23 Ιουλ 2017

Οι απέναντι στον εχθρό λαό:


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚ. ΕΤΙΝΓΚΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Παρουσίασε το σχεδιασμό για ζεστό χρήμα στα μονοπώλια
Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε ο επίτροπος για Θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων της ΕΕ, Γκίντερ Ετινγκερ, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ενημερώνοντάς τους για το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Ενωσης στην επόμενη περίοδο.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφέρθηκε «στην ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της σύγκλισης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής Ευρώπης, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ».
 Ανέφερε ακόμα πως «η Ελλάδα θα συμβάλλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά στη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ».
Νωρίτερα, ο Γκ. Ετινγκερ είχε τοποθετηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με θέμα «Εγγραφο προβληματισμού για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ ως μέρος της διαδικασίας της Λευκής Βίβλου», 
αναφερόμενος στη χρηματοδότηση τόσο των επενδύσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και της κοινής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ προκειμένου να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον έλεγχο των αγορών.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να επενδύουμε μόνο εφόσον προκύπτει προστιθέμενη αξία», με κριτήριο δηλαδή την κερδοφορία των μονοπωλίων, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά νέους πόρους για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΕΕ: 
«Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να υπάρξουν πόροι από το φόρο εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ή από την εναρμόνιση των εταιρικών φόρων όπου ένα ποσοστό θα μπορούσε να πηγαίνει στην ΕΕ», ανέφερε. 
Σε σχέση με τον προβληματισμό εντός ΕΕ για τους πόρους που θα μειωθούν λόγω του Brexit, ανέφερε πως «θα χρειαστεί ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί με ομοφωνία. Αυτό μου δημιουργεί προβλήματα, αλλά το να μην υπάρχει προϋπολογισμός στην ΕΕ είναι χειρότερη λύση».
Για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ σημείωσε πως «από κοινού έχουμε ένα μεγάλο ειδικό βάρος. 
Εχουμε τις αξίες μας για την ειρήνη και τη δημοκρατία και την κοινωνική πολιτική. Ολοι μαζί, όλα τα κράτη - μέλη είμαστε απέναντι στην Κίνα, την Ινδία και τη Σίλικον Βάλεϊ. Διότι είμαστε οικονομικά ισχυροί και έχουν τη γνώση για να μείνουν στην αιχμή του δόρατος».
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ στηρίζει τα μονοπώλια
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ στηρίζει τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων και των πολυεθνικών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τοποθετούμενος στην Επιτροπή της Βουλής.
Ανέδειξε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς τα έσοδά του συλλέγονται από τη φορολογία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Οπως εξήγησε, τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ βασίζονται στη λογική της «ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας», που καθορίζει τις προτεραιότητες χρηματοδότησης ενός έργου. 
«Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο οι μεγάλες δαπάνες που δίνονται γα τα έργα στους οδικούς άξονες και τους σιδηρόδρομους, τα λεγόμενα διευρωπαϊκά δίκτυα. 
Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουμε ταχύτερη ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς, για να μπορέσει να επιτευχθεί η απελευθέρωση της δράσης των πολυεθνικών και ταυτόχρονα να υπάρξει συγκέντρωση και συγκεντροποίηση», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως παρότι βασικός άξονας των προγραμμάτων της ΕΕ είναι η «σύγκλιση» και η «συνοχή», όλες αυτές τις δεκαετίες υπήρξε απόκλιση σε κοινωνικό επίπεδο γιατί ο καπιταλισμός κάνει τον πλούσιο πλουσιότερο και τον φτωχό φτωχότερο. 
Ταυτόχρονα, ο καπιταλισμός οξύνει την ανισομετρία τόσο ανάμεσα σε κλάδους της οικονομίας όσο και ανάμεσα στα κράτη. 
Οπως σημείωσε: «Δεν είναι τυχαίο, η ανισομετρία η οποία εκδηλώνεται μετά την καπιταλιστική κρίση και την περίοδο της ανάκαμψης, όπου επί της ουσίας ενισχύεται η θέση της Γερμανίας και αποδυναμώνεται της Γαλλίας και της Ιταλίας. 
Η όξυνση της ανισομετρίας ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ οδηγεί και στα διάφορα σενάρια τόσο για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όσο και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. 
Σενάρια τα οποία σχετίζονται με τις διαφορετικές προτεραιότητες που καθορίζουν οι αστικές τάξεις των κρατών - μελών και όχι με προβληματισμούς που αφορούν τον προσανατολισμό αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμένων και βεβαίως σε καμία περίπτωση με προβληματισμούς που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των αναγκών του λαού».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως μέσα από τον προϋπολογισμό και τα προγράμματα της ΕΕ προωθούνται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που κάνουν ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη.
 Επίσης, ενισχύεται η χρηματοδότηση της άμυνας και της ασφάλειας, με στόχο να στηρίξουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει η ΕΕ και να θωρακίσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση 
απέναντι στον εχθρό λαό, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας».
«Εντός των τειχών της ΕΕ, και με την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων σε επίπεδο οικονομίας, δεν μπορεί να υπάρξει θετική διέξοδος προς όφελος των λαών και της εργατικής τάξης», κατέληξε.
Πηγή 

Η φωτο απο Εδώ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ