25 Ιουν 2017

Κοιτώντας πίσω από ορισμένα εγκληματικά χτυπήματα στη Βρετανία



Στρατός και αστυνομία περιπολούν μαζί στους δρόμους του Λονδίνου, μετά τις τελευταίες δολοφονικές επιθέσεις από οπαδούς του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους»
Copyright 2017 The Associated
Στρατός και αστυνομία περιπολούν μαζί στους δρόμους του Λονδίνου, μετά τις τελευταίες δολοφονικές επιθέσεις από οπαδούς του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους»
Στο φόντο των εγκληματικών χτυπημάτων στις πόλεις του Μάντσεστερ και του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη Μεγάλη Βρετανία, άνοιξε μια περιορισμένη μεν, αλλά ενδιαφέρουσα συζήτηση για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική «ασφάλειας» που έχει ακολουθήσει το βρετανικό κράτος τα τελευταία χρόνια.
Η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος προσπάθησε να αξιοποιήσει αυτά τα γεγονότα για την ενίσχυση της εκλογικής του συσπείρωσης, υποστηρίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος στη Μέση Ανατολή και αλλού έχει διαμορφώσει το έδαφος για την ανάπτυξη «ισλαμικού ριζοσπαστισμού» και πρέπει να αναθεωρηθεί. Η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος πρότεινε, όπως ανέφερε, μια πιο «έξυπνη» εξωτερική πολιτική, στηριζόμενη σε πολιτικά - διπλωματικά μέσα, πάντα μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ιμπεριαλιστικής ευρωατλαντικής συμμαχίας.
Ταυτόχρονα, εκμεταλλεύτηκε φωνές από τους κόλπους της αστυνομίας ενάντια στις περικοπές που είχε κάνει η κυβέρνηση των Συντηρητικών, με αποτέλεσμα - όπως λέγεται - την απώλεια αρκετών χιλιάδων θέσεων στο συγκεκριμένο σώμα. Οι Εργατικοί ισχυρίζονται ότι ο μειωμένος αριθμός αστυνομικών ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε στη μη αποτροπή και την αποτελεσματικότητα της εγκληματικής επίθεσης και υποσχέθηκαν γενναίες πρόσθετες δαπάνες και προσλήψεις στην αστυνομία, αν εκλεγούν.
Ακόμα, ορισμένοι δημοσιογράφοι, κατά κύριο λόγο από το χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς», άνοιξαν μια συζήτηση για τα πεπραγμένα της πρωθυπουργού, όταν ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών και είχε δώσει εντολή, το 2011, να αρθούν οι περιορισμοί σε «ισλαμιστές», όπως ο Σαλμάν Αμπέντι (που πραγματοποίησε την επίθεση στο Μάντσεστερ), για να πάνε στη Λιβύη και να πολεμήσουν ενάντια στην κυβέρνηση του Καντάφι. Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για διευκολύνσεις και βοήθεια από τις μυστικές υπηρεσίες - την MI6.
Τέτοιες αντιπαραθέσεις εκφράζουν αντιθέσεις μέσα στην αστική τάξη της Βρετανίας για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που έχουν εκδηλωθεί έντονα και στο παρελθόν. Ας θυμηθούμε την αντίθεση στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, που εκφράστηκε σε όλα τα αστικά κόμματα, σε μερίδες των ΜΜΕ, ακόμα και στο στρατό. Και το 2013, ο τότε πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, δεν μπόρεσε να περάσει από τη Βουλή έγκριση για στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία.
Αυτό που «ξεχνάνε» οι Εργατικοί, και οι προσκείμενοι σε αυτούς δημοσιογράφοι, είναι ότι ο βρετανικός ιμπεριαλισμός, τόσο με κυβερνήσεις Συντηρητικών, όσο και με κυβερνήσεις Εργατικών, ανέκαθεν στήριζε και αξιοποιούσε ομάδες παρακρατικών τρομοκρατών, διαφόρων αντιδραστικών μηχανισμών, για να προωθήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων του, για να τσακίσει τα απελευθερωτικά και εργατικά κινήματα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ανάλογα με τις κάθε φορά στοχεύσεις. Πρόκειται για μια μακρά αιματοβαμμένη ιστορία...
Η περίπτωση του Σαλμάν Αμπέντι
Υπ' αυτό το πρίσμα μπορεί να εξεταστεί η ενδιαφέρουσα περίπτωση του Σαλμάν Αμπέντι, ο οποίος, σε ηλικία 16 χρόνων, φέρεται να είχε συμμετάσχει σε επιχείρηση ενάντια στην κυβέρνηση Καντάφι το 20111. Μαζί με τον πατέρα του, τον Ραμαντάν, εντάχθηκε στην «Ισλαμική Μαχητική Ομάδα της Λιβύης» (LIFG). Ο Ραμαντάν ήταν μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης μέχρι το 1991, όταν αυτομόλησε στη Σαουδική Αραβία. Μετακόμισε στη Βρετανία το 1992, όπου συμμετείχε σε ένα δίκτυο ισλαμικών οργανώσεων, που αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση της Λιβύης. Από το 1994 συμμετέχει στο LIFG2.
Το LIFG ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τζιχαντιστές, στηριζόμενο από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που είχαν πολεμήσει τη δεκαετία του 1980 ενάντια στην κυβέρνηση του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος στο Αφγανιστάν. Ανέπτυξε δράση κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Λιβύη, συμμετέχοντας σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία3 και το Φλεβάρη του 1996 οργάνωσε απόπειρα δολοφονίας του Καντάφι στην πόλη Σύρτη.
Ο πρώην πράκτορας της MI6, Ντέιβιντ Σάιλερ, σε αρθρογραφία και στη δίκη του, επιβεβαίωσε τη στήριξη που παρείχε η βρετανική κυβέρνηση σε αυτήν την ομάδα και στην απόπειρα ανατροπής του Καντάφι4. Το 1998, σε ντοκιμαντέρ του BBC, εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης υποστήριξαν ότι η απόπειρα ήταν έργο ορισμένων αξιωματικών της MI6, δίχως την επίσημη έγκριση της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών, από το Εργατικό Κόμμα, Ρόμπιν Κουκ, είχε προηγουμένως απορρίψει τις καταγγελίες ως «καθαρή φαντασία»5.
Το 2009, η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος6προχώρησε στην άρση των εντολών που απαγόρευαν τα ταξίδια στο εξωτερικό μελών του LIFG, ξεπερνώντας τις σχετικές κατευθύνσεις του υπουργείου Εσωτερικών περί απαγόρευσης ή περιορισμού της μετακίνησης στο εξωτερικό ατόμων που είναι ύποπτα για «τρομοκρατική δράση».
Το γεγονός αυτό πήρε πιο σοβαρές διαστάσεις το 2011, όταν μέλη της ομάδας αφέθηκαν από την υπουργό Εσωτερικών, την Τερέζα Μέι, να ταξιδέψουν στη Λιβύη. Υπάρχουν και αναφορές στον Τύπο ότι όχι μόνο αφέθηκαν, αλλά διευκολύνθηκαν και ενθαρρύνθηκαν να πάνε στη Λιβύη για να ανατρέψουν την τότε κυβέρνηση7 και ότι η Βρετανία, μαζί με το Κατάρ, χρηματοδότησε, εξόπλισε και παρείχε στρατιωτική εκπαίδευση στο LIFG8.
Σε αυτήν την ιστορία πρέπει να συνυπολογίζεται και η ενδιαφέρουσα περίπτωση του Mοαζάμ Μπεγκ, πρώην φυλακισμένου στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο, ο οποίος το 2014 συλλαμβάνεται και πάλι από τις βρετανικές αρχές για συμμετοχή σε «κέντρα εκπαίδευσης για τρομοκράτες» στη Συρία. Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν όταν η MI5 ενημέρωσε τον εισαγγελέα ότι τα ταξίδια του Μπεγκ ήταν σε γνώση της και είχαν και την «έγκρισή της». Η αστυνομία τον απελευθέρωσε, ανακοινώνοντας ότι με βάση τα νέα στοιχεία ο Mοαζάμ Μπεγκ ήταν «αθώος»9.
Η κορυφή του παγόβουνου...
Και από αυτήν την ελάχιστη «κορυφή του παγόβουνου» συμπεραίνεται ότι η δράση τέτοιων ομάδων έχει διαχρονικά προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στη Βρετανία και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες, όχι μόνο για την προώθηση των συμφερόντων τους στο εξωτερικό, αλλά και για την τρομοκράτηση των εργαζομένων και την ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών στο εσωτερικό (βλέπε τη συζήτηση για την ανάγκη αναβάθμισης της «συλλογής πληροφοριών» και της πιο έντονης αστυνομικής παρουσίας στους δρόμους των βρετανικών πόλεων τις τελευταίες μέρες στον αστικό Τύπο και σε όλα τα αστικά κόμματα).
Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που διατυπώνεται στις Θέσεις του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ ότι «η δράση των λεγόμενων "ισλαμικών τρομοκρατικών" ομάδων αποτελεί συστατικό στοιχείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στον 21ο αιώνα. Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το σε ποιο βαθμό η δραστηριότητα τέτοιων οργανώσεων διαμορφώνεται κάτω από τη στήριξη ή ανοχή ιμπεριαλιστικών κέντρων ή εκδηλώνεται ως στοιχείο αυτονόμησης αυτών των δυνάμεων από τα όποια ισχυρά κέντρα τούς ενίσχυσαν στο παρελθόν (...) Η δράση αυτών των οργανώσεων αξιοποιείται και για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών μιας σειράς αστικών κρατών, αλλά και για την ιδεολογική προετοιμασία των εργαζομένων ενόψει ενδεχόμενης εμπλοκής των χωρών τους σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο όνομα της καταπολέμησης της "τρομοκρατίας"».
Παραπομπές
1. http://www.bbc.com/news/uk-40019135
2. http://www.dailymail.co.uk/news/article-4539462/Jihadi-family-police-warnings-Manchester-bomber.htmlhttp://www.bbc.com/news/uk-england-manchester-40037830 https://www.theguardian.com/uk-news/2017/may/26/salman-abedi-manchester-arena-attack-partying-suicide-bomber? -
3. http://markcurtis.info/2016/09/30/training-in-terrorism-britains-afghan-jihad/http://web.stanford.edu/group/mappingmilitants/cgi-bin/groups/view/675#cite23http://edition.cnn.com/2009/WORLD/africa/11/09/libya.jihadi.code/
4. https://www.theguardian.com/politics/2002/nov/10/uk.davidshayler
5. https://anniemachon.ch/spies-lies-and-whistleblowers-the-gaddafi-plot-chapters http://www.independent.co.uk/news/cook-dismisses-gaddafi-plot-as-pure-fantasy-1170711.html
6. http://www.telegraph.co.uk/news/6564850/Terrorist-suspects-released-from-house-arrest-
7. http://www.middleeasteye.net/news/sorted-mi5-how-uk-government-sent-british-libyans-
8. http://web.stanford.edu/group/mappingmilitants/cgi-bin/groups/view/675#note56http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8432788/Libya- Arab-states-urged-to-train-and-lead-rebels.html
http://data.parliament.uk/writtenevidence/committeeevidence.svc/evidencedocument/foreign-affairs-committee/libya-examination-of-intervention-and-collapse-and-the-uks-future-policy-options/oral/27184.html
https://www.theguardian.com/world/2011/mar/06/liam-fox-sas-unit-libya
9. http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/uk/mi5-gave-green-light-to-moazzam-begg-trip-to-syria-30636910.html

Κ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ