23 Απρ 2017

Το Brexit, το ποδόσφαιρο και το «άγχος» των πολυεθνικών

Το Brexit, το ποδόσφαιρο και το «άγχος» των πολυεθνικών

Προκειμένου να διαφυλάξουν τα κέρδη τους, πολυεθνικές και επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τις αγγλικές ομάδες ζητούν εξαίρεση του ποδοσφαίρου από τις συνέπειες του Brexit
Eurokinissi
Προκειμένου να διαφυλάξουν τα κέρδη τους, πολυεθνικές και επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τις αγγλικές ομάδες ζητούν εξαίρεση του ποδοσφαίρου από τις συνέπειες του Brexit
Ηταν περίπου πριν ένα χρόνο (Ιούνης 2016) όταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Bρετανία έφερνε στο προσκήνιο το περίφημο Brexit, τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, απόρροια φυσικά των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ιδιαίτερα της όξυνσης αυτών που υπάρχουν σήμερα στους κόλπους της ΕΕ και γενικότερα στην Ευρώπη.
Σε όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα, στο επίκεντρο των συζητήσεων έχουν έρθει οι συνέπειες του εγχειρήματος στα συμφέροντα και στα κέρδη των πολυεθνικών (εγχώριων και ξένων) που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Φυσικά αυτό αφορά τη μία όψη του νομίσματος, τα αστικά συμφέροντα που θεωρούνται χαμένα από το Brexit. Γιατί από την άλλη πλευρά υπάρχει και εκείνη η μερίδα του κεφαλαίου που πανηγυρίζει με τα νέα δεδομένα, καθώς ευνοούν τα επιχειρηματικά της σχέδια. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις πολυεθνικών εταιρειών από Ασία, Γερμανία και ΗΠΑ για μελλοντικές επενδύσεις στη Βρετανία, και κυρίως στην Αγγλία, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο Λονδίνο και επιβεβαιώνοντας τη μακροχρόνια εμπορική δέσμευσή τους με τη χώρα, φανερώνουν ξεκάθαρα την άλλη όψη του νομίσματος.
Κλονίζεται η «οικονομική Μέκκα» της Πρέμιερ Λιγκ
Από αυτή την τεράστια κόντρα συμφερόντων που διεξάγεται με αφορμή το Brexit δεν θα μπορούσε να μείνει έξω το αγγλικό ποδόσφαιρο, και ειδικότερα η πρώτη κατηγορία, η «χρυσοφόρα» Πρέμιερ Λιγκ, στο έδαφος της οποίας όχι μόνο «τζιράρεται» κάθε χρόνο πακτωλός δισ. ευρώ της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, αλλά διεξάγονται και κόντρες συμφερόντων πολλές φορές άσχετες με το ποδόσφαιρο (π.χ. μπάσιμο κινεζικών πολυεθνικών κ.λπ.). Κάτι φυσικά που αποτελεί γνώρισμα του σημερινού εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, το οποίο είναι ένα οικοδόμημα φτιαγμένο στο πλαίσιο των λογικών του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και άμεσα συνδεμένο με την αδυσώπητη μάχη για το υπερκέρδος (των επιχειρηματιών, πολυεθνικών), όχι μόνο στον Αθλητισμό αλλά και σε άλλους τομείς, π.χ. Υγεία, Παιδεία, κοινωνική μέριμνα κ.ά.

Με τους περισσότερους χορηγούς να είναι αγγλικών συμφερόντων και με πρόσχημα την αναβάθμιση των εγχώριων παικτών, η αγγλική Ομοσπονδία δεν... αγχώνεται και πολύ από τις συνέπειες του Brexit
Με τους περισσότερους χορηγούς να είναι αγγλικών συμφερόντων και με πρόσχημα την αναβάθμιση των εγχώριων παικτών, η αγγλική Ομοσπονδία δεν... αγχώνεται και πολύ από τις συνέπειες του Brexit
Το ζήτημα των επιπτώσεων του Brexit στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν από τα πρώτα που τέθηκαν προς συζήτηση. Στο πρωτάθλημα - «Μέκκα» των κερδών στο σημερινό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τη δραστηριοποίηση σ' αυτό εγχώριων και διεθνών πολυεθνικών και επιχειρηματιών, οι επιπτώσεις στο ίδιο το προϊόν και φυσικά στα κέρδη θορύβησαν αρκετά τους απανταχού εμπλεκόμενους. Ιδιαίτερα μάλιστα με βάση το γεγονός ότι μπορεί νομοθετικά η έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ να προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια, κάποιες συνέπειες της διαδικασίας όμως έχουν άμεσο αντίκτυπο στα δρώμενα της Πρέμιερ Λιγκ. Για παράδειγμα, λίγο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τα αγγλικά ΜΜΕ αφιέρωσαν αρκετά δημοσιεύματα για αυτές τις συνέπειες που θα πλήξουν την Πρέμιερ Λιγκ, και κυρίως τα συμφέροντα όσων δραστηριοποιούνται οικονομικά σ' αυτήν.
Οπως προβλέφθηκε, μερικές από τις πιο άμεσες συνέπειες του Βrexit στην Πρέμιερ Λιγκ θα είναι: Η αύξηση του κόστους των μεταγραφών για τις ομάδες λόγω της ισοτιμίας. Τα αυστηρότερα κριτήρια για την απόκτηση παικτών εκτός Βρετανίας βάσει του υπάρχοντος καθεστώτος για τους μη Ευρωπαίους (το 75% των διεθνών αγώνων τα δύο τελευταία χρόνια). Αφαίρεση του δικαιώματος απόκτησης νεαρών παικτών (κάτω των 18) που εν συνεχεία αγωνίζονται ως γηγενείς. Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα οριστούν για τους «οικονομικούς μετανάστες» (τέτοιοι λογίζονται και οι ποδοσφαιριστές), καθώς αναμένεται να προσαρμοστεί το εργασιακό πλαίσιο για όσους προέρχονται από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ποδοσφαιρικό ...Bremain ζητούν οι επιχειρηματίες
Φυσικά, οι επιπτώσεις του Βrexit, και κυρίως οι πιθανές απώλειες κερδών, δεν θα μπορούσαν να περάσουν «αναίμακτα» από τις πολυεθνικές και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Πολύ περισσότερο που για αρκετούς απ' αυτούς, τα κέρδη τους δεν συνδέονται μόνο με την εμπλοκή τους με το ποδόσφαιρο, αλλά αντίθετα η εμπλοκή τους σ' αυτό αποτελεί το εφαλτήριο για μεγαλύτερες μπίζνες με την αγγλική οικονομία. Ετσι αποφάσισαν να αντιδράσουν. Πριν λίγες βδομάδες πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο συνάντηση όλων των ιδιοκτητών των 20 ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ, στην οποία συζητήθηκαν και αναζητήθηκαν τρόποι ώστε οι συνέπειες στο ποδόσφαιρο (και φυσικά στα κέρδη τους) να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Μάλιστα, στις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι προς νέα συζήτηση στο άμεσο μέλλον, ήταν και αυτή που αφορούσε το να ζητηθεί από την αγγλική κυβέρνηση να προνοήσει προκειμένου σε σημαντικά ζητήματα που συσχετίζονται με το ποδόσφαιρο να μην ισχύσουν οι επιπτώσεις του Brexit. Oπως για παράδειγμα αυτό που αφορά τις μεταγραφές και την ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων παικτών, αφού, αν αλλάξει η σημερινή κατάσταση για τις αγγλικές ομάδες, αυτές θα μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό, όπως ειπώθηκε από τους επιχειρηματίες. Φυσικά, πίσω από αυτό κρύβεται και η αγωνία των ίδιων των ιδιοκτητών για αύξηση του κόστους για μεταγραφές και απ' αυτό το ενδεχόμενο (πέρα απ' την αλλαγή ισοτιμίας του νομίσματος), αφού θα μειωθεί η γκάμα των επιλογών και των εναλλακτικών λύσεων στην απόκτηση παικτών.
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους των επιχειρηματιών και των πολυεθνικών του αγγλικού ποδοσφαίρου είναι οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση του διοικητικού στελέχους της Γουέστ Χαμ, Ντέιβιντ Γκολντ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Πρέμιερ Λιγκ είναι το σπουδαιότερο πρωτάθλημα. Είναι μια φανταστική διαφήμιση για τη Βρετανία, για την Αγγλία. Ξέρω ότι ο κόσμος μιλά για τον πλούτο που υπάρχει, αλλά αυτά τα παιδιά (σ.σ. οι παίκτες) λαμβάνουν τεράστιους μισθούς και όλοι οι φόροι πηγαίνουν στα δημόσια ταμεία. Γιατί η κυβέρνηση να θέλει να το αλλάξει αυτό;». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο μεγαλομέτοχος της Στόουκ Σίτι, Πίτερ Κόουτς, που ζήτησε ανοιχτά εξαιρέσεις από την αγγλική κυβέρνηση για το ποδόσφαιρο. «Περιμένουμε να υπάρχουν εξαιρέσεις για το ποδόσφαιρο, αλλά πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις», ανέφερε, για να προσθέσει: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση παικτών στην Ευρώπη, αλλά με το Brexit θα σταματήσει, ή μάλλον θα σταματήσει. Δεν ξέρω. Κανείς δεν ξέρει».
Προτιμάει ...εγχώρια η αγγλική Ομοσπονδία
Αν και γενικά η αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) κρατά στάση αναμονής ως προς τις ανησυχίες των επιχειρηματιών, ορισμένοι κύκλοι της δείχνουν να πρόσκεινται στην άλλη «πλευρά». Και αυτό γιατί θεωρούν ότι η πλήρης εφαρμογή των συνεπειών του Brexit στο αγγλικό ποδόσφαιρο μπορεί να στρώσει το έδαφος για την ανάπτυξή του. Σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, θα υπάρξουν οι βάσεις για μεγαλύτερη εξέλιξη Αγγλων ποδοσφαιριστών και καλύτερες προοπτικές για την Εθνική ομάδα, καθώς οι ομάδες θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιούν περισσότερους εγχώριους παίκτες.
Από την άλλη, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά την «απόβαση» στο Νησί τις τελευταίες δεκαετίες επιχειρηματικών ομίλων και πολυεθνικών απ' όλο τον πλανήτη, για να εμπλακούν στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας, η αγγλική Ομοσπονδία στηρίζεται χορηγικά, πλην της «Emirates» (πολυεθνική αεροπορική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), κυρίως σε αγγλικές πολυεθνικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ