμηση, λοιπόν, η Υγεία του λαού, στη διατίμηση μια εξέταση και με προσφορά την ιατρική εκτίμηση! Πώς λέει το σούπερ μάρκετ παίρνεις ένα απορρυπαντικό με προσφορά άλλο ένα δωρεάν για να αυξήσει την πελατεία; Ετσι και ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος στην Υγεία. Μια εξέταση που θα έπρεπε να είναι δωρεάν για όλους γίνεται διαφήμιση, με καλή τιμή και προσφορά την ιατρική εκτίμηση για εξασφάλιση πελατείας. Και μάλιστα, στο όνομα της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», άλλο φρούτο αυτό για χειραγώγηση στον καπιταλισμό και την επιχειρηματικότητα. Γιατί εμφανίζει την καπιταλιστική επιχείρηση σαν κάτι που δεν είναι και δεν μπορεί να είναι, ότι νοιάζεται δηλαδή για τις λαϊκές ανάγκες. Αρα είναι «καλή και φιλεύσπλαχνη» η επιχείρηση που λειτουργεί με κίνητρο το κέρδος, σε βάρος των εργαζομένων...

 Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ