8 Μαΐ 2017

Ηρθε η ώρα της αντεπίθεσης!

Ηρθε η ώρα της αντεπίθεσης!



Το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη «αξιολόγηση», ο δρόμος που καλεί η κυβέρνηση να βαδίσει ο λαός για «να βγάλουμε τη χώρα απ' τα μνημόνια», όπως ανερυθρίαστα δηλώνει, οδηγεί σε νέες απανωτές θυσίες των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο βωμό της κερδοφορίας των ομίλων. Καμία επανάπαυση, καμιά αναμονή. Βαδίζουμε στο δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης!
Για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε από τη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, είναι πολύ εύκολο να απαντηθεί. Η χαρά της αστικής τάξης για το «τέλος της αβεβαιότητας» και η εκτίμηση του ΣΕΒ ότι «ολοκληρώνεται η 2ηαξιολόγηση μέσα σ' ένα κλίμα θετικών προσδοκιών για την ομαλοποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας», δεν αφήνουν καμία αβεβαιότητα για την απάντηση του ερωτήματος.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές για λογαριασμό των συμφερόντων των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων και όχι του λαού, για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξόδου από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.
Η ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» και η εκταμίευση της δόσης συνοδεύτηκαν από ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που κλιμακώνει περαιτέρω την επίθεση, φορτώνει νέα βάρη στα ήδη χειμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά, την ίδια στιγμή που με αυτήν διαμορφώνονται καλύτεροι όροι και προϋποθέσεις για τη δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων (όπως είναι τα νέα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων).
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης
Το νέο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και η υλοποίησή του αποσκοπεί στην εκπλήρωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν νέα συμπληρωματικά μέτρα για το 2018 και θα προέλθουν από περικοπές σε διάφορα επιδόματα (ανεργίας, θέρμανσης), από μείωση της χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ και από την κατάργηση της έκπτωσης του φόρου για ιατρικές δαπάνες.
Το 2019 τα μέτρα θα εκτοξευτούν στα 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τις νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η μείωση αυτή θα αφορά τον επανυπολογισμό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Η μέση μείωση θα είναι της τάξης, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, του 9%, με το πλαφόν της μείωσης να ανέρχεται στο 18% τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις. Στην ουσία, οι συνταξιούχοι χάνουν μέχρι και 2 συντάξεις το χρόνο απ' τα νέα μέτρα. Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις προβλέπουν ότι από τα μέτρα αυτά θα θιγούν πάνω από 900 χιλιάδες συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη πάνω από 700 ευρώ.
Για το 2020 το «νέο κοστούμι» θα ανέρχεται και πάλι στα 1,8 δισ. και θα προέλθει από τη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου και αυτό υπό την αίρεση ότι θα πιαστούν οι στόχοι του πλεονάσματος, γιατί αν δεν πιαστούν η μείωση του αφορολόγητου θα γίνει ένα χρόνο νωρίτερα.
Με τη νέα μείωση του αφορολόγητου θα πέσει στα 5.630 ευρώ περίπου από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα. Ενας μισθωτός με μηνιαίο μισθό 615 ευρώ, που σήμερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο, θα κληθεί να πληρώσει μέχρι και 300 ευρώ, δηλαδή σχεδόν μισό μισθό. Αυτό θα οδηγήσει σε μία φορολογική επιβάρυνση που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 650 ευρώ.
Το αποτέλεσμα της μείωσης του αφορολόγητου θα είναι να φορολογούνται και μέσα από τους άμεσους φόρους, γιατί με τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) φορολογούνται όλα τα εισοδήματα, ένας μισθός που είναι λίγο πάνω από τα 400 ευρώ ή μια σύνταξη που μόλις ξεπεράσει τα 475 ευρώ.
Αντί, λοιπόν, οι συνταξιούχοι να πάρουν τη 13η σύνταξη, όπως τους περιέπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν να χάνουν ακόμα δύο συντάξεις.
Τα νέα αυτά μέτρα θα δράσουν σωρευτικά σε μια περίοδο που η κατάσταση των περισσότερων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων έχει ήδη επιδεινωθεί δραματικά από την πολιτική τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και από τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Το 2016, περίπου το 45% του πληθυσμού είχε εισόδημα κάτω από το σταθερό όριο της φτώχειας.
Ενα 35% των νοικοκυριών βρίσκεται στο κατώφλι της ενεργειακής φτώχειας. Ενας στους δύο φορολογούμενους χρωστάει στην εφορία. Το 85% των οφειλετών στην εφορία χρωστάει μέχρι 5.000 ευρώ, με το σύνολο των χρεών τους να μην ξεπερνάει το 3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους.
Το 66% των οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάει μέχρι 15.000 ευρώ, με το σύνολο των χρεών τους να μην ξεπερνά το 7,7% των συνολικών οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Με το ΚΕΑΟ, μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2017, να έχει στείλει περίπου 270 χιλιάδες ραβασάκια στους μικρο-οφειλέτες, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο 2017 να προχωρήσει σε 925.000 πλειστηριασμούς για χρέος από 500 ευρώ και πάνω.
Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων των νοικοκυριών που από 20,3 δισ. ευρώ το 2010 ξεπέρασαν το 2016 τα 43 δισ. ευρώ.
Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, χωρίς αιδώ, η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον λαό, όταν ισχυρίζεται ότι τα μέτρα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερα» και ότι δεν πρόκειται να «επιδεινωθεί η θέση του». Μέτρα και αντίμετρα έχουν την ίδια φιλοσοφία, την ίδια λογική, έχουν ταξικό περιεχόμενο και υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Αναδιανομή της φτώχειας και στήριξη του κεφαλαίου
Βασικό σημείο είναι να ξεκαθαριστεί ποιος πληρώνει και ποιος ωφελείται απ' τα αντίμετρα. Τα αντίμετρα εντάσσονται σε μια πολιτική διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που επιβαρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενους. Πρόκειται για αναδιανομή της φτώχειας.
Μεγάλο κομμάτι των λεγόμενων αντίμετρων θα ενισχύσει, έμμεσα ή και άμεσα, μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους. Το πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και η φορολογία των επιχειρήσεων είναι άμεση επιδότηση του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ μια σειρά άλλα, όπως η μείωση της συμμετοχής στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς γίνεται μέσα στην αγορά, τελικά ενισχύει επιχειρήσεις catering, λιμνάζοντα κεφάλαια, τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες που προωθούν τα γενόσημα. Ετσι, τα αντίμετρα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αποτελούν στοιχείο της πολιτικής στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων.
Βεβαίως, στη νέα συμφωνία υπάρχουν και άλλα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς, οδηγούμαστε στην κατάργηση ουσιαστικά της Κυριακάτικης αργίας με οδυνηρές επιπτώσεις στους εμποροϋπαλλήλους και τους εμπόρους. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα επιταχύνει τη συγκέντρωση του εμπορίου στα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.
Το νέο πακέτο μέτρων προωθεί την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας με πώληση του 30% - 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και την πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Μέτρο που θα οδηγήσει σε νέο ράλι αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα μέτρα θα νομοθετηθούν και θα υλοποιηθούν χωρίς προϋποθέσεις. Τα αντίμετρα θα υλοποιηθούν μόνο στο βαθμό που το πρωτογενές πλεόνασμα υπερβαίνει τους στόχους του 3,5% ετησίως, ενώ τα υλοποιούμενα αντίμετρα θα φτάνουν στο ύψος της υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων. Ετσι, αν το πρωτογενές πλεόνασμα φτάσει το 4%, θα υλοποιηθούν μόνο το 0.5% του ΑΕΠ αντίμετρα.
Τα αντίμετρα δεν αφορούν όλους όσους θίγουν τα μέτρα.
Ακόμα και με πλήρη υλοποίηση των προβλεπόμενων αντίμετρων δεν καλύπτονται ούτε στοιχειωδώς οι σύγχρονες, διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Αλλωστε, το τμήμα των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων που σήμερα δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς είναι πολύ μεγαλύτερο απ' αυτό που περιλαμβάνει η αστική στατιστική στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας. Είναι πρόκληση, αυτοί που εξαθλιώνουν το λαό να πετάνε ένα ξεροκόμματο και να ζητάνε και ευγνωμοσύνη.
Είναι τουλάχιστον πρόκληση, όταν αναλογίζεται κανείς τις διατροφικές δυνατότητες της χώρας, να θεωρείται ως απάντηση στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας η παροχή ενός συσσιτίου χαμηλής ποιότητας.
Οργάνωση της αντεπίθεσης
Αλλά το πιο σημαντικό συμπέρασμα, που προκύπτει από την επιμονή της κυβέρνησης για αντίμετρα διαχείρισης της φτώχειας, είναι το γεγονός ότι και η ίδια αναγνωρίζει πως μετά από τρία χρόνια ανάπτυξης θα υπάρχουν εκτεταμένα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία θα ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Θα είναι, δηλαδή, μια ανάπτυξη που θα βασίζεται σε πολύ φθηνούς εργαζόμενους και ο παραγόμενος πλούτος θα συσσωρεύεται σε όλο και λιγότερα χέρια.
Σήμερα, υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες να έχουμε όλοι δουλειά, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να απολαμβάνουμε καλύτερο επίπεδο ζωής, να αφήσουμε πίσω μας τον εφιάλτη της φτώχειας, της ανασφάλειας, της ανεργίας. Αρκεί να σημαδέψουμε και να συγκρουστούμε με τον πραγματικό αντίπαλο, που ξεζουμίζει και εκμεταλλεύεται την εργασία μας, που απαιτεί φθηνή εργατική δύναμη, που ισοπεδώνει τα δικαιώματά μας.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να κρίνει και να αντιδράσει στη νέα συμφωνία μαχητικά με γνώμονα τις ανάγκες του, οι οποίες θυσιάζονται συνεχώς στο βωμό της ανάκαμψης των κερδών των μονοπωλίων. Να γυρίσει την πλάτη στην κάλπικη διαμάχη της κυβέρνησης με τη ΝΔ ή άλλα αστικά κόμματα σχετικά με το ποιος φόρτωσε στο παρελθόν και ποιος θα φορτώσει στο μέλλον περισσότερα νέα βάρη στις πλάτες του λαού, να απορρίψει την επιλογή του δήθεν «μικρότερου κακού» που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Καλούμε το λαό να οργανώσει την αντεπίθεσή του αποφασιστικά, να απαιτήσει άμεσα την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών που είχε την περίοδο της κρίσης, απέναντι στη νέα επίθεση της άρχουσας τάξης και του κουαρτέτου που εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Του
Νίκου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ*
*Ο Ν. Καραθανασόπουλος είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Οικονομίας της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ