29 Μαΐ 2017

«Δεν τους γουστάρω τους Μουσουλμάνους, είναι εγκληματίες»

«Δεν τους γουστάρω τους Μουσουλμάνους, είναι εγκληματίες»

Δεν είναι μόνο οι δολοφονίες, δεν είναι μόνο το μίσος που έχει καταγραφεί στις κάμερες και κάνει το γύρο του κόσμου αλλά και η ίδια η πόλη που έλαβε χώρα το περιστατικό. Το Πόρτλαντ είναι από τις πιο ανεκτικές (φυλετικά) και ανήσυχες λόγω κινηματικής δράσης, πόλεις της αμερικανικής επικράτειας.
Τα περιστατικά βίας, ρατσιστικής, φυλετικής, και σεξιστικής αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απολύτως αναμενόμενο με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ/ Η εκλογή του σηματοδότησε μία επικίνδυνη ακροδεξιά και μισαλλόδοξη στροφή στο πολιτικό σκηνικό. Γιατί όχι και απλός ψηφοφόρος του Τραμπ να μην έχει το ελεύθερο να πράξει και να δράσει αναλόγως με τη ρητορική μίσους που επιβραβεύτηκε και τον έστειλε στο Λευκό Οίκο;
Εντούτοις, το περιστατικό της φονικής βίας στο Πόρτλαντ σηματοδοτεί μία κλιμάκωση και ήδη προκαλεί σοκ: δύο νεκροί μέσα στο μετρό από μαχαιριές.  Δεν είναι μόνο οι δολοφονίες, δεν είναι μόνο το μίσος που έχει καταγραφεί στις κάμερες και κάνει το γύρο του κόσμου αλλά και η ίδια η πόλη που έλαβε χώρα το περιστατικό. Το Πόρτλαντ είναι από τις πιο ανεκτικές (φυλετικά) και  ανήσυχες λόγω κινηματικής δράσης, πόλεις της αμερικανικής επικράτειας.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα ειδήσεων το αιματηρό περιστατικό ξεκίνησε όταν ο δράστης, ένας 35χρονος άνδρας επιτέθηκε με υβριστικά σχόλια σε δυο μουσουλμάνες γυναίκες, η μία φορούσε χιτζάμπ: «Κατεβείτε από το μετρό και φύγετε από τη χώρα γιατί δεν πληρώνεται φόρους εδώ»… «Δεν τους γουστάρω τους Μουσουλμάνους, είναι εγκληματίες» αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες ότι φώναζε ο δράστης και τις πλησίασε απειλητικά κάνοντάς τους «ανάκριση». Μία ομάδα ανδρών διαμαρτυρήθηκαν και αντέδρασαν πλησιάζοντάς τον, προκειμένου να σταματήσει τις λεκτικές επιθέσεις κατά των νεαρών γυναικών. Τότε εκείνος στράφηκε και επιτέθηκε πολύ βίαια σε τρεις ανθρώπους, με μαχαίρι. Ο ένας άφησε την τελευταία του πνοή επί τόπου και ο δεύτερος κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Η αστυνομία του Πόρτλαντ έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία και το όνομα του δράστη. Πρόκειται για τον Τζέρεμι Τζόζεφ Κρίστιαν. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο δράστης δεν γνωριζόταν με τις δύο νεαρές μουσουλμάνες και ότι πιθανότατα το έγκλημα είχε φυλετικά κίνητρα. «Δεν γνωρίζουμε αν ο δράστης ήταν μεθυσμένος, ή χρήστης ναρκωτικών, ή κάτι άλλο. Όμως φώναζε υβριστικά σχόλια που χαρακτηρίζονται ως ομιλία μίσους προς διάφορες εθνότητες και θρησκείες», τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας και ανακοίνωσε ότι ακριβώς γι’ αυτό έχει κληθεί και το FBI. Οι δολοφονίες σε συνδυασμό με τα εγκλήματα μίσους επισείουν τη θανατική ποινή.   Τοπικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο δράστης είναι γνωστός ακροδεξιός και ρατσιστής και έχει απασχολήσει την κοινότητα του Πόρτλαντ με τη δράση του ενώ έχει και ανάλογο ποινικό μητρώο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ